If Skadeforsikring

Slik gjør du skituren trygg for hunden

Del

Forsikringsselskapet If ser hvert år hunder som har kuttet opp beina sine på ski eller skare, eller som har fått skader som følge av overbelastning. Her er tipsene som gjør skituren til en fin opplevelse også for de firbeinte.

Foto: If
Foto: If

Vinterferien er en ypperlig anledning for å ta med hunden ut på skitur. Men dyrepleier Kine Bjølsen Opstad, som jobber som produktsjef for dyreforsikring i If, har sett flere tilfeller hvor hundeeiere kan bli litt overivrige i skisporet.

- Det er ofte mye å huske på før man legger ut på langtur. Men det er forholdsvis enkle grep som skal til for at skituren blir en god opplevelse også for hunden, sier dyreeksperten.

Fem tips for en tryggere tur

  • Øv på forhånd

Det er viktig å være forberedt på en rekke ulike scenarioer i løypa, og det er en stor fordel for både hund og eier om man han øvd på de viktigste i forkant.

- Lær hunden enkle kommandoer som venstre, høyre og stå. Dette kan øves på når som helst og kan gjøre det lettere å ha kontroll på hunden i løypa, sier hun.

  • Stell potene

Velstelte poter for hunden er minst like viktig som gode skisko for eierne. Sørg for at klørne ikke er for lange, og dersom det er mye pels som stikker ut mellom tredeputene bør det klippes bort.

- Det kan sette seg is mellom tredeputene som presser på og lager sår. Noen hunder med lang pels vil også trenge snødrakt for å unngå snøklumper i pelsen, sier Opstad.

Potesokker eller salve kan hjelpe for å unngå såre poter. Dette gjelder spesielt om det er skare, men kan også hjelpe mot at snøklumper fester seg.

  • Tilpass turen etter hundens størrelse, kondisjon og alder

Alle hunder kan være med på tur, men det er viktig å tilpasse både intensivitetsnivå og lengde til hundens generelle form og helsetilstand.

- Husk også på at hunden må være ferdig utvokst før den begynner å trekke. Hos de mindre rasene kan det ta opptil ett år og hos de største rasene kan det ta opptil to år, sier Opstad.

Dersom hunden har skjelettplager eller andre helseutfordringer er det ekstra viktig å ta hensyn til dette.

- Uansett hvor god form hunden er i, er det alltid viktig å begynne skituren rolig eller varme opp for å unngå skader, forteller dyrepleieren.

  • Ta pauser underveis

Sørg for å gi hunden nok pauser underveis. Dersom hunden blir sliten eller sliter med plager kan det også være en ide å ha med en sekk som man kan legge hunden i ved behov.

- Hunden blir også tørst, så ha med vann som den kan få under pausene. Om det er en lang tur kan det også være nødvendig med påfyll i form av et lite energirikt måltid, sier Opstad.

Dersom det er kaldt kan det være lurt med et dekken eller noe hunden kan ligge på i pausene.

  • Bruk riktig utstyr

Ved bruk av trekksele er det viktig at den har en god fordeling av belastninger, og festepunkt bak ved haleroten eller krysset.

- Test den gjerne i forkant og tilpass den godt slik at den ikke lager ubehag eller gnagsår, sier dyrepleieren.

Bånd eller line med strikk vil avlaste ryggen mot rykk og napp.

- Kjørebelte med krok er lurt. Da kan man lett ta av båndet om det skulle oppstå utfordrende situasjoner, forteller Opstad.

Når det gjelder skiutstyr til hundeeierne fraråder Opstad å bruke ski med stålkanter.

- Det er veldig fort gjort at hunden kommer borti skiene i løpet av turen. Hvis man unngår stålkanter vil sjansen for rifter og sår hos hunden bli mindre, forteller hun.

Og sist, men ikke minst – ha med førstehjelpsutstyr.

- Det er alltid lurt å ha med et lite førstehjelpsskrin med det helt nødvendige, både til eieren og den firbente. Forhåpentligvis får man ikke bruk for det, men det er bedre å være føre var, sier Opstad.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: If
Foto: If
Last ned bilde
Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og produkteier for dyreforsikring i If.
Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og produkteier for dyreforsikring i If.
Last ned bilde

Om If Skadeforsikring

If Skadeforsikring
If Skadeforsikring
Drammensveien 264
0283 Oslo

21 49 24 00https://www.if.no

If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 6 800 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.

Følg saker fra If Skadeforsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra If Skadeforsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra If Skadeforsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom