NAF

Skolestart: Foreldre frykter skoleveien – vis hensyn!

Del

Ved skolestart skal flere tusen fem- og seksåringer begi seg ut på skoleveien for første gang. Men er det trygt? To av fem av de som kjenner skoleveien best, mener den er utrygg.

Barn er spontane og impulsive. Derfor må vi voksne være ekstra oppmerksomme. (Foto: NAF)
Barn er spontane og impulsive. Derfor må vi voksne være ekstra oppmerksomme. (Foto: NAF)

Skoleveien er ofte full av trafikkfeller for barna. Så mange som en av fire voksne oppfatter skoleveiene som utrygge, viser en landsomfattende undersøkelse utført av NAF. Hele 37 prosent av foreldre med barneskolebarn mener det samme.

– Det er bekymringsfullt, mener Nils Sødal, fungerende kommunikasjonssjef i NAF. - Enkle grep kan gjøres for å bedre forholdene. Sikre fortau og sykkelveier er viktig, fortsetter han.

Det er også disse tiltakene foreldre peker på for å bedre trafikksikkerheten for gående og syklende langs veiene. En god standard for myke trafikanter rundt skolene er viktig.

– Vi vet også at barn ikke oppfatter og vurderer farer på samme måte som voksne. Barn er spontane og impulsive. Derfor må vi voksne være ekstra oppmerksomme, sier Sødal.

NAFs undersøkelse viser at kun 20 prosent av de uten barn i huset synes skoleveiene er utrygge, mens hele 31 prosent av foreldre med hjemmeboende barn og 37 % av de med barneskolebarn svarer det samme. Jo yngre barn man har, jo mer frykter man skoleveien.

– Vi oppfordrer alle trafikanter til å vise respekt for skolepatrulje og skolestart-skilt, og vis også stor varsomhet i trafikken rundt skoler slik at de minste trafikantene kommer seg trygt til og fra skolen, avslutter Sødal.

Fakta:

Undersøkelsen er gjort i 2017 og er basert på landsrepresentative intervjuer. Den er gjennomført av TNS Gallup på oppdrag fra NAF.

Andelen som oppfatter skoleveiene som utrygge har holdt seg relativt stabilt på en av tre fra forrige gang NAF gjorde en slik undersøkelse, i 2015.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Barn er spontane og impulsive. Derfor må vi voksne være ekstra oppmerksomme. (Foto: NAF)
Barn er spontane og impulsive. Derfor må vi voksne være ekstra oppmerksomme. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom