If Skadeforsikring

Slik blir hundens verste dag litt bedre

Del

Fyrverkeri og høye smell gjør at nyttårsaften kan være et mareritt for mange hunder. Men den kan bli langt bedre hvis du bruker tid på å venne hunden til høye lyder i forkant.

Foto: If
Foto: If

Fyrverkeri med høye smell kan være en strevsom affære for dyreeiere fordi det fort kan utløse frykt og uro hos de firbeinte. De hører bedre enn mennesker, og det er en naturlig reaksjon at de blir skremt av høye og akutte lyder.

Forsikringsselskapet If oppfordrer hundeeiere til å øve før nyttårsfeiringen.

- Det finnes både lydspor, Youtube-videoer eller apper med fyrverkeri. Begynn avspillingen med et lavt volum og øk deretter gradvis. Jo tidligere man starter, jo bedre forberedt blir hunden til den store dagen, sier Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og produktsjef for dyreforsikring i If.

En god start på det nye året

Selv om det er lovlig sent å starte treningen nå, er det bedre sent enn aldri.

Ved å utsette hunden for lydene over tid vil den forhåpentligvis være mer avslappet under fyrverkeriet. Opstad mener mye av nøkkelen til å lykkes med opplæringen er at man selv også forholder seg rolig.

- Det er viktig at man er sammen med hunden hele tiden, og er trygg og rolig. Vis at du ikke er redd, og dersom hunden blir urolig kan man med fordel forsøke å avlede den med leker eller godbiter.

Gi hunden god tid til å venne seg til lydene, og se an hundens reaksjoner før du øker volumet på lydavspillingen.

- Det kan virke mot sin hensikt å øke lyden dersom hunden peser, bjeffer, er urolig eller viser andre tegn til frykt, sier dyreeksperten.

Første feiring med valpen?

Dersom du nettopp har fått hund i hus kan det være greit å vite at hunder som er født rett før nyttårsaften er mindre utsatt for å bli skremt av høye lyder. Det kom fram i en studie utført av British Small Animal Veterinary Association.

- Uansett når på året hunden din er født er det lurt å begynne med denne type trening allerede som valp. Dersom hunden først får en dårlig opplevelse med nyttårsaften kan det bli vanskeligere å roe dem i ettertid, så sørg for at de første nyttårsaftener blir gode opplevelser for hunden, sier Opstad.

Tips på den store dagen

På selve nyttårsaften er det også ting du kan gjøre for å gjøre kvelden mer behagelig for din firbeinte venn. Her er rådene fra If:

  • Gjør hunden sliten og lufte den godt før feiringen slik at den er mer avslappet på kvelden. Men husk å bruke bånd hele dagen i tilfelle det kommer noen tidlige raketter som kan skremme den av gårde.

  • La hunden være et sted den føler seg trygg når kvelden kommer, som for eksempel i en kosekrok, et hundebur, eller lignende.

  • Vær sammen med hunden hele tiden, og vær trygg og rolig.

  • Dersom hunden blir veldig redd kan man med fordel forsøke å avlede oppmerksomheten med leker og godbiter.

  • Ha gjerne på tv eller radio for et mer jevnt støynivå, og trekk for gardinene dersom hunden er redd.

  • Det finnes flere midler som skal virke beroligende på hunden, blant annet thundershirt. Dette er en trykkskjorte som skal lindre angst og hjelpe dyret med å slappe av. Feromonduft eller andre sprayer skal også ha en beroligende effekt. Dette kan kjøpes på dyrebutikker eller hos veterinær.

  • Noen hunder kan få dødsangst og bli så redde at de kan komme til å skade seg selv. Dersom du er redd for at det kan skje med din hund bør du oppsøke veterinær i god tid før nyttårsaften.
Kilde: Forsikringsselskapet If

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: If
Foto: If
Last ned bilde
Foto: If
Foto: If
Last ned bilde
Nyttårsaften betegnes som hunders verste dag. (Foto: If)
Nyttårsaften betegnes som hunders verste dag. (Foto: If)
Last ned bilde
Ifs dyreekspert oppfordrer hundeeiere til å øve til nyttår. (Foto: If)
Ifs dyreekspert oppfordrer hundeeiere til å øve til nyttår. (Foto: If)
Last ned bilde

Om If Skadeforsikring

If Skadeforsikring
If Skadeforsikring
Drammensveien 264
0283 Oslo

21 49 24 00https://www.if.no

If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 6 800 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.

Følg saker fra If Skadeforsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra If Skadeforsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra If Skadeforsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom