SINTEF

Slik beskytter du uferdige bygg mot været

Del
Våtere klima gjør værbeskyttelse under bygging stadig mer aktuelt. Byggforskserien gir råd om planlegging og gjennomføring av tiltak for å beskytte uferdige bygg.
Eksempel på byggetelt beregnet for flytting på skinner. Foto: Haki
Eksempel på byggetelt beregnet for flytting på skinner. Foto: Haki

Værforholdene i Norge, spesielt om høsten og vinteren, gjør at byggeprosesser er utsatt for forsinkelser, fuktskader på materialer og konstruksjoner samt dårlige arbeidsforhold. Omfanget av slike værrelaterte problemer kan reduseres ved å beskytte hele eller deler av bygget under bygging.

Mange gode grunner til værbeskyttelse

Riktig værbeskyttelse bidrar til tørre konstruksjoner, slik at det ikke bygges inn fukt som kan gi mugg- og soppdannelse. I tillegg gir det større muligheter for bygging under varierende værforhold og reduserer tidsforbruket.

Slike tiltak kan også redusere bruken av energi til oppvarming og byggtørking, og sørge for bedre arbeidsforhold og en tryggere arbeidsplass.

Gjelder både nybygg og rehabilitering

Tiltakene som beskrives i Byggdetaljer 503.415 Værbeskyttelse under bygging  er aktuelle både ved nybygging og rehabilitering.Behov for værbeskyttelse og valg av tiltak bør avklares så tidlig som mulig i byggeprosessen.

Anvisningen beskriver:

  • byggetelt for hele eller store deler av bygget, også kalt bl.a. «tak over tak», arbeidstelt for bygg, Weather Protection Systems (WPS)
  • tildekking av stillaser med stillaspresenning
  • tildekking av bygningsdeler som tak og vindusåpninger
  • bruk av byggets tak eller vegg som skjerming 

Målgruppen for anvisningen er byggherrer, utførende eller andre med ansvar for planlegging av byggeprosess.

Bruksområder

Tiltakene egner seg for bygg i alle størrelser. Løsninger for værbeskyttelse kan tilpasses ulike behov, dekke til bygget helt eller delvis, og beskyttelsen kan enten være med eller uten mobile deler ut fra behovet for transport av materialer og utstyr.

Værbeskyttelse med byggetelt egner seg spesielt godt ved rehabilitering hvor deler av eksisterende bygning er i bruk.

Kontakter

Bilder

Eksempel på byggetelt beregnet for flytting på skinner. Foto: Haki
Eksempel på byggetelt beregnet for flytting på skinner. Foto: Haki
Last ned bilde

Om SINTEF

SINTEF
SINTEF
Strindveien 4
7034 Trondheim

40 00 51 00http://www.sintef.no

Dette er SINTEF Community

SINTEF Community er et forskningsinstitutt for bærekraftig utvikling av bygg, infrastruktur og mobilitet. Vi skaper verdier for våre kunder og samfunnet gjennom forskning og utvikling, forskningsbasert rådgivning, sertifisering og kunnskapsformidling. Vi har spisskompetanse innenfor fagområder som arkitektur, bygg, vann, samferdsel og samfunnsøkonomi. Vi utvikler fremtidens løsninger for et bærekraftig samfunn.

Følg pressemeldinger fra SINTEF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SINTEF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye