Ving Norge

Slik tipser du i sommer

Del

Skal man gi tips? Og i så fall hvor mye bør man egentlig gi til de ulike serviceyrkene på ferien?

Dette er et av de vanligste spørsmålene norske guider får på reisemål rundt om i verden. I mange tilfeller holder det med et vennlig takk, mens det i andre tilfeller forventes at man gir noen kroner som takk for god service eller hjelp. Norges største reisearrangør har sjekket med sine lokale guider om hvordan det forventes å tipse på noen av de mest populære reisemålene denne sommeren.

– I noen land er tips en viktig del av lønnen, og derfor nesten obligatorisk, mens i andre land er det et nesten ukjent begrep. Du må derfor tilpasse tipsen etter det økonomiske nivået i landet du er i. Samtidig skal tips alltid reflektere hvor fornøyd du er med servicen du har fått i den enkelte situasjonen, sier Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving.

Hun forteller også om at selv om du bor på et hotell som har All Inklusive, kan det være bra å gi litt tips til bar- og restaurantpersonalet uansett.

– Det kan også være en god idé å gi ca. halve tipssummen til rengjøringspersonalet i starten på ferien. Det kan gi deg litt ekstra service. Og husk å alltid tipse i lokal valuta, sier hun.

Bulgaria (valuta: BGN - bulgarisk lev)
Renholder på hotell: Ca. 20 BGN per person og uke.
Pikkoloen: Ca. 1 BGN per bagasje
Servitøren: 5-10 prosent om ikke tips er medberegnet – ellers runder du oppover.
Taxisjåføren: En leva eller to, men husk å prute for å få en bra pris.
Kommentar: Bulgaria blir bedre og bedre når det gjelder service – kanskje nettopp takket være at tipsen har blitt en drivkraft for ansatte i servicenæringen.

Kypros (valuta: EUR - euro)
Renholder på hotell: Ca. 5-10 EUR per person og uke.
Pikkoloen: 1-2 euro per bagasje. Men det er uvanlig med pikkolos på Kypros.
Servitøren: 5-10 prosent av regningen, men bare om du er fornøyd med servicen.
Taxisjåføren: De fleste kjører med taksameter, eller man betaler en fast pris man har blitt enige om. Ingen tips.
Kommentar: Kypros er et moderne EU-land, og de ansatte i servicenæringen for greit betalt. (Men ingen sier nei til litt ekstra penger om man har gjort en god jobb.)

England (valuta: pund)
Renholder på hotell: Ca. 1 pund per natt. Pikkoloen: 2 pund per bagasje.
Servitøren: Om det ikke allerede er inkludert i regningen i form at serviceskatt bør du gi minst 10 prosent.
Taxisjåføren: 10 prosent.
Kommentar: I storbyene er man mer forsiktig med å tipse, og på pubene er det uvanlig å tipse (selv om det selvsagt er velkomment).

Frankrike (valuta: EUR - euro)
Renholder på hotell: Det er ikke vanlig å legge igjen tips på rommet om du ikke har fått ekstra god service.
Pikkoloen: 1-2 euro per bagasje, avhengig av hotellets standard.
Servitøren: I Frankrike er 15 prosent alltid inkludert i regningen. Om du er fornøyd med servicen, er det vanlig å legge på 1-2 euro ekstra.
Taxisjåføren: Maks 1 euro, eller rund opp til nærmeste euro.
Kommentar: All service er som regel inkludert i prisene, og du trenger ikke legge igjen tips noe sted så sant du ikke ønsker det.

Hellas (valuta: EUR - euro)
Renholder på hotell: Ca. 1 euro per person og natt.
Pikkoloen: Ca. 1 euro per bagasje, men det er ikke vanlig med pikkoloservice utenfor Athen.
Servitøren: Ca. 10 prosent av restaurantregningen, selv om det er lagt på service charge.
Taxisjåføren: Få bruker taksameter, så bli derfor enige om prisen før du setter deg inn i bilen. Man runder som regel opp om man har kjørt en lengre tur. Ellers forventes det ikke tips.
Kommentar: Det er, som de fleste vet, fortsatt vanskelige tider i Hellas, og er du fornøyd med servicen så skal du så klart tipse etter dette.

Italia: (valuta: EUR - euro)
Renholder på hotell: 1-2 euro per person og natt.
Pikkoloen: 1-2 euro per bagasje.
Servitøren: Service charge på 20 prosent er som regel i regningen. Om du er veldig fornøyd med mat og service kan du legge til noen ekstra euro.
Taxisjåføren: Forventer ikke tips.
Kommentar: På bensinstasjonene gir man 1-2 euro hvis man f.eks. får hjelp til å vaske bilvinduene eller sjekke luften i dekkene.

Kroatia (valuta: HRK - kroatiske kuna)
Renholder på hotell: Om du er fornøyd, ca. 100 HRK per person og uke.
Pikkoloen: 10-20 HRK per bagasje.
Servitøren: 5-10 prosent av regningen. Legg igjen tips i kontanter da kortbruken ikke er så utbredt som i andre europeiske land.
Taxisjåføren: Ikke vanlig å tipse.
Kommentar: Kroatene selv gir generelt ikke tips.

Portugal/Madeira (valuta: EUR - euro)
Renholder på hotell: Ca. 5 euro per person og uke.
Pikkoloen: 0,5 euro per bagasje.
Servitøren: På turiststeder, restauranter o.l. med høy kvalitet forventes ca. 5-10 prosent tips. På mer lokale steder forventes det ikke.
Taxisjåføren: Rund av oppover.
Kommentar: Alle i servicenæringen forventer seg tips, men det trenger ikke å dreie seg om så mye.

Spania, inkludert Kanariøyene (valuta: EUR- euro)
Renholder på hotell: Ca. 5 euro per person og uke.
Pikkoloen: Ca. 1 euro per bagasje.
Servitøren: Har du bare tatt en kopp kaffe trenger du ikke legge igjen tips. Men ved større restaurantregninger kan du gi noen euro, avhengig av størrelsen på regningen og den servicen du har fått.
Taxisjåføren: Ingenting.
Kommentarer: Spanierne selv gir ikke så mye tips.

Tyrkia (valuta: TRY – tyrkisk lire)
Renholder på hotell: Ca. 10 TRY per person og uke.
Pikkoloen: Ca. 2-3 TRY per uke, men ikke så vanlig med pikkoloer.*
Servitøren: Om du spiser lunsj på en enklere restaurant, kan du runde opp eller legge ca. 5 prosent. Ved middag på litt finere restauranter er det vanlig å legge igjen 10-15 prosent.
Taxisjåføren: De kjører som regel med faste priser, og det er lurt å bli enige om prisen på forhånd. Ca. 2-3 TRY ved kortere turer.
Kommentar: I Tyrkia tipser man ikke alltid, men om man er fornøyd med maten eller servicen man har fått før man legge igjen litt ekstra.

USA (valuta: USD)
Renholder på hotell: 2-3 dollar per person og natt. Noe mer på luksushotell.
Pikkoloen: 1-2 dollar per bagasje, og litt mer om koffertene er tunge.
Servitøren: Alle ansatte forventer seg tips. Om man gir 10 prosent betyr det at man ikke har vært fornøyd, med 15 prosent viser man at det har vært ok og 20-25 prosent betyr at man har vært veldig fornøyd og fått en bra service. I storbyer regnes 20 prosent som bra tips. Et bra råd er å doble tipsen på regningen for å være på den sikre siden. Det blir ca.18 prosent. En bartender forventer seg 1-2 dollar per drink.
Taxisjåføren: 10-15 prosent avhengig av servicen. I New York kan du også angi tipsen når du betaler med kort. Noe å huske på: Når man reiser fra flyplassen er det fast pris, men noen ganger legges det på en tollavgift (f.eks. i New York) som kan være 9 dollar via visser broer og tuneller inn til byen. Det er vanlig å betale 1 dollar per bag/koffert ekstra i tips.
Kommentar: I noen stater er det tillatt å ha en minimumslønn til servitørene på ca. 7 dollar i timen, mens minimumslønnen i f.eks. New York nå er 15 dollar per time. Det innebærer at tipsen på mange steder er en vesentlig del av lønnen. Om man for eksempel er 6 personer i et selskap er det vanlig å legge igjen 25 prosent tips. På fastfoodsteder gir man normalt ikke tips.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Ving Norge

Ving Norge
Ving Norge
Dronning Eufemiasgate 16
0191 Oslo

915 08 888http://www.ving.no

Ving er Norges største reisearrangør med reiser til mer enn 170 reisemål i over 40 land. Ving arrangerer charterreiser, fleksible pakkereiser med rutefly, i tillegg til flybilletter og hotell for de som vil reise på egen hånd. Reisene selges via internett, telefon og i utvalgte reisebyråer over hele landet.

Ving Norge AS har 89 ansatte og over 400 000 reisende årlig. Ving Norge AS inngår i det internasjonale reisekonsernet Thomas Cook Group plc som er børsnotert i London.

Følg saker fra Ving Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Ving Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Ving Norge

Ving først med å klimakompensere alle flyreiser  16.4.2019 09:33:16 CESTPressemelding

Vinggruppen i Norden er de første blant de største reisearrangørene til å klimakompensere for utslippene fra samtlige flyreiser. Fra og med 29. april klimakompenserer de for 1,5 millioner gjesters flyreiser. Kompenseringen gjelder både når gjestene reiser med Vings eget flyselskap, Thomas Cook Airlines Scandinavia, og med andre flyselskap gjennom Ving. Parallelt fortsetter arbeidet med å minske klimapåvirkningen i hele selskapet.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom