Skattemelding for næringsdrivende: Fristen nærmer seg
I fjor ble ett av ti selskaper ilagt tvangsmulkt for manglende eller sen levering av skattemelding for næringsdrivende. Hvis du ikke har levert ennå, begynner det å haste. Skattemeldingen må leveres innen midnatt torsdag 31. mai.

Pressemeldingen på nynorsk er tilgjengelig her: skatteetaten.no/presse/nyhetsrommet
Skatteetaten trenger korrekte og fullstendige opplysninger for å sikre riktig fastsetting av skatt. Næringsdrivende kan bli ilagt tvangsmulkt ved for sen eller manglende levering av pliktige oppgaver, som skattemeldingen. Det vil si at du må betale et beløp for hver dag du ikke har levert.
- Det er bra å se at de fleste leverer til riktig tid. Hvis du har mottatt skattemelding for næringsdrivende må du huske å levere denne innen fristen. Det gjelder selv om du ikke har endringer eller om du ikke ser på deg selv som næringsdrivende, for eksempel hvis du har avsluttet din egen virksomhet og blitt lønnsmottaker, sier skattedirektør Hans Christian Holte.
Flere enn 70 000 fikk tvangsmulkt
Tvangsmulkt ved manglende levering av oppgaver ble innført med ny skatteforvaltningslov fra 1. januar 2017. Endringen har ført til at flere leverer pliktige opplysninger innen fristen, noe som gir færre skjønnsfastsettelser.
I fjor ble det likevel fastsatt over 70 000 vedtak om tvangsmulkt for manglende levering av skattemelding for næringsdrivende. Det vil si at ett av ti selskaper fikk tvangsmulkt fordi de ikke leverte skattemeldingen i tide.
Færre skjønnsfastsettelser
Antall næringsdrivende som får skjønnsfastsetting er mer enn halvert fra 2016 til 2017. I 2017 ble litt over 18.000 næringsdrivende skjønnfastsatt på grunn av manglende innlevering av skattemeldingen, sammenlignet med 38.000 året før. Det er rundt 8.000 personlig næringsdrivende (enkeltpersonsforetak) som ble skjønnsfastsatt, mot 15.000 året før, og 10.000 selskaper, mens dette var 23.000 året før.
- De fleste næringsdrivende rapporterer slik de skal. Hvis du er blant de få som ikke leverer opplysninger i tide, må Skatteetaten skjønnsfastsette skatten på grunnlag av de opplysningene vi har, blant annet fra tidligere år. Det blir ikke like korrekt som når skattyter selv rapporterer inn riktige opplysninger, sier Holte.
Skatteetaten hjelper deg
På skatteetaten.no finner du mye informasjon om skattemeldingen og nyttige verktøy. Hvis du ikke finner det du trenger der, kan du få veiledning på telefon, chat eller på Skatteetatens Facebookside, Skatten min bedrift, hvor du blant annet kan få svar på spørsmål om skattemeldingen og se hva andre lurer på.
Enklere rapportering for småbedrifter
Næringsrapport skatt er en enklere leveringsløsning for dem som driver egen bedrift og foretar rapporteringen selv. Skatteetaten anslår at én av tre næringsdrivende kan bruke denne løsningen. Sjekk her: skatteetaten.no/naeringsrapportskatt
Utsette leveringsfristen
Det er mulig for næringsdrivende å søke om utsettelse av leveringsfristen dersom det ikke er mulig å levere i tide. Søknadsfristen er 31. mai.
Fakta
Rundt 704 000 selskaper er pliktige til å levere skattemelding for næringsdrivende:
- 364 000 enkeltpersonforetak
- 321 000 aksjeselskaper
- 19 000 deltakerlignende selskaper
I 2017 ble det fastsatt 73 789 vedtak om tvangsmulkt for sen eller manglende levering av skattemelding for formues- og inntektsskatt for næringsdrivende, for til sammen 433 millioner kroner.
Tvangsmulkt er en daglig mulkt for virksomheter som ikke leverer opplysningene de skal innen frist.
For manglende levering av skattemelding for næringsdrivende er satsen et halvt rettsgebyr per dag. I 2018 er rettsgebyret 1130 kroner. Maksgrensen er 50 rettsgebyr, det vil si 56 500 kroner.
Tvangsmulkten løper til:
- opplysningene gis
- skattemyndighetene fastsetter ved skjønn
- maksimal beløpsgrense er nådd
For mer informasjon og hjelp med skattemeldingen for næringsdrivende, se skatteetaten.no/naering
Nøkkelord
Kontakter
Merete Bergeland JebsenPressesjef
945 01 000presse@skatteetaten.noBilder



Lenker
Om Skatteetaten
I Skatteetaten jobber 6500 ansatte mot samme mål; å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og har ansvaret for et oppdatert folkeregister og at skatter og avgifter blir fastsatt og innbetalt på riktig måte.
Følg saker fra Skatteetaten
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Skatteetaten
Ny innflyttingsprosess gir mindre byråkrati for borgere og myndigheter14.2.2019 09:22:59 | Pressemelding
I februar lanserer UDI og Skatteetaten en ny, digitalisert prosess for innflytting hvor borgeren kun trenger å oppgi opplysningene én gang og ett sted.
Hva skal jeg gjøre med årsoppgavene?6.2.2019 10:22:07 | Pressemelding
Sjekk at opplysningene i årsoppgavene stemmer. Da kan du slippe å rette feil når skattemeldingen kommer 4. april.
Eve Bergli er ny toppleder i Skatteetaten28.1.2019 09:30:29 | Pressemelding
Eve Vangsnes Bergli (46) er ny leder for divisjon innsats i Skatteetaten. Hun skal blant annet lede arbeidet med å bekjempe og forebygge skattekriminalitet og arbeidslivskriminalitet.
Skatteetaten: Ny organisering og ny toppledelse25.1.2019 08:15:00 | Pressemelding
Fra 1. januar 2019 er Skatteetaten organisert med landsdekkende divisjoner istedenfor regioner, og en toppledelse med seks kvinner og fem menn.
Nå kan du sjekke skattekortet ditt for 201914.12.2018 10:00:00 | Pressemelding
Det er viktig å sjekke at opplysningene stemmer, slik at skattetrekket blir riktig.
Multinasjonale selskaper betaler mer enn halvparten av Norges selskapsskatt3.12.2018 12:02:58 | Pressemelding
Ny analyse fra Skatteetaten viser at multinasjonale selskaper i Norge betalte samlet 241 milliarder kroner i selskapsskatt, arbeidsgiveravgift og merverdiavgift i 2016.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom