NAF

Slik gjør du bilen klar for kulda

Del

Kulda legger seg over store deler av landet de nærmeste dagene. Vil du unngå problemer med bilen er det tre ting som er lurt å sjekke: Batteriet, spylervæske og frostvæske. - Flate batterier er den klart viktigste årsaken til at våre bilbergere må rykke ut. Jo kaldere det er, dess flere får problemer med batteriet i bilen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er enkelt å lade opp batteriet over natten, og du unngår starttrøbbel midt i hverdagsstresset. (Foto: Colourbox)
Det er enkelt å lade opp batteriet over natten, og du unngår starttrøbbel midt i hverdagsstresset. (Foto: Colourbox)

Batteriet er bilens hjerte og når det skal dra i gang en kald motor må det være i toppform. Har du et eldre batteri er det lurt å sjekke batteriets kapasitet og lading enten på et verksted eller på et NAF Senter.

- Når det er meldt skikkelig kulde som nå, er det lurt å ta en vedlikeholdslading av batteriet. Det er enkelt å lade opp batteriet over natten, og du unngår starttrøbbel midt i hverdagsstresset, sier Sødal, - Og dette gjelder om bilen går på bensin, diesel eller strøm. Elbiler har også et startbatteri som kan tappes for strøm, fortsetter han.

Tåler spylervæsken din kulda?

Det er ikke sikkert spylervæsken tåler skikkelig kaldt vær. Det er viktig å sjekke på kannen hvor kaldt vær den tåler før den fryser til is. Vanligvis er dette fra minus 15 grader til minus 21 grader. Står bilen ute over lengre tid og spylervæsken fryser, kan i verste fall tanken, pumpemotorene og slangene i spyleranlegget sprekke.

- Sørg for at all spylervæske i tanken tåler minst temperaturen ute. Finner du ikke riktig ferdigblandet spylervæske, kan du kjøpe konsentrat og blande selv, rådgir Nils Sødal.

Sørg for riktig innblanding av frostvæske

Riktig innblanding av frostvæske i kjølevannet er viktig for å unngå skader på motoren. Har du for lav innblanding av frostvæske kan det føre til at radiatoren fryser og sprekker. Enda verre er det om hele motorblokken sprekker.

- Du kan få målt frysepunktet til kjølevannet på en bensinstasjon, verksted eller på et av våre sentre, sier Sødal. - Korrekt innblanding av frostvæske står alltid i bilens instruksjonsbok eller på emballasjen til frostvæsken, fortsetter han.

Sørg for at dørene åpner seg

I skikkelig kulde kan du også oppleve at det kan være vanskelig å få opp bildørene. Gummilistene i dørene kan rett og slett fryse fast.

- Kjøp deg en silikonstift hos en bilrekvisitabutikk eller på bensinstasjonen. Stryk silikon på dørlistene og listene i bagasjelokket. Da åpnes dørene lett som bare det, også når det er tosifret med blå grader på termometeret, avslutter Nils Sødal.

Les også 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Det er enkelt å lade opp batteriet over natten, og du unngår starttrøbbel midt i hverdagsstresset. (Foto: Colourbox)
Det er enkelt å lade opp batteriet over natten, og du unngår starttrøbbel midt i hverdagsstresset. (Foto: Colourbox)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom