KRY

Slik vet du om du har influensa eller om du er bare forkjølet

Del
Vinteren er i ankomst - med forkjølelser og virus. Men hvordan vet du om du har fått influensa eller om du bare er forkjølet? Spesialist i allmennmedisin, Thorleif Jansen i legetjenesten KRY, forklarer og gir råd før influensasesongen starter.
Thorleif Jansen, Medical Director i KRY Norge
Thorleif Jansen, Medical Director i KRY Norge

Høsten og vinteren er høysesong for influensa og forkjølelse. Men hva er forskjellen på symptomer på influensa og forkjølelse? Hvordan kan du vite hva som er hva?

- Symptomene på influensa og en kraftig forkjølelse kan være ganske like, men influensaviruset gjør deg ofte sykere enn en vanlig forkjølelse. Du får som oftest høyere feber hvis du har influensa. Andre typiske symptomer på influensa er tørrhoste, hodepine, kroppsverk og noen ganger oppkast og diaré, sier lege Thorleif Jansen, som tar imot pasienter via videosamtale og ofte får spørsmål om dette.

Når bør en kontakte lege?
Hvis du ikke har annen sykdom fra før, og har hatt høy feber i 3-4 dager som ikke går over, bør du kontakte lege.

Influensasesongen starter gjerne i begynnelsen av oktober og når en topp i desember eller januar, så de som tenker å vaksinere seg, bør gjøre dette nå.

Hvem bør vaksinere seg?
Folkehelseinstituttet har gitt gode og tydelig anbefaler for hvem som bør vaksinere seg. Det er spesielt viktig å vaksinere seg hvis en har kroniske hjerte- eller lungesykdom, diabetes, overvekt eller nedsatt immunforsvar. Er du over 65 år gammel, gravid i andre eller tredje trimester, eller har en funksjonssvekkelse bør du også vaksinere deg.

Dersom en ikke vaksinerer seg, hva kan en gjøre for å holde seg frisk?
Vask hendene ofte, eller bruk håndsprit. Hvis du er invitert på besøk til noen som sier de nylig har vært syke eller føler seg dårlig, kan det være lurt å utsette besøket litt. Hvis du har vært syk selv, så bli hjemme til du er feberfri og føler deg frisk nok til å jobbe, så kan du unngå å smitte andre. Husk også vanlige forebyggende tiltak, som håndvask eller desinfeksjon og å hoste eller nyse i albuen.

Kontakter

For mer informasjon, vennligst kontakt:
Thorleif Jansen
Medical Director, KRY Norge
Tlf: +47 90 15 52 88
E-post: thorleif@kry.no

Bilder

Thorleif Jansen, Medical Director i KRY Norge
Thorleif Jansen, Medical Director i KRY Norge
Last ned bilde

Om KRY

Via KRY kan du komme i kontakt med en lege, hvor og når det passer deg. Du kan treffe legen via en videosamtale, og få hjelp for helseplager som ikke krever en fysisk undersøkelse. Du logger inn med BankID og svarer på noen spørsmål om plagene dine. Deretter ringer legen deg opp på avtalt tid. Legen vurderer om du trenger medisin eller videre undersøkelse. Du vil også alltid få gode råd. 

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye