Dinero

Slik unngår du å utsettes for identitetstyveri

Del

Rundt 150 000 nordmenn rammes årlig av identitetstyveri. Gjerningspersonens benytter denne informasjonen til å svindle, enten deg eller en tredjepart, og målet er vanligvis økonomisk vinning. Slik kan du unngå å få din identitet misbrukt.

– En utfordring er at mange rett og slett ikke vet hvordan de har mistet kontroll over identiteten sin, sier Ole Anders Ulsrud i NorSIS til Dinero.no
– En utfordring er at mange rett og slett ikke vet hvordan de har mistet kontroll over identiteten sin, sier Ole Anders Ulsrud i NorSIS til Dinero.no

Tallene kommer fra Norsk senter for informasjonssikring, eller NorSIS. Ifølge foreningen, som er etablert av regjeringen for å øke kunnskap om informasjonssikkerhet i Norge, benyttes stjålne identiteter i de fleste tilfeller av gjerningspersonene i svindelsaker.

Det trenger imidlertidig ikke berøre deg direkte, sier Ole Anders Ulsrud, rådgiver i NorSIS, til Dinero.no.

– En svindler kan bruke opplysningene for å svindle en butikk med falsk ID, eller informasjonen kan brukes i svindel av andre personer gjennom falske profiler i sosiale medier eller på e-post.

Han understreker at det gjerne kan ta inntil et år før man oppdager at identiteten har blitt stjålet. Svindleren er som oftest ute etter penger eller tjenester som til syvende og sist gir økonomisk vinning, til tross for at den svindlede ikke alltid lider økonomisk tap. 

– En utfordring er at mange rett og slett ikke vet hvordan de har mistet kontroll over identiteten sin, sier han.

Slik risikerer du å bli utsatt for identitetstyveri

De fleste tilfeller av identitetstyveri forekommer som følge av at du har vært uheldig og mistet eller forlagt personlig informasjon og gjort denne tilgjengelig for andre. Gjerningspersonene oppsøker gjerne denne informasjonen aktivt.

– Brukerinfo fra hackede sider som LinkedIn og Yahoo! kan misbrukes. Man kan bli utsatt for phishing, miste passet eller bankkortet sitt, ha kastet verdipapirer i søpla, kvittet seg med en pc som ikke er tilstrekkelig formatert, mistet telefonen sin, og så videre, sier han.

Har du postkasse som er tilgjengelig for andre, kan du bli frastjålet personlige dokumenter, verdipapirer og tilsendte kredittkort som kan misbrukes, for å nevne noe. Samtidig blir misbruk på nett stadig mer vanlig.

Unngå ID-tyveri med disse tipsene

Hvordan unngår man så å få identiteten sin frastjålet? Det er mange råd man kan følge, og det viktigste er å være forsiktig med hvor og hvordan man etterlater seg personlig informasjon både på nett og ellers i hverdagen.

– Vær årvåken. Kommer din personlige informasjon på avvei må du håndtere det raskt, sier Ulsrud til Dinero.no. 

Unngå identitetstyveri på nett:

  • Ikke oppgi personlig informasjon på nett med mindre det er ytterst nødvendig.
  • Vær forsiktig med hvilke lenker du følger via e-post og lignende.
  • Kontroller om en bedrift eller side er legitim før du legger igjen personlig informasjon.
  • Undersøk om nettsiden er kryptert før du handler på nett eller etterlater deg personlige detaljer for øvrig.
  • Handle med kredittkort for ekstra sikkerhet

Unngå identitetstyveri i hverdagen:

  • Lås postkassen din og gå over til digitale postkassetjenester hvor mulig.
  • Ødelegg personlige dokumenter før de kastes, makuler de gjerne.
  • Unngå å ha for mye personlig informasjon i lommebok, veske og på din person for øvrig. 

Kilde: Ole Anders Ulsrud / nettvett.no/ Dinero.no 

Hva om jeg allerede er utsatt for identitetstyveri?

Til tross for at det i hovedsak går bra med folk som utsettes for identitetstyveri, kan det være en strevsom og byråkratisk prosess å komme seg ut av knipa. Har gjerningspersonen eksempelvis tatt opp usikret kreditt eller handlet på nett i ditt navn er du nødt til å bevise at det ikke er du personlig som har gjort det, men at identiteten din har blitt misbrukt.

– Du må anmelde saken. Du kan bestride krav som kreditor setter til deg. Hvis det er en god sak, frafaller kravet. Hvis det derimot foreligger bevis på at det er du som har gjort det, må det gå i juridisk retning, og det blir en annen prosess. 

– Er personnummeret ditt på avveie er det ingen garanti for at det ikke skjer igjen, legger han til. 

Nettvett.no innehar informasjon og framgangsmåte dersom du utsettes for ID-tyveri.

FAKTABOKS IDENTITETSTYVERI

Identitetstyveri oppstår når noen anskaffer, overfører, besitter eller fremstår som rette innehaver av personlige opplysninger tilhørende en privatperson eller selskap på en uautorisert måte, med den hensikt å begå bedrageri eller annen kriminalitet


Identitetssvindel er ervervelse av penger, varer, tjenester og andre fordeler eller unngåelse av økonomiske eller andre forpliktelser ved å utgi seg for å være en annen ved bruk av falsk identitet

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) ble først etablert i 2002, og ble stiftet som medlemsforening i 2010. NorSIS er en definert del av myndighetenes nasjonale satsing på informasjonssikkerhet, og den uavhengige organisasjonen tar sikte på å øke kunnskap og forståelse for informasjonssikkerhet i Norge

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

– En utfordring er at mange rett og slett ikke vet hvordan de har mistet kontroll over identiteten sin, sier Ole Anders Ulsrud i NorSIS til Dinero.no
– En utfordring er at mange rett og slett ikke vet hvordan de har mistet kontroll over identiteten sin, sier Ole Anders Ulsrud i NorSIS til Dinero.no
Last ned bilde

Lenker

Om Dinero

Dinero
Dinero
Erling Skjalgssons Gate 19 b
0267 Oslo

23 90 52 52https://www.dinero.no

Forbrukerportalen Dinero™ tilbyr tester og dyptgående artikler innen privatøkonomi. Vårt hovedfokus er betalingskort, kredittkort, forbrukslån og forsikring. Dinero eies av Fagweb AS

Følg saker fra Dinero

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dinero på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Dinero

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom