KLP

Skift dekk før hytteturen

Del

Skal du på fjellet i helga? Ingen grunn til å utsette dekkskiftet. Som bilfører er det ditt ansvar at bilen har godt nok veigrep.

For hver dag som går i oktober, øker risikoen for å våkne opp til snø eller isglatte veier, spesielt på fjellet. Da gjelder det å ha lagt om til vinterdekk i tide, mener Robin Wulff-Nilsen, avdelingsleder i KLP Skadeforsikring.

- Er du hjemme, kan du ha vinterdekkene og jekken lett tilgjengelig, slik at det er mulig å få skiftet dekk hvis du våkner opp til hvite veier, sier han.

Sjåførens ansvar
Fra og med 1. november kan du kjøre med piggdekk over hele landet. Men du kan skifte til piggdekk tidligere dersom forholdene krever det. Som bilfører er det ditt ansvar at bilen har godt nok veigrep.

- Hvis en ulykke skyldes at dekkene ikke var gode nok for føret den dagen, risikerer bilfører solide kutt i erstatningen fra forsikringsselskapet. På større skader kan dette utgjøre mange tusen kroner, sier Wulff-Nilsen.

Forsikringsselskapet krever at bilen skal ha ”tilstrekkelig veigrep”, og det handler ikke bare om å ha godt nok feste opp bakkene mot hytta:

- Du skal også kunne stoppe før krysset i bunnen av bakken på vei ned. At veigrepet er godt nok går mer på at du har kontroll på bilen og klarer å stoppe når det er nødvendig, enn at du kommer deg fram, påpeker han.

Sommerdekk best før frosten
At det er lov å kjøre med piggdekk fra 1. november, betyr heller ikke at du må skifte dekk. Sommerdekk har faktisk bedre veigrep på sommerføre og våt vegbane enn det vinterdekk har. Gummiblandingen i vinterdekk er utviklet for kuldegrader. De holder seg myke når det er kaldt, men det er dokumentert at de egner seg dårligere på regnvåt, varm veibane.

- Så lenge det ikke er frost der du bor, er sommerdekk fortsatt helt greie å kjøre på. Men skal du til fjells, er det ingen grunn til å utsette dekkskiftet, sier Wulff-Nilsen.

Han minner om at hvis du fremdeles kjører med sommerdekk etter 31. oktober, må du sørge for at sommerdekkene også fyller kravet om minimum 3 millimeters mønsterdybde. Kravet til mønsterdybde  i vintersesongen mellom 1. november og 2. påskedag gjelder nemlig uavhengig av type dekk. I sommerhalvåret er minstekravet til mønsterdybde på sommerdekk 1,6 millimeter.

Husk dette når vinterdekkene skal på:

  • Sjekk at mønsterdybden er mer enn lovkravet på 3 millimeter.
  • Sjekk alderen på dekkene. Det gjør du ved å se på DOT-merkingen på siden av dekket. For eksempel betyr 0212 at dekket er produsert i uke 2 i 2012. Gummiblandingen på gamle dekk blir hardere og gir dårligere veigrep. Etter rundt seks år bør du vurdere å kjøpe nye dekk.
  • Lagre dekkene mørkt og tørt, så holder de lenger.
  • Sjekk luftrykket etter at du har skiftet dekk. Dekk kan slippe ut luft over tid, og et lavere lufttrykk kan føre til økte drivstoffutgifter, mer ustabil kjøring og større risiko for punktering.
  • Hvis du ikke skal skifte dekk selv, bør du bestille time i god tid. Møter du opp den dagen nysnøen plutselig har kommet, kan køen være lang.
  • Vær ekstra varsom de første gangene du kjører på glatte veier om høsten, slik at du blir vant med hvordan bilen oppfører seg. Ikke forvent at bilen stopper like raskt som på tørt føre.
  • Vurder å ta med kjetting eller andre hjelpemidler for å komme deg over den siste kneika. Kjetting på boks kan også være det som trengs.

Nøkkelord

Kontakter

Robin Wulff-Nilsen, avdelingsleder i KLP Skadeforsikring
Tlf. 992 50 890, e-post: rwn@klp.no

Bilder

Om KLP

KLP
KLP
Postboks 400 Sentrum
0103 Oslo

55 54 85 00http://www.klp.no

KLP er Norges største pensjonsselskap. Cirka 900.000 yrkesaktive og pensjonister har pensjonen sin i KLP. Selskapet eies av kommuner, fylkeskommuner, helseforetak og bedrifter som gir sine ansatte offentlig tjenestepensjon. I KLP er det å tenke samfunn, miljø og ansvarlige investeringer en del av den daglige driften.

Følg saker fra KLP

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra KLP på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra KLP

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom