Innovasjon Norge

Smart kobling mellom teknologi- og jordbruksmiljøet

Del

- Vi ønsker et mer konkurransedyktig og bærekraftig norsk jordbruk. Mye av nøkkelen til suksess ligger i utvikling av fremtidens smarte løsninger. Mer kobling mellom teknologimiljøer og jordbruket må til for å lykkes, sier spesialrådgiver Ann-Mari Skinne i Innovasjon Norge.

Landbruksroboten Thorvald under testkjøring i jorbæærdyrking. Foto: Pål From
Landbruksroboten Thorvald under testkjøring i jorbæærdyrking. Foto: Pål From

Å koble teknologi, jordbruk og matproduksjon blir stadig mer aktuelt. Med et klima i endring er det helt avgjørende for jordbruket med gode verktøy for å opprettholde og helst øke produksjonen. 

Som et tiltak for å øke innovasjon og samarbeid mellom teknologi- og jordbruksmiljøer arrangerer Innovasjon Norge Oslo, Akershus og Østfold denne uken dagseminaret GoBio på Sentralen i Oslo. Tema for dagen er Smart jordbruk, med næringslivets muligheter, markedsbehov, kompetanse og nye løsninger i bioøkonomien.

- Vi vier vårt GoBio-arrangement til smart jordbruk innen planteproduksjon. Vi skal se nærmere på robotikk, sensorer, droner og anvendelse av store mengder data. Bruk av ny teknologi kan skape miljøforbedringer og øke effektiviteten. Vi mener potensialet er stort, og er klare til å bistå flere norske gründere og etablerte selskaper med å utvikle ny, viktig teknologi for norsk jordbruk, sier Skinne.

Løsninger som Thorvald redder avlinger

Blant de som skal fortelle om sine erfaringer på GoBio er professor Pål Johan From, professor i robotteknikk ved NMBU. Han har vært sentral i utviklingen av landbruksroboten Thorvald gjennom selskapet Saga Robotics og leder i dag robotgruppen ved NMBU. From mener landbruket blir en av de største brukerne av robotteknologi i framtiden, og antar at det i 2024 vil selges en million landbruksroboter på verdensbasis.

– Med Thorvald har bonden en agent ute i felten som hele tiden overvåker plantene og tar bilder, noe som reduserer risikoen enormt for meldugg og andre skader. Man får dessuten enorme mengder data som kan analyseres, sier Pål Johan From.

Et bruksområde for Thorvald er norske jordbæråkre. 2016 ble et kriseår for norske jordbærprodusenter, siden store deler av avlingene gikk tapt på grunn av sopp. Om litt kan landbruksroboten Thorvald overvåke jordbæråkeren for angrep fra sopp og midd kontinuerlig, behandle angrepede planter uten sprøytemidler – og etter hvert hjelpe til med innhøstingen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Landbruksroboten Thorvald under testkjøring i jorbæærdyrking. Foto: Pål From
Landbruksroboten Thorvald under testkjøring i jorbæærdyrking. Foto: Pål From
Last ned bilde
Ann-Mari Skinne, Innovasjon Norge. Foto: Innovasjon Norge
Ann-Mari Skinne, Innovasjon Norge. Foto: Innovasjon Norge
Last ned bilde

Lenker

Om Innovasjon Norge

Innovasjon Norge
Innovasjon Norge
Akersgata 13
0158 OSLO

22 00 25 00http://www.innovasjonnorge.no

Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, utvikling i distriktene og utvikling av konkurransedyktige norske bedrifter. Innovasjon Norge profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.

Følg saker fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Innovasjon Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom