Cappelen Damm AS

Skigarder – en del av vår kulturarv

Del

Møt skilegenden og skigardsspesialisten Pål Gunnar Mikkelsplass i samtale med tidligere NRK-journalist Eva Nordlund.

Pål Gunnar Mikkelsplass. Foto@Sara Johannessen
Pål Gunnar Mikkelsplass. Foto@Sara Johannessen

I Lunsjpausen kommende onsdag vil de to samtale om skigardens kulturhistorie og om en byggetradisjon som fornyer seg og i høyeste grad lever i beste velgående.

Utgangspunktet er den nye boka Skigard, som Pål Gunnar Mikkelsplass har skrevet i samarbeid med journalist Magnus Lindahl.

Onsdag 27. april kl 13.00, Cappelen Damms bokhandel, Akersgata 47/49

Skigarden er så enkel, bygd med råvarene skogen kan tilby. Men for mange er den et kulturikon og en budbringer om tradisjon. Skigarden er en del av kulturarven i dalførene og det var en kunst gårdsgutter måtte lære. Men fra sted til sted, fra skigardbygger til skigardbygger varierer metodene og materialene. Derfor har få andre gjerdetyper like mange lokale variasjoner som skigarden.

På moten igjen: I dag setter profesjonelle skigardprodusenter opp flere kilometer hver sesong, særlig i de store hyttefeltene på Østlandet.

Oppsetting av skigard er en kunst, men en kunst mange kan lære og føre arven videre. Så her avslører en profilert skigardbygger noen av sine yrkeshemmeligheter. Fra hogging av staur og emner til skier, det beste virket og nødvendig etterarbeid. Og så kommer selve finarbeidet, oppsetting av staur og binding av skiene. Hele prosessen er forklart med både tekst og bilder. Dette er ikke bare den praktiske håndboken, det er også fortellingen om skigardene og hvorfor de ble som de ble. En spennende fortelling om en tradisjon som fornyer seg.

Om forfatterne:

Pål Gunnar Mikkelsplass fra Bromma har levd i og av skogen siden han som 16-åring startet som skogsarbeider samtidig som han satset alt på skikarrieren. Fra 1979 til 1993 var han på det norske landslaget, og har to VM-gull i stafett, sølv på 15 kilometer fra OL i Calgary i 1988 og VM i Lahti i 1989. Han har også fire verdenscupseire. Fra 1999 til 2002 var han norsk landslagstrener, og er fremdeles tilknyttet landslaget som teknikktrener.  I sommerhalvåret setter han opp skigarder.

Magnus Lindahl fra Nesbyen er journalist i Hallingdølen. Han er utdannet cand.philol.fra Universitetet i Oslo i 2011. Han hadde fram til sommeren 2015 null meter erfaring med skigard, men dette har endret seg. I dag er det vel ikke den ting han ikke vet om skigarder. 

Kontakter

Bilder

Pål Gunnar Mikkelsplass. Foto@Sara Johannessen
Pål Gunnar Mikkelsplass. Foto@Sara Johannessen
Last ned bilde
Skigard av Pål Gunnar Mikkelsplass og Magnus Lindahl.
Skigard av Pål Gunnar Mikkelsplass og Magnus Lindahl.
Last ned bilde
Magnus Lindahl. Foto@Sara Johannessen.
Magnus Lindahl. Foto@Sara Johannessen.
Last ned bilde

Om Cappelen Damm AS

Cappelen Damm AS
Cappelen Damm AS
Akersgata 47/49
0180 Oslo

21 61 65 00http://www.cappelendamm.no

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn. Utgivelsesprogrammet karakteriseres av bredde og mangfold med mer enn 1500 nye utgivelser årlig.

Les mer om Cappelen Damm | Nett-TV | Podcast | YouTube

Følg saker fra Cappelen Damm AS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Cappelen Damm AS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Cappelen Damm AS

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom