Slik får du i deg mer fullkorn
- Det er bekymringsfullt at fullkornsinntaket er så lavt når helsegevinstene av å spise grovbrød er så store, som blant annet ble fremhevet i avisoppslag denne uken. Helsemyndighetene ønsker at vi skal spise 20 % mer grovt innen 2021, sier Torunn Nordbø, daglig leder ved Opplysningskontoret for brød og korn.
Næringsmiddelindustrien drøfter nå hvordan de kan bidra til å nå blant annet dette målet under Næringsmiddeldagene 2018 i Trondheim, torsdag 25. januar.
Hvorfor er det egentlig slik at selv om vi vet at grovbrød er bra for oss og at vi bør spise mer, velger vi kanskje annen mat? Opplysningskontoret for brød og korn har tatt et lite dypdykk i hvordan man endrer eller etablerer nye matvaner.
I gjennomsnitt tar vi over 200 matvarevalg hver eneste dag! De aller fleste av valgene tar vi helt uten å tenke over det – det går på automatikk og instinkt. Slike matvalg er enten vaner eller koblet til følelseslivet vårt. Du har kanskje merket hvordan en dårlig dag gjerne medfører en sjokolade til snack, selv om man planla å spise en skive grovbrød? Bare ved å bli litt mer bevisst dine matvalg, er du langt på vei mot et sunnere kosthold.
Her får du 4 enkle tips til hvordan du gjør fullkorn til en god vane.
- Velg atferd selv. Det er enklere å gjennomføre noe du har bestemt selv. Er det et fullkornsprodukt du liker bedre enn andre, da går du for det.
- Gjør det enkelt for deg selv. Sett deg delmål med små endringer. Hvis du for eksempel pleier å spise to grove brødskiver om dagen, kan målet være å øke til tre. Og når det går automatisk, øker du til fire grove brødskiver om dagen.
- Endringen må være relevant for deg. Velg en matvare eller et måltid du spiser hver dag. Jo oftere du eksponeres for den nye vanen jo raskere er den etablert.
- Følg fremgangen din. Skriv det ned hver gang du valgte en fullkornsalternativ, å se det svart på hvitt hvor flink du har vært er en skikkelig motivasjonsboost. Jo flere ganger du tar rett matvalg, jo lettere blir det!
Helsemyndighetene anbefaler oss å spise 70-90 gram fullkorn hver dag. Det er fordi fullkorn reduserer risiko for overvekt/fedme, diabetes type 2, kreft og hjerte- og karsykdommer. En av årsakene til dette er et høyt innhold av fiber og antioksidanter. Fiber gjør også godt for fordøyelsen og tarmfloraen vår. Fullkorn er i tillegg rik på vitaminer og mineraler.
- Sammen med brødbransjen vil vi bidra til å nå målet om 20 % mer grove kornprodukter i kostholdet, understreker Nordbø.
Les mer om fullkorn på brodogkorn.no
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom