Opplysningskontoret for brød og korn

Slik får du i deg mer fullkorn

Del

3 av 4 kjenner til helsemyndighetenes anbefaling om å spise grove kornprodukter hver dag, men kun 1 av 4 får i seg nok fullkorn. Hvorfor er det så utfordrende å få i seg nok?

 - Det er bekymringsfullt at fullkornsinntaket er så lavt når helsegevinstene av å spise grovbrød er så store, som blant annet ble fremhevet i avisoppslag denne uken. Helsemyndighetene ønsker at vi skal spise 20 % mer grovt innen 2021, sier Torunn Nordbø, daglig leder ved Opplysningskontoret for brød og korn. 

Næringsmiddelindustrien drøfter nå hvordan de kan bidra til å nå blant annet dette målet under Næringsmiddeldagene 2018 i Trondheim, torsdag 25. januar.

Hvorfor er det egentlig slik at selv om vi vet at grovbrød er bra for oss og at vi bør spise mer, velger vi kanskje annen mat? Opplysningskontoret for brød og korn har tatt et lite dypdykk i hvordan man endrer eller etablerer nye matvaner.

I gjennomsnitt tar vi over 200 matvarevalg hver eneste dag! De aller fleste av valgene tar vi helt uten å tenke over det – det går på automatikk og instinkt. Slike matvalg er enten vaner eller koblet til følelseslivet vårt. Du har kanskje merket hvordan en dårlig dag gjerne medfører en sjokolade til snack, selv om man planla å spise en skive grovbrød? Bare ved å bli litt mer bevisst dine matvalg, er du langt på vei mot et sunnere kosthold.


Her får du 4 enkle tips til hvordan du gjør fullkorn til en god vane.

  1. Velg atferd selv. Det er enklere å gjennomføre noe du har bestemt selv. Er det et fullkornsprodukt du liker bedre enn andre, da går du for det.
  2. Gjør det enkelt for deg selv. Sett deg delmål med små endringer. Hvis du for eksempel pleier å spise to grove brødskiver om dagen, kan målet være å øke til tre. Og når det går automatisk, øker du til fire grove brødskiver om dagen.
  3. Endringen må være relevant for deg. Velg en matvare eller et måltid du spiser hver dag. Jo oftere du eksponeres for den nye vanen jo raskere er den etablert.
  4. Følg fremgangen din. Skriv det ned hver gang du valgte en fullkornsalternativ, å se det svart på hvitt hvor flink du har vært er en skikkelig motivasjonsboost. Jo flere ganger du tar rett matvalg, jo lettere blir det!

Helsemyndighetene anbefaler oss å spise 70-90 gram fullkorn hver dag. Det er fordi fullkorn reduserer risiko for overvekt/fedme, diabetes type 2, kreft og hjerte- og karsykdommer. En av årsakene til dette er et høyt innhold av fiber og antioksidanter. Fiber gjør også godt for fordøyelsen og tarmfloraen vår. Fullkorn er i tillegg rik på vitaminer og mineraler.

- Sammen med brødbransjen vil vi bidra til å nå målet om 20 % mer grove kornprodukter i kostholdet, understreker Nordbø.

Les mer om fullkorn på brodogkorn.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Postadresse: Postboks 688 Løren, 0507 Oslo Besøksadresse: Lørenveien 40, 0585 Oslo
0106 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Lefsebaking er god demensomsorg19.12.2018 11:28Pressemelding

Hjemmelagde julekaker har de fleste av oss et nært forhold til. Duften og smaken av julebakst vekker minner fra tidligere julefeiringer – og bakekunnskap. Dette er kanskje spesielt viktig for mennesker hvor minnene holder på å forsvinne, mennesker som er demente. Mange fra den eldre generasjon har vokst opp med takkebakst før jul. Interessen for baking av lefser og flatbrød har de siste årene også vært stigende blant dagens unge.

7 slag havre til jul14.12.2018 09:20Pressemelding

Havre gir bakverk med god smak og er sunt - bra for hjertet, bra for magen og bra for blodsukkernivået. Fra middelalderen til 2 verdenskrig var faktisk havre det viktigste kornslaget i Norge. I dag er det dessverre ikke like mye brukt. Det er synd gitt havrens gode egenskaper. Og både idrettsfolk og kokker har fått øynene opp for havrens ulike kvaliteter. Nå er det snart jul og da kan du også prøve ut havre. Bak gjerne våre 7 «slag» med havre og kombiner smak og nytte.

Ta et brøddøgn i uka!9.10.2018 08:00Pressemelding

Mange er opptatt av å spise både sunt og bærekraftig, men vet du at den enkleste måten å få det til på er å spise mer grove brød og andre grove kornprodukter? Korn har et lite klimaavtrykk på jordkloden og er den råvaren som har potensial til å brødfø en voksende verdensbefolkning. – Verdens brøddag 16. oktober er en god anledning for oss i Opplysningskontoret for brød og korn å sette søkelyset på korn som bærekraftig mat, forteller daglig leder Torunn Nordbø.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom