NRK

Slik feirer NRK Operaens 10-årsdag!

Del

Vi inviterer hele landet til å være med når vi drar i gang en jubileumsuke fra 8 -15 april for å markere Operaen i Bjørvikas 10-årsdag.

Hans Olav Brenner, Mikkel Niva og Ingrid Gjessing Linhave skal lede oss gjennom 13,5 timers sending lørdag den 14. april i forbindelse med Operaens 10 års dag. Foto: Julia Naglestad/ NRK
Hans Olav Brenner, Mikkel Niva og Ingrid Gjessing Linhave skal lede oss gjennom 13,5 timers sending lørdag den 14. april i forbindelse med Operaens 10 års dag. Foto: Julia Naglestad/ NRK

På NRK2 og NRK1 sender vi kjente ballett og operaforestillinger fra Operaen hver kveld, i tillegg til et rikt utvalg dokumentarer. Vi byr også på et "jubileumsbibliotek' i NRKTV hvor du kan velge mellom ulike ballett- og operaforestillinger fra Operaen i Bjørvika, samt mange opera- og ballettrelaterte dokumentarer. Det hele kuliminerer i 13,5 timers direktesending fra Operaen på lørdag 14 april. Hans Olav Brenner, Mikkel Niva og Ingrid Gjessing Linhave er programledere.

Kulturredaktør i NRK, Marius Hoel, beskriver dette som tidenes største satsing på opera og ballett på NRK.

"NRKs ønske er å vise hva dette fantastiske bygget, og innholdet som skapes i det, betyr for Norge. Vår ambisjon er å løfte frem opera og ballett til hele folket! Vi gleder oss til å se alle koristene som skal synge Slavekoret på operataket, og vi gleder oss til å vise folk alt det fantastiske arbeidet som foregår under marmoren i minutt for minutt - sendingen. Ved å satse så stort som vi gjør denne uka, ønsker vi å gi alle i Norge anledning til å ta del i feiringen," sier kulturredaktøren.

 

Lørdag 14 april:

Operaen minutt for minutt

Sakte-tv fra Operaen. Vises lørdag 14. april fra, kl. 09:00 på NRK2

NRK skal være tilstede i Operaen fra morgen til kveld. Vi inviterer hele Norge inn bak dørene og ser hva som skjer i dette mangfoldige huset - minutt for minutt. Hans Olav Brenner vil møte ulike kunstnere og forskjellige yrkesgrupper og følge forberedelsene til kveldens operaforestilling, «La traviata».

 

Hele Norge i Operaen

Festsending fra Operaen. Vises lørdag 14. april fra, kl. 18:00 på NRK2 og NRK TV

Fra kl.18:00 vil Ingrid Gjessing Linhave holde talkshow i foajeen. Her skal historien om Operaen i Bjørvika oppsummeres. Det er 10 år siden åpningen i 2008, og mye har skjedd.

Utegående reporter Mikkel Niva vil fortsette å følge «La traviata» backstage, før han selv skal være statist på Operaens hovedscene.

Dagen avsluttes med direkte overføring av verdens mest spilte opera: Verdis «La traviata». Publikum i salen er folk som aldri har besøkt Operaen før.

 

Her er hva som skjer på NRK1 og NRK2 i jubileumsuken, 8 - 14 april.

La bohème i Hovedscenen

Operaforestilling. Vises søndag 8. april kl 19:45, i Hovedscenen på NRK2 og i NRK TV

I over 160 år har den dødssyke, ungjenta Mimì gått over til naboen på leting etter svovelstikker. Historien om Mimì og Radolfo er skrevet av Giacomo Puccini og blir regnet som en del av operaens ABC (Aïda, boheme og Carmen) Operaen byr på noen av operalitteraturens største arier. Operaen ble også gjort kjent gjennom rockemusikalen «Rent».

I operaen kjemper et fattig kunsterkollektiv sult, tuberkulose-epidemi og kalde vintre med den livsbejaende og frie kunsten. Stykket er satt til 1840-tallet, men i den norske regissør-stjernen Stefan Herheims produksjon, er det kreft som er operaens folkesykdom. Slik løfter Herheim den uendelige historien om Mimì, inn i samtiden.

Kulturens katedraler

Dokumentar. Vises mandag 9. april, kl..14.55 på NRK2 og i NRK TV

En kulturdokumentar om seks utrolige bygg, laget av seks store regissører. I dokumentarseriens femte episode viser Margreth Olin sitt portrett av den hvite kulturkatedralen i Bjørvika – Operaen i Oslo. Hva forteller bygningen om oss og vår kultur?

På drømt hav

Ballettforestilling. Vises mandag 9. april, kl. 15.20 på NRK2 og i NRK TV

Forestillingen er en reise gjennom Kjersti Alvebergs enestående koreografiske karriere. Hun har med sin banebrytende visualitet vært en døråpner for mange publikummere i deres forhold til dans. Nå slåes dørene opp på nytt.

 

Ghost

Ballettforestilling. Vises tirsdag 9. april, kl. 01.00 på NRK2 og i NRK TV

Siden Ingrid Lorentzen tok over som ballettsjef har Nasjonalballetten bemerket seg med flere signaturverk. En av disse er Ibsen-balletten «Ghost», basert på «Gjengangere». Balletten er skapt av teaterregissør Marit Moum Aune og koreograf Cina Espejord, og tematiserer gjennom moderne ballett hvor mye løgn et menneske egentlig kan tåle.

 

 

A Swan Lake

Ballettforestilling. Vises onsdag 11. april, kl. 14.50 på NRK2 og i NRK TV

Det var lange køer og stor stemning da den unge, svenske koreografen Alexander Ekman i vår satte opp sin egen helaftens versjon av «Svanesjøen» på Den norske Opera & Ballett. Første akt handler om hvordan originalballetten kanskje ble til. Andre akt er en både leken og poetisk svanesjø, i et digert vannbasseng på Operaens hovedscene.

Maikos dans

Dokumentar. Vises onsdag 11. april, kl.22.40 på NRK2 og i NRK TV

Maiko Nishino har gjennom beintøff trening og hard disiplin nådd toppen av sin karriere som solist i Den Norske Nasjonalballetten. Med moren som drivkraft bak hennes karriere, solgte familien hus og bil for å sende Maiko til de mest prestisjefylte danseskolene. Hun var bare ei 14 år gammel jente da hun forlot sitt hjem i Japan for å komme til Europa for å bli profesjonell danser. Som prima ballerina har hun oppnådd mye, men drømmer om å nå enda lengre.

Samtidig er Maiko på et sted i livet hvor hun lengter etter et barn. Filmen fanger Maiko på et brytningspunkt i livet hvor hun kjemper for å holde seg i toppen og følge egne personlige drømmer. Laget av Åse Svenheim Drivenes

Tosca

Operaforestilling (2016). Vises torsdag 12. april, kl.14.30 på NRK2 og i NRK TV

Giacomo Puccini opera «Tosca» fra 1900, handler om et trekantdrama mellom sangeren Tosca, elskeren og samtidskunstneren Mario Caravadossi og politibetjenten Scarpia. Det er en høyst psykologisk og politisk opera, som med Napoleonskrigen som historisk bakteppe, tematiserer hvor langt mennesker er villig å gå for kunsten og kjærligheten.

Denne versjonen er regissert av Calixto Bieito og er moderne tolkning av stykket. Her er ikke Mario Caravadossi en klassisk kunstner, men heller en installasjonskunstner, og politibetjenten Scarpai selv, ser umiskjennelig ut som Donald Trump.

Årstidene

Dokumentar. «Årstidene – Jo Strømgrens ballett blir til» blir først vist på NRK2 fredag 13. april kl. 14.10

En film om menneskene og arbeidet på innsiden av Operaen i Bjørvika, frem mot premieren på Jo Strømgrens helaftens forestilling, høsten 2010. Dokumentaren er laget Av Elin Osjord og Knut Morten Damm

Ballettforestilling. «Årstidene» vises fredag 13. april, kl. 15.10 på NRK2 og NRK TV

Koreografen Jo Strømgrens helaftens forestilling med Nasjonalballetten, med musikk av Antonio Vivaldi. Strømgren sier selv han ønsker å tegne et bilde av den vestlige verden.

Ballettguttene

Dokumentar (2013). Vises fredag 13. april kl. 19:55 på NRK2 og NRK TV

De tre guttene Lukas, Syvert og Torgeir er lidenskapelig opptatt av ballett. De må takle karakterpress fra foreldre og lærere mens de står overfor sine første utfordringer i internasjonale ballettkonkurranser i Frankrike og Sverige. For å sikre karrieren er det viktigste av alt å komme inn på Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling Balletthøgskolen. Ballettguttene tar deg gjennom skuffelser og seire, tvil og tro, vennskap og den første kjærligheten. De opplever å vokse fra hverandre og å finne sin egen vei. Laget av Kenneth Slotterøy Elvebakk.

Tryllefløyten

Operaforestilling. Vises fredag 13. april, kl. 21:35 på NRK2 og NRK TV

I Mozarts eventyrlige opera må prinsen Tamino og fuglefangeren Papageno gjennom ild og vann på veien til voksenlivet. Universet er regissert av Alexander Mørk-Eidem og er en leken fremstilling av Mozarts univers, med Atle Antonsen som Papageno, en rolle som orignialt var skrevet til en komiker. Operaen bruker flittig elementer av både Star Wars og kinesisk science fiction.

Operaen i havn

Dokumentar. Vises lørdag 14. april, kl. 18:00 på NRK2 og i NRK TV

Endelig har Norge fått sitt eget operahus. Et nasjonalt monument til glede for hele landet og et fantastisk spillested for Den Norske Opera & Ballett. Prosessen har vært lang og vanskelig - politisk, byggemessig og kunstnerisk. I denne dokumentaren skal vi få et innblikk i den spennende historien som ligger bak byggingen av vårt nye operahus og møte mange av de ildsjeler som har deltatt i dette unike prosjektet.

Hedda i Hovedscenen

Ballettforestilling. Vises søndag 15. april kl. 19:45 på NRK2 og NRK TV

Nasjonalballettens signaturverk av Ibsens Hedda Gabler, har gått sin seiersgang, både nasjonalt og internasjonalt. Forestillingen er regissert av Marit Moum Aune som tidligere har skapt «Ghost» for Nasjonalballetten. Høsten 2017 hadde dansedramaet premiere, og ett år senere er stykket aktuell med gjesteopptreden på Bolsjojteatret i Russland. Balletten er et dypt psykologisk stykke, en såkalt kammerballett, av den rasende og mørke Ibsenskikkelsen Hedda.

 For flere pressefoto enn de som er lagt ved her, besøk https://operaen.no/presse/pressebilder/ evt. ta kontakt med undertegnede.

Kontakter

Bilder

Hans Olav Brenner, Mikkel Niva og Ingrid Gjessing Linhave skal lede oss gjennom 13,5 timers sending lørdag den 14. april i forbindelse med Operaens 10 års dag. Foto: Julia Naglestad/ NRK
Hans Olav Brenner, Mikkel Niva og Ingrid Gjessing Linhave skal lede oss gjennom 13,5 timers sending lørdag den 14. april i forbindelse med Operaens 10 års dag. Foto: Julia Naglestad/ NRK
Last ned bilde
Ingrid Gjessing Linhave leder festsendingen fra Operaen. Foto: Julia Naglestad/ NRK
Ingrid Gjessing Linhave leder festsendingen fra Operaen. Foto: Julia Naglestad/ NRK
Last ned bilde
Hans Olav Brenner skal være programleder for minutt for minutt-sendingen. Foto: Julia Naglestad/ NRK
Hans Olav Brenner skal være programleder for minutt for minutt-sendingen. Foto: Julia Naglestad/ NRK
Last ned bilde
Mikkel Niva, Ingrid Gjessing Linhave og Hans Olav Brenner. Foto: Julia Naglestad/ NRK
Mikkel Niva, Ingrid Gjessing Linhave og Hans Olav Brenner. Foto: Julia Naglestad/ NRK
Last ned bilde
Mikkel Niva er utegående reporter, og har i tillegg fått seg en statistrolle i 'La traviata'. Foto: Julia Naglestad/ NRK
Mikkel Niva er utegående reporter, og har i tillegg fått seg en statistrolle i 'La traviata'. Foto: Julia Naglestad/ NRK
Last ned bilde
Kulturredaktør i NRK, Marius Hoel. Foto: Ole Kaland / NRK
Kulturredaktør i NRK, Marius Hoel. Foto: Ole Kaland / NRK
Last ned bilde

Om NRK

NRK
NRK
Bjørnstjerne Bjørnsons plass 1
0340 Oslo

23 04 70 00http://www.nrk.no

Norsk rikskringkasting AS (NRK) skal fylle viktige sosiale, kulturelle og demokratiske behov i det norske samfunnet. NRK tilbyr strømmetjenester for radio og TV, fem TV-kanaler og 14 radiokanaler. I tillegg har NRK et bredt tilbud til publikum på nett. 

Følg saker fra NRK

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NRK på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NRK

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom