Felleskjøpet Agri

Slik overlever hagen ferien

Del

Ferietiden er over oss, og mange reiser fra hus og hage. I lengre perioder uten nedbør trenger hagen din hjelp. Her er tips og råd som gjør at hagen din overlever ferien.

For at hagen skal overleve ferien best mulig, må du gi plantene dine de beste forutsetningene for å trives. Begynn i god tid med å kartlegge hva som trenger vedlikehold, for så å planlegge hvordan du kan og bør gjøre vedlikeholdet.

– Før du reiser på ferie bør du fylle på med fersk, god jord i bed, krukker og rundt trær. Tilfør også næring til plantene og gi de tilstrekkelig med vann tett opptil avreise. Krukker og planter som kan flyttes, bør plasseres i skyggen. Hvis du har robotklipper kan du også gi gressplenen en moderat mengde gjødsel for å gjøre plenen mer robust, sier Anne-Sofie Odden Nordstrøm, gartner i Felleskjøpet Agri.

Automatiser hagearbeidet

Graden av vedlikehold i ferien avhenger av vær. Over tid, og spesielt i tørkeperioder, vil hagen din ha behov for aktivt vedlikehold. Hvis du ikke har alliert deg med en hagepasser, kan forskjellige automatiske løsninger være til god hjelp.

Det finnes flere automatiske produkter og løsninger til hagen. Robotklipper er etter hvert velkjent, men også automatiske vanningsløsninger er i vinden.

Vanning i ferien

Et generelt tips rundt vanning er at dette bør gjøres tidlig om morgenen eller sent på kvelden for å unngå fordampning og sviskader på planten.

Enkeltstående planter, hekker, bed og gressplen har behov for vann. For potteplanter kan du investere i selvvanningspotter eller fylle flasker med vann og sette dem opp ned i jorda. På den måten suger planten til seg fuktighet etter behov.

For vanning på større områder i hagen er vannspreder eller svetteslange nødvendig. Innenfor vanning finnes det i dag automatiserte løsninger, fra enkle vanningscomputere med timer-funksjon, til vanningscomputer med egen app. Vanningscomputeren kobles mellom kran og slange og gir deg mulighet til å forhåndsinnstille eller fjernstyre når og hvor lenge du ønsker å vanne.

Reduser vedlikeholdet i hagen

Vedlikehold i hagen avhenger av plantene du har. Du kan enkelt begrense behovet for vedlikehold ved å fylle hagen med trær, prydbusker og vintergrønne planter som klarer seg godt uten særlig mye stell.

Med mindre du elsker å luke, bør du også plante tett og bruke bunndekkende planter. Bar jord er som en åpen invitasjon for ugressfrø. Sørg derfor for å beplante det meste av jorda. Barkduk er også et godt tips for å holde ugresset unna.

Så ofte bør du vanne

  • Gressplen: Vanning bør utsettes i det lengste, men når den først vannes bør den få en ordentlig rotbløyte. Unngå «skvettvanning» og vann helst om natten for å unngå fordamping. Gjennom å vanne sjelden og rikelig vil røttene trekke nedover og plenen vil bedre tåle uttørking eller tørkeperioder. Ved hyppig vanning blir gressplantene «late» og røttene vil holde seg i det øvre jordsjiktet.

  • Nyplantet tre: Vannes minst to ganger i uken. Ha på godt med vann rett over rotklumpen. Det er bedre å vanne grundig to ganger i uken enn litt hver dag. Gi treet også en god rotbløyte før planting ved å for eksempel sette det i en 10-litersbøtte og la det trekke vann.

  • Nyplantet hekk: Også hekk, som thuja, bør rotbløytes før den plantes. Nyetablert hekk bør vannes svært godt de første to ukene. En svetteslange kan være et godt alternativ, så slipper du å tenke så mye på det.

  • Sommerblomster: De fleste sommerblomstene elsker vann og gjødsel, og bør vannes daglig når det er varmt i været.

  • Tomatplanter: Må stå i sola for å gi søte, gode, modne tomater, og må derfor vannes jevnlig. Det gjelder å følge med, for vær og vind spiller en viktig rolle. Vær oppmerksom på at de ikke får for mye vann – da kan de råtne eller bli ekstra utsatt for sykdom.

  • Urtehagen: Her er det en forutsetning at du planter urter med like behov sammen. For eksempel liker middelhavsurter som timian, rosmarin og oregano mager og tørr jord, og klarer seg med mindre vann enn for eksempel sitronmelisse, gressløk, basilikum og persille.

Nøkkelord

Kontakter

Cato Fagermoen, kommunikasjonsrådgiver i Felleskjøpet Agri
E-post: cato.fagermoen@felleskjopet.no
Tlf: 986 40 445

Bilder

Last ned bilde
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Last ned bilde
Hozelock vanningscomputer med app
Hozelock vanningscomputer med app
Last ned bilde
Hozelock vanningscomputer med timer-funksjon
Hozelock vanningscomputer med timer-funksjon
Last ned bilde
Tradisjonell vannspreder
Tradisjonell vannspreder
Last ned bilde

Om Felleskjøpet Agri

Felleskjøpet Agri
Felleskjøpet Agri
Depotgata 22
2000 Lillestrøm

72505050https://www.felleskjopet.no

Felleskjøpet har en omsetning på 15,5 milliarder og 3150 ansatte, og er den viktigste leverandøren av driftsmidler og teknologi til norsk landbruk. Felleskjøpets virksomhet omfatter også til sammen 210 butikker i Norge og i Sverige, eiendomsdrift, brød og bakevarer, utstyr til park og anlegg samt fôr og utstyr til kjæledyr. Felleskjøpet er et samvirke eid av 44 000 bønder. Felleskjøpet er markedsregulator for korn, og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpets hovedmål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi på kort og lang sikt.

Følg saker fra Felleskjøpet Agri

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Felleskjøpet Agri på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Felleskjøpet Agri

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom