Søker forskerspirer opptatt av barn, mat og helse
Elleve stipendiater fra ulike land skal rekrutteres, og disse får sjansen til å forske ved miljøer med internasjonalt anerkjent kompetanse innenfor fagområder sensorisk oppfattelse, matglede, matvalg og matadferd.
Målet med doktorgradene vil være å utvikle sunnere matvaner hos barn. For å lykkes må man få barn til å like og aktivt velge sunn mat.
– Vi ønsker å gi unge, dyktige og innovative forskerspirer muligheten til å utvikle førsteklasses kompetanse innenfor flere matforskningsfelt, sier prosjektleder for Edulia, Nofimaforsker Paula Varela Tomasco.
Stipendiatenes konkrete oppgaver
Den overordnede hensikten med programmet er å forstå bedre hvordan ulike faktorer påvirker hverandre og fungerer som hindre for å få barn til å spise sunt, og naturlig nok også hvordan man kan håndtere disse hindrene.
Av konkrete oppgaver skal stipendiatene i Edulia:
- Utvikle markeds- og nugdingstrategier.
- Studere sosiale relasjoner og mønstre mellom likesinnede og i familier
- Studere markedsføring i sosiale medier
- Identifisere sensoriske og ikke-sensoriske parametere som påvirker matvalg
- Utvikle produkter som kan stimulere til sunne matvaner gjennom matglede
- Undersøke barns matvalg i reelle situasjoner.
– Edulias fremste bidrag vil være opprettelsen av en særdeles kompetent arbeidsstyrke. Fra et vitenskapelig perspektiv vil Edulia bevege seg bort fra den klassiske tilnærmingen å «lære barn hva som er sunt», til å finne nye måter for å få barn til å like og aktivt velge sunne matvarer, og å utvikle langvarige sunnere kostvaner, avslutter Paula Varela Tomasco.
Fakta om programmet
Programmet er en del av Marie Curie Training Network, finansiert av EU gjennom Horisont 2020. Deltakerne i programmet er alle internasjonalt anerkjente miljøer.
Fire universitet: Universitetet i Firenze (Italia), Wageningen Universitet (Nederland), Aarhus Universitet (Danmark) og Universidad de la República i Uruguay. Av forskningsinstitutt deltar i tillegg til Nofima også INRA og Institut Paul Bocuse Research Centre begge i Frankrike.
Følgende matprodusenter deltar: Tine, Arla, Samontana (Italia) samt Elior og Diana (begge Frankrike).
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Nytt torskeprodukt reduserer klimaavtrykket11.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Når torsken pakkes i Vesterålen i ny emballasje, sparer det klimaet. Nye produkter får ned klimagassutslippene med 30 prosent.
Solbærtoddy – perfekt til påsketuren28.3.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
En varm kopp solbærtoddy gjør godt, uansett om du tilbringer påsken med skiturer i fjellheimen, fotturer i byen, skogen eller langs kysten. Det er det flere grunner til.
Nå skal også torskens sæd bli til godsaker6.3.2024 08:05:16 CET | Pressemelding
Kan spermien til torsken brukes til noe annet enn å lage nye «torskebabyer»? Å jada! Den kan ved hjelp av moderne utvinningsmetoder bli til nye, verdifulle produkter som olje og proteinpulver – som igjen kan bli til både mat og skjønnhetsprodukter.
Fungerer ferskfiskordningen?6.2.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Fungerer ordningen med kvotebonus for å strekke torskesesongen lenger ut over året? Nofima har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet evaluert ferskfiskordningen ut fra vurderinger om økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft.
Oppdrett for å redde havbunnen10.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Oppdrett av kråkeboller kan redde tareskogen, samtidig som det kan skape produkter av høy verdi i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom