MatPrat - Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Slipp barna til på kjøkkenet i julen

Del

Barn som får hjelpe til på kjøkkenet smaker på mer når maten blir satt på middagsbordet. Her er kokkens råd som får de yngste til å ville lage og smake på julematen.

–Vi må huske på at det er et helt år siden barna våre feiret jul sist. Julemenyen består av råvarer, lukter og smaker som de yngste ikke er vant til å spise resten av året. Derfor er det viktig å la barna få et naturlig forhold til ”de nye” smakene som blir satt på bordet, forteller Anette Fjelleng Hansen, kokk og matrådgiver i MatPrat.

 Må smake opptil ti ganger

Studier viser at barn ofte må smake på noe så mange som ti ganger før de begynner å like det. I følge MatPrat-kokken ligger nøkkelen til å få barn til å smake på nye råvarer, i å la dem slippe til på kjøkkenet.

 –Vi vet at barn smaker på mer når de får være med å lage maten. Derfor finnes det få grunner til å la være. Barn som smaker på mye forskjellig når de er små, får som regel også et bra og variert kosthold når de blir eldre, sier Fjelleng Hansen.

 Julematen barna elsker

På nettstedet matstart.no har Fjelleng Hansen og hennes kolleger i MatPrat satt sammen oppskrifter på mild og god julemat som barna kan lage selv.

–Et godt tips er å servere de litt ukjente råvarene sammen med noe barna liker fra før, slik at ikke alt i måltidet blir nytt. For å gjøre det enkelt å komme i gang har jeg samlet tre av mine personlige favorittoppskrifter for de yngste, forteller hun.

 Kalkun- og pærequesedilla

Er quesadillas en favoritt hos barna fra før, kan du «jule» den opp i en variant med kalkunpålegg, ost og pære.

 –Quesadilla er perfekt å lage når man har tortillalefser igjen fra tacomiddagen. Fyll quesadillaen med kalkunpålegg, ost og søt pære – og du får en supergod liten førjulsrett. Kalkunpålegget er mildt og godt på smak – noe som gjør det lett for barn å like, sier Fjelleng Hansen.

 Sossiser med potetmos

I denne oppskriften steker man sosisser i ovnen på spyd. Sammen med erter og hjemmelaget potetmos, blir dette en super førjulsmiddag, ifølge MatPrat-kokken.

 –Pølser er gøy, spesielt små kule julepølser. Tre sosisser på spyd, og stek dem i ovnen – superenkelt! Potetmos er kjent og kjært tilbehør for mange barn. Servert med små grønne erter blir den enda mer morsom, sier Fjelleng Hansen.

 Juleburger

Medisterdeig er en av julens mest populære smaker og egner seg godt til å lage burger. Med enkle grep kan barna lage juleburger fra bunnen av.

 –De aller fleste barn elsker en skikkelig god hamburger! Bytt ut kjøttdeig eller karbonadedeig med medisterdeig, og du får knallgod hamburger med skikkelig smak av jul! Frisk kålsalat med søtt eple er superdigg som tilbehør til burgeren, avslutter Fjelleng Hansen.

Skredder'n barnehage

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om MatPrat - Opplysningskontoret for egg og kjøtt

MatPrat - Opplysningskontoret for egg og kjøtt
MatPrat - Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Lørenveien 40
0585 OSLO

23 18 30 00http://www.matprat.no
MatPrat er merkenavnet til Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og er Norges fremste kompetansesenter for mat. Vi bidrar til matglede gjennom matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og jobber på vegne av den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg saker fra MatPrat - Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat - Opplysningskontoret for egg og kjøtt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra MatPrat - Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Hvor mye kjøtt spiser vi faktisk?27.10.2015 17:20Pressemelding

The International Agency for Research on Cancer (IARC) offentliggjorde i går en vitenskapelig evaluering. I den forbindelse har det blitt referert til en rekke tall for forbruk av kjøtt som ikke er korrekte. Det har blant annet blitt opplyst at det reelle kjøttforbruket i Norge ligger på 76 kg per person per år. Dette tallet er et engrostall som ikke sier noe om faktisk inntak. Det reelle inntaket ligger vesentlig lavere. Basert på helsemyndighetens kostholdsundersøkelse er gjennomsnittsinntaket av kjøtt totalt ca. 54 kg per person per år.