NAF

Snø på bilen er trafikkfarlig og kan gi bot

Del

Stort snøfall flere steder i landet fører til at mange må måke ut bilen hver morgen. - Å koste ren bilen for snø er viktig for trafikksikkerheten og det er ditt eget ansvar å sørge for godt nok utsyn. Det holder ikke å bare skrape rutene, sier Ingunn Handagard, kommunikasjonsrådgiver i medlemsorganisasjonen NAF.

Slurv med måkingen av bilen kan føre til bøter eller tap av førerkort. (Foto: NAF)
Slurv med måkingen av bilen kan føre til bøter eller tap av førerkort. (Foto: NAF)

Snø på panser og tak kan fort skape farlige situasjoner i trafikken når bilen kommer opp i fart eller ved en nedbremsing. Når bilen blir varm vil taket varmes opp, og snøen vil begynne å smelte.

- Bremser du og får snøen på taket ned over frontruten risikerer du å miste sikt eller bli så overrasket at du gjør noe uventet. Det kan også skape farlige situasjoner for trafikantene rundt deg om det fyker av snø og isklumper fra taket i fart, sier Handagard.

Dårlig måkt bil kan bli dyrt

Mange er ikke klar over at det også kan koste deg dyrt. Slurver du med å måke snø av bilen kan det fort vanke reaksjon fra politiet, alt fra bøter til at du mister førerkortet eller tiltale for domstolen.

Forskrift om bruk av kjøretøy (§ 1-3 Utsyn) sier også at sikten må være tilstrekkelig til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende.

Hovedregelen er at du må ha skrapt minst området hvor vindusviskerne virker og siderutene for å ha god nok sikt. Og det holder ikke å kjøre av sted og vente på at varmeapparatet skal gjøre resten.

- Også lyktene må skrapes, og husk å koste av kjennemerket også, sier Handagard. – Det koster ikke mye i tid å gjøre en skikkelig jobb, og kan potensielt spare deg for farlige situasjoner og dyre bøter, er oppfordringen fra NAF-rådgiveren.

Husk panseret på ellbilen

Siden elbilene ikke har en motor som varmer opp panseret, vil elbileierne oppleve at snøen ikke smelter av som på andre biler.

- Det er viktig å være nøye med kostingen uansett bil, men på en elbil må du være ekstra påpasselig, understreker Handagard.

Her er tipsene for å sikre god vinter-sikt:

  • I alle biler bør det være en skikkelig snøkost og isskrape som er stor nok og skarp.
  • Hvis du vil unngå riper i rutene når du skraper is, er det lurt å skyve skrapen fra deg. Ikke trekk den med deg tilbake, da blir skitt og sand skrapt inntil vinduet.
  • Skru alltid av vindusviskeren når du parkerer. Viskerne kan fryse fast på vinduet når du står parkert. Når du starter bilen, starter også vindusviskerne, men siden de sitter fast, blir vindusviskermotoren overbelastet. Endel biler har sikringsystemer som hindrer at noe går i stykker, men i verste fall kan motoren og mekanikken til viskerne bli ødelagt eller unødig slitt.
  • Når du skraper frontruten er det lurt å løfte på viskerne for å sjekke om de har frosset fast.
  • Når du først er i gang med å koste og skrape bilen fri for is, fjern også snø fra lykter, tak og panser

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Slurv med måkingen av bilen kan føre til bøter eller tap av førerkort. (Foto: NAF)
Slurv med måkingen av bilen kan føre til bøter eller tap av førerkort. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom