Dyrevernalliansen

Skuffende dom i Jøa-saken

Del

Bonden som sultet i hjel 92 storfe på Jøa i fjor, er i Høyesterett dømt til 1 år og ti måneders fengsel, med et fradrag på to måneder for tilståelse. – Vi er dypt skuffet over straffeutmålingen, og vi vil nå ta dette videre til Stortinget, sier jurist i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.

Bonden på Jøa ble satt under tiltale for å ha sultet til døde 92 storfe. I midten av desember 2014 sluttet bonden plutselig å gå i fjøset. Han lot med vitende og vilje dyrene sulte i hjel. I februar gikk han inn i fjøset og skrudde av vanntilgangen. De dyrene som ikke allerede hadde sultet i hjel, tørstet da til døde. Mattilsynet oppdaget tragedien først i mars. Denne saken peker seg ut som en av de verste dyremishandlingssakene i Norge på mange tiår.

– Verre enn dette blir det i praksis ikke. Straffen burde ligget på rundt 2 år og 6 måneders fengsel, slik statsadvokaten argumenterte for, sier Kleveland.

Vil ta det til Stortinget

Spørsmålet i denne saken har vært hvilket straffenivå som skal etableres i de aller groveste dyremishandlingssakene. Strafferammen er på inntil 3 års fengsel, men den er aldri brukt. Den strengeste straffen som hittil er gitt for dyremishandling er 1 år.

– Det vi ser her, er at Høyesterett ikke bruker strafferammen fullt ut. Dyrevernalliansen vil derfor foreslå for Stortinget at strafferammen etter dyrevelferdsloven heves og presiseres, sier Kleveland.

Burde miste retten til å holde dyr

Dyrevernalliansen mener også at det burde vært anket over rettighetstapet.

– Bonden har mistet retten til å holde landbruksdyr i 10 år. Dette er et årstall tatt ut av løse luften, for det er ingenting som tilsier at han i løpet av perioden skal bli bedre skikket til å ta hånd om dyr enn han har vært hittil, påpeker Kleveland.

Hun mener det normale i en slik sak ville være at han mistet retten til å holde alle dyr på ubestemt tid.

KONTAKTINFO

Informasjonsrådgiver Kaja Efskind, mob 986 13 340
Informasjonsleder Live Kleveland, mob 90 68 57 38

Bilder (krediteres Iselin L. Hauge/Dyrevernalliansen, kan brukes fritt):
Kaja Efskind, portrett: https://www.flickr.com/photos/dyrevern/14765536825/
Live Kleveland, portrett: https://www.flickr.com/photos/dyrevern/12949868263/

Kontakter

Informasjonsrådgiver Kaja Efskind, M: 986.13.340
Informasjonsleder Live Kleveland, M: 906.85.738

Om Dyrevernalliansen

Dyrevernalliansen
Dyrevernalliansen
Brenneriveien 7
0182 Oslo

22 20 16 50http://www.dyrevern.no

Dyrevernalliansen ble grunnlagt i 2001 og er en nasjonal organisasjon for dyrevern i Norge. Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest, i intensivt landbruk, pelsindustrien og dyreforsøk.

Følg saker fra Dyrevernalliansen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrevernalliansen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Dyrevernalliansen

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom