Medietilsynet

Snart slukker NRK FM på Østlandet

Del

20. september slår NRK av sine FM-sendinger i Oslo, Østfold, Vestfold og Akershus og går over på DAB+. Det digitale radioskiftet har dermed kommet til den nest siste og mest folkerike regionen i slukkeprosessen.

Radioskiftet startet i Nordland i januar, og i løpet av året har de riksdekkende kringkasterne avviklet sine FM-sendinger i store deler av landet. Nå er turen kommet til Østlandet.  
Radioskiftet avsluttes 13. desember i år ved at alle de riksdekkende kanalene slukker sine FM-sendinger i Troms og Finnmark. En av grunnene til at radio digitaliseres er at det skal bli plass til flere radiokanaler og at radiotilbudet ute i distriktene skal bli bedre. De fleste lokalradioer får fortsette å sende på FM ut 2021.

Erfaringer så langt

Medietilsynets inntrykk er at den rent tekniske delen av radioskiftet har gått som planlagt, men at det er et veiledningsbehov blant radiolytterne. 

– Det er ikke tvil om at radioskiftet krever mye av radiolytterne, sier Line Langnes, seniorrådgiver i Medietilsynet.
– Derfor er det viktig at lytterne får tilgang til god informasjon. Vi ser blant annet at mange radiolyttere ikke er kjent med at NRKs kanaler og de riksdekkende kommersielle kanalene sender i to ulike DAB-nett med ulik dekningsgrad. Dette bidrar til å skape misforståelser rundt tilgangen til kanaler. I tillegg er NRKs DAB-nett inndelt i regioner, noe som innebærer at hvis man ikke har automatisk frekvensskifte-funksjon i bilradioen, må det manuelt søkes opp kanaler når man kommer inn i en ny region, forklarer Langnes.

Østland-slukking for kommersiell radio og lokalradio i desember

De riksdekkende kommersielle kanalene Radio Norge og P4 slukker sine FM-sendinger i Oslo, Østfold, Vestfold og Akershus 8. desember. Det samme gjør lokalradioene Radio Metro Stor-Oslo, P5 Oslo, Radio Rox, The Beat Asker og Bærum, P7 Klem, Radio Metro Follo (Ski, Oppegård) og Energy Oslo. Øvrige lokalradioer i disse fylkene kan fortsette å sende på FM dersom de ønsker det. For mer informasjon se Medietilsynets informasjonssider om digitalradio.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Medietilsynet

Medietilsynet
Medietilsynet
Nygata 4
1607 Fredrikstad

69 30 12 00http://www.medietilsynet.no

Medietilsynet arbeider med veiledning av barn og unge i bruk av digitale medier, aldersgrenser for kinofilm, støtteordninger, behandler søknader om pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.

Følg saker fra Medietilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Medietilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom