Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Snøskredfare helgen 31. mars - 2. april, finvær i nord og noe mer blandet i sør.

Del

Sør i landet har våren vært på visitt i korte perioder, men i helgen synker temperaturen etterhvert under null grader i høyden. Mildvær har gitt en stabilisering av snødekket mange steder. I Nord-Norge er det fortsatt full vinter etter en uke med påfyll av mye nysnø og vind. Også i nord ser det ut til at skredfaren synker, men det er all grunn til å være forsiktig etter en lang periode med urolig vær som vi har hatt nå sier Espen Nordahl, vaktleder i Snøskredvarslingen.

Det ser ut til å bli en riktig fin helg i Nord-Norge, og mange vil sannsynligvis benytte muligheten til å komme seg ut. Fjellet ser gjerne veldig innbydende ut når det letter etter uvær, med hvite myke dyner av snø. Etter flere dager med 3- betydelig vurderes skredfaren til 2- moderat fra lørdag.

-Det er en klassisk situasjon med finværshelg etter en uke med skredvær, det gjelder å være forsiktig nå. Fokksnøen trenger gjerne noen dager på å stabilisere seg uansett hvor fristende det kan være å sette noen svinger i den. Under rådende forhold er det mye skikjøring av høy kvalitet å forsyne seg av i terreng slakere enn 30 grader, sier Nordahl.

I Sør-Norge har perioder med mildvær satt sitt preg på snødekket, og skredfaren ligger på 2- moderat og 1- liten. I høyden har det kommet noe nysnø i løpet av uka, og det er mulig det kommer noe påfyll i helga også. På vestlandet må du høyt til fjells for å finne nysnø på grunn av høye temperaturer frem til søndag.

-Nysnø og vind kan lokalt gi ferske flak med fokksnø. Her kan skiløpere løse ut skred i bratt terreng. På vestlandet kan skred løsne av seg selv under mildværsgrensen når regn og mildvær står på, sier Nordahl. 

I Nordenskiöld Land på Svalbard ligger skredfaren på 2- moderat. Skredproblemene er knyttet til ustabil fokksnø og svake lag. Kaldt og rolig vær fører til at situasjonen holder seg uendret. Husk at når du kjører skuter i terrenget så er det vanskelig å observere faretegn som snødekket gir fra seg.

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom