Adecco Group

Slik får du respekt på jobb

Del

Sosial intelligens er en egenskap rekrutterere setter høyt. Dette er kort og godt evnen til å tilpasse seg andre. At man lytter og forstår andres intensjoner og situasjon, har lett for å omgås folk og kommuniserer godt. Og vil du bli lyttet til, da er respekt et godt utgangspunkt. Her skal du få noen tips.

Statusmøte i ro og fred en tidlig morgen.
Statusmøte i ro og fred en tidlig morgen.

Lytt

Selv om vi har to ører og én munn, er de færreste bedre til å lytte enn å snakke. Å være tilstede med hele seg kan være vanskelig i dag, det er jo så mye vi skal følge med på hele tiden. Like fullt setter de fleste stor pris på å bli sett. Noen mennesker er bare så fine å snakke med, og ofte er de nettopp det fordi de virkelig lytter, stiller relevante spørsmål og viser oppriktig interesse. Følger du bedre med, vil du tilegne deg mer kunnskap og bygge tettere relasjoner.

Ha blikkontakt

Legg vekk mobilen! Å prøve og snakke med en som har øynene festet i mobilskjermen er lite tilfredsstillende. Å se den du prater med inn i øynene er jo vanlig folkeskikk. Har du egentlig ikke tid, så si det som det er! Foreslå samtidig et tidspunkt som passer bedre.

Velg riktig sted til riktig tid

Det er mange måter å kommunisere på, bare pass på at du velger riktig sted til riktig tid. Å ta opp noe via epost kan være en dårlig idé, fordi mottakeren ikke kan høre stemmen din eller lese kroppsspråket ditt. Det er også viktig å tenke på når det passer å ta opp noe. Unngå å gi negative tilbakemeldinger foran andre. Det kan sette deg i et dårlig lys.

Bestemt – eller aggressiv?

Det er helt greit å være bestemt og ha sterke meninger om ting, men pass på – du kan fort bli oppfattet som aggressiv. Her har tonefall, kroppsspråk og hvordan du ordlegger deg mye å si. Unngå kategoriske ord som "alltid” og ”aldri”, og velg kampene dine med omhu. Noen ganger er det best å ikke si noe.

Kroppsspråket avslører deg

Velger du å holde munn, så vær ekstra oppmerksom på kroppsspråket ditt. Det du viser med kroppen sier nemlig mest om hva du egentlig mener. Vet folk hvor de har deg vil du få respekt, og heldigvis kan vi øve oss på dette. Be gjerne om tilbakemelding fra kolleger, det kan være svært nyttig. Kanskje blir du overrasket også.

Håndter kritikk

Ingen mennesker er perfekt. Hvordan du håndterer kritikk, har mye å si for hvordan du oppfattes. Er kritikken konkret, saklig og konstruktiv, så ta den imot med åpne armer og bruk den positivt. Ja, snu det til din fordel og gjør noe med det! Mener du at kritikken er uberettiget, prøv å si hvorfor du er uenig på en saklig og ordentlig måte.

Vær raus

Noe som virkelig kan være irritererende er mennesker som umiddelbart sier nei uten å tenke seg om, eller som gjør ting vanskeligere enn det er. Er du litt raus og har en ”ja-innstilling” til ting generelt i livet, vil det reflektere tilbake på deg.

Smil!

Har du vært rundt noen som bare stråler? Det er nesten umulig å ikke føle seg bra. Ikke bare er et smil smittsomt, det får deg til å virke mer sympatisk, imøtekommende og trygg. Prøv å smile til en du ikke kjenner, for eksempel når du står i en kø. Du vil sannsynligvis få et smil tilbake!

Vær ydmyk og vis respekt

Ydmykhet er en av de viktigste egenskapene for å bli sosialt akseptert, spesielt i Norge hvor det er flat struktur og janteloven står sterkt. Her er rådet enkelt. Møt alle med respekt og åpenhet, uansett hvem det er. De mest spennende samtalene kan komme når du minst venter det.

Ha en fin dag!

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Statusmøte i ro og fred en tidlig morgen.
Statusmøte i ro og fred en tidlig morgen.
Last ned bilde

Om Adecco Group

Adecco Group
Adecco Group
Rosenkrantz' gate 16
0160 Oslo

23 29 00 00https://www.adecco.no

Adecco Group er et av Norges ledende selskap innen HR og bemanning. Selskapet er landsdekkende, og har over 60 års erfaring i Norge. Konsernet har over 400 ansatte, og 5000 medarbeidere ute i jobb hos kunder hver dag.

I Norge består Adecco-konsernet av seks merkevarer: Adecco, Badenoch & Clark, BHC Construction, Ingeniør Compagniet, Modis og Naviga. Vi leverer til kunder i alle bransjer, i offentlig og privat sektor.

Følg saker fra Adecco Group

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Adecco Group på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Adecco Group

3 grep som styrker ditt lederskap10.4.2018 16:21Pressemelding

Ønsker du å bli en bedre leder, eller har du ambisjoner om å bli leder? Noen finner nøkkelen til godt lederskap ganske kjapt, mens andre leter forgjeves. Uavhengig av hva som måtte være din lederstil, så har jeg som lederutvikler erfart at noen grep er definitivt viktigere enn andre. Disse grepene vil nok ikke løse alle dine utfordringer som leder, men de vil i det minste plassere deg i en god posisjon for å løse det som måtte komme av problemstillinger. For det er nettopp det som er problemet – ledere kommer ofte ikke i posisjon.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom