KS

Skuffet over at barnehagenorm ikke finansieres

Del

KS mener at det er en stor skandale dersom det ikke kommer friske midler til barnehagenormen. – Uakseptabelt, sier direktør for interessepolitikk i KS, Helge Eide.

KS er skuffet over at barnehagenorm ikke finansieres Foto: Scanstock
KS er skuffet over at barnehagenorm ikke finansieres Foto: Scanstock

Regjeringspartiene og KrF er nå enige om innføring av bemanningsnorm i barnehager. Ifølge uttalelser i media fra komitemedlemmer varsler imidlertid ikke komiteinnstillingen friske midler til gjennomføringen. Om det ikke tilføres ekstra midler tvinges kommunene til å nedprioritere andre tjenesteområder, som for eksempel eldreomsorg.

Kommunene er ikke mot norm, men har hele tiden krevd at denne fullfinansieres.
- Vi har hatt en tydelig forventning om at finansieringen må økes slik at kommunene ikke må nedprioritere andre viktige samfunnsområder for å oppfylle den nye normen. Dette er et eksempel på en uakseptabel overstyring av kommunene, sier direktør for interessepolitikk, Helge Eide.

- Det er skuffende at regjeringen fortsetter å opptre som om bemanningsnormen er fullfinansiert, etter at vi har dokumentert grundig at den ikke er det. Dette må stortingsflertallet nå endelig rydde opp i ved behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett 2018 og kommuneproposisjonen 2019, sier Eide.

Bemanningsnormen for barnehagene går ut på at det maksimal skal være tre barn under tre og seks barn over tre år per ansatt.

Det er de faktiske kostnadene som må kompenseres, og KS har grundig dokumentert at det vil mangle én milliard kroner i 2021.

Komiteen foreslår at loven trer i kraft 1. august 2018, men med en overgangsperiode fram til 1. august 2019 slik at alle barnehageeiere skal få anledning til å tilpasse seg de nye kravene.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

KS er skuffet over at barnehagenorm ikke finansieres Foto: Scanstock
KS er skuffet over at barnehagenorm ikke finansieres Foto: Scanstock
Last ned bilde

Om KS

KS
KS
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo

24 13 26 01http://www.ks.no

Følg saker fra KS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra KS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra KS

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom