Skolestart: Foreldre frykter skoleveien – vis hensyn!
Ved skolestart skal flere tusen fem- og seksåringer begi seg ut på skoleveien for første gang. Men er det trygt? To av fem av de som kjenner skoleveien best, mener den er utrygg.

Skoleveien er ofte full av trafikkfeller for barna. Så mange som en av fire voksne oppfatter skoleveiene som utrygge, viser en landsomfattende undersøkelse utført av NAF. Hele 37 prosent av foreldre med barneskolebarn mener det samme.
– Det er bekymringsfullt, mener Nils Sødal, fungerende kommunikasjonssjef i NAF. - Enkle grep kan gjøres for å bedre forholdene. Sikre fortau og sykkelveier er viktig, fortsetter han.
Det er også disse tiltakene foreldre peker på for å bedre trafikksikkerheten for gående og syklende langs veiene. En god standard for myke trafikanter rundt skolene er viktig.
– Vi vet også at barn ikke oppfatter og vurderer farer på samme måte som voksne. Barn er spontane og impulsive. Derfor må vi voksne være ekstra oppmerksomme, sier Sødal.
NAFs undersøkelse viser at kun 20 prosent av de uten barn i huset synes skoleveiene er utrygge, mens hele 31 prosent av foreldre med hjemmeboende barn og 37 % av de med barneskolebarn svarer det samme. Jo yngre barn man har, jo mer frykter man skoleveien.
– Vi oppfordrer alle trafikanter til å vise respekt for skolepatrulje og skolestart-skilt, og vis også stor varsomhet i trafikken rundt skoler slik at de minste trafikantene kommer seg trygt til og fra skolen, avslutter Sødal.
Fakta:
Undersøkelsen er gjort i 2017 og er basert på landsrepresentative intervjuer. Den er gjennomført av TNS Gallup på oppdrag fra NAF.
Andelen som oppfatter skoleveiene som utrygge har holdt seg relativt stabilt på en av tre fra forrige gang NAF gjorde en slik undersøkelse, i 2015.
Nøkkelord
Kontakter
Nils SødalFungerende kommunikasjonssjef
+47 901 83 276nils.sodal@naf.noIngunn HandagardKommunikasjonsrådgiver
+47 920 66 505ingunn.handagard@naf.noBilder

Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg saker fra NAF
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra NAF
- Skjerp kravene og få farlige vogntog bort fra veiene21.2.2019 07:00:00 | Pressemelding
Et stort flertall nordmenn mener kravene til vogntog bør skjerpes, viser en ny NAF-undersøkelse. I tillegg bør transportfirmaer og de som kjøper transporttjenester holdes medansvarlig for sikkerheten. - Vi kan ikke leve med utryggheten folk opplever med farlige vogntog, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.
NAF om Stortingets vedtak om veiprising: - Dette er bare bompenger på en ny måte19.2.2019 17:45:43 | Pressemelding
Stortinget bestemte seg tirsdag for å bestille «en utredning av ny teknologi som kan erstatte dagens bompengeordning». - Vi er overrasket og skuffet. Dette løser ikke noe som helst, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i medlemsorganisasjonen NAF.
NAF: Tynnslitt tillit til vogntog på norske vinterveier19.2.2019 09:46:35 | Pressemelding
Farlige vogntog svekker folks trygghetsfølelse på vinterveiene. Det slår en ny undersøkelse fra medlemsorganisasjonen NAF fast. - Folk kjører med hjertet i halsen i møte med vogntogene, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.
Slik sikrer du elbil-batteriet i vinterferien14.2.2019 07:00:00 | Pressemelding
Vinterferien står for døren og mange drar snart til fjells. Batteri og kulde er en dårlig kombinasjon, så har du elbil er det en ting du må huske på før du inntar sofaen på hytta. - Sørg for rikelig med strøm på tanken før du parkerer. Batteriet tappes litt hver dag, så du kan slite med å komme hjem igjen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Slik får du opp den frosne ladeluka12.2.2019 07:00:00 | Pressemelding
Med over 200 000 elbiler på veiene, har det dukket opp et nytt vinterfenomen; frosne ladeluker. Hyundai har måttet gå ut og beklage problemer med snø og is på ladeluken til Hyundai Kona. - Med en plastpose og varmt vann, får du raskt opp en frossen ladeluke, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Fersk test fra NAF: Takboks tapper elbilen for strøm11.2.2019 07:00:00 | Pressemelding
En kompakt elbil bruker om lag 20 prosent mer strøm med en skiboks på taket. Det viser en fersk test fra NAF. - Det er ikke overraskende at elbilens forbruk øker med takboks, men dette var høyere enn forventet, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom