Felleskjøpet Agri

Snart påske - dette kan du gjøre i hagen

Del

Oppstart av hagesesongen varierer i vårt langstrakte land. Noen hager er fortsatt dekket med snø og is, mens andre har så vidt våknet til liv. Du kan uansett starte årets hagesesong nå.

Forberedelser er avgjørende for å lykkes med dine hageprosjekter og for å nyte lange, varme og avslappende dager når sommeren er på sitt beste. Hvis vinter og frostnetter har begynt å slippe taket, og våren har gjort sin beskjedne ankomst kan du sakte, men sikkert begynne i hagen.

– Typiske forberedelser er sjekk, vask og rens av maskiner, utstyr, grill og utemøbler, fjerning av løv, rydding i bed og fikse frostskader på plenen. Sistnevnte er vanlig i Norge og kan behandles ved å rake opp det skadede området med jernrive, legge på et lag på 2-3 cm med ny jord og så i nye gressfrø. Skal du beskjære trær, hekk og planter bør du være sikker på at frostnetter er forbi, sier Trude Maurset Høgheim, kategorisjef innen hage i Felleskjøpet Agri.

Gressplenen – hagens stolthet

Kalk og gjødsel er to gode hjelpere i hagen. Kombinasjonen av disse gir plenen et godt vekstgrunnlag gjennom å utvikle gode og sterke røtter samt redusere fremvekst av mose, løvetann og andre ugressarter. Med kalk og gjødsel legges grunnlaget for en grønn og frodig plen.

– Det er knyttet mange spørsmål til kalk og gjødsel og det finnes forskjellige varianter og råd om når, hvor, hvordan og hvorfor. Heldigvis finnes det heldekkende løsninger som kan brukes på alle vekstområder i hagen, som Felleskjøpet Hagegjødsel og Felleskjøpet Hagekalk, sier Høgheim.

Både kalking og gjødsling bør gjøres på våren. Kalking kan du i prinsippet gjøre hele året, men det er enklest og mest hyggelig når vinteren er forbi. Gjødsling kan du vente med til bakken har tørket opp og det begynner å grønnes. Etter første gjødsling kan du «fylle på» hver 6. uke utover sommeren, frem til rundt midten av august. Gjødsel virker først når det løses opp av regn og går ned i bakken, men det er ingen fare å gjødsle i tørkeperioder.

– Hage skal ikke være komplisert og vanskelig. Hold deg til noen faste og enkle retningslinjer så vil du lykkes. I kalksammenheng er det viktig å skille på kalk og kalksalpeter. Kalksalpeter brukes til å friske opp vekster, eller til plen og kjøkkenhage midt på sommeren, mens kalk er et helårsprodukt, sier Høgheim.

Hold hagen under oppsikt

Det er ingen fasit på når man skal gjøre hva i hagen. Det viktigste er at man følger med på alle planter og vekster og gir dem den omsorgen, næringen og vedlikeholdet de trenger.

– Fra oppstart av vekstsesongen skjer det veldig mye i hagen. Med varmen kommer blant annet skadedyr og ugress som man aktivt kan redusere og forhindre. Gode forberedelser og jevnlig vedlikehold er alt som skal til. Hold gressplenen 4-5 cm lang, fjern mulige skjulesteder for snegler, og bruk tilleggsnæring til planter ved behov, avslutter Høgheim.

Nøkkelord

Kontakter

Trude Maurset Høgheim, kategorisjef i Felleskjøpet Agri
E-post: trude.maurset.hogheim@felleskjopet.no
Tlf: 472 84 799

Cato Fagermoen, kommunikasjonsrådgiver i Felleskjøpet Agri
E-post: cato.fagermoen@felleskjopet.no
Tlf: 986 40 445

Bilder

Om Felleskjøpet Agri

Felleskjøpet Agri
Felleskjøpet Agri
Depotgata 22
2000 Lillestrøm

72505050https://www.felleskjopet.no

Felleskjøpet har en omsetning på 15,5 milliarder og 3150 ansatte, og er den viktigste leverandøren av driftsmidler og teknologi til norsk landbruk. Felleskjøpets virksomhet omfatter også til sammen 210 butikker i Norge og i Sverige, eiendomsdrift, brød og bakevarer, utstyr til park og anlegg samt fôr og utstyr til kjæledyr. Felleskjøpet er et samvirke eid av 44 000 bønder. Felleskjøpet er markedsregulator for korn, og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpets hovedmål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi på kort og lang sikt.

Følg saker fra Felleskjøpet Agri

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Felleskjøpet Agri på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Felleskjøpet Agri

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom