Skal Pinnekjøtt fra Norge vernes mot billige etterligninger?
12 pinnekjøttprodusenter har gått sammen og søker om å få en Beskyttet geografisk betegnelse på «Pinnekjøtt fra Norge». Med klare krav til både produksjonsmetode og norsk råvare sikres forbrukeren riktig kvalitet og garantert opprinnelse. Akkurat slik vi kjenner beskyttelsen knyttet til Champagne, Roquefort og Parmaskinke.
Søknaden er behandlet og utkast til produktforskrift er nå godkjent og sendt ut på høring. Det betyr at alle som vil mene noe er hjertelig invitert til å gi sine innspill. Fristen er satt til 2.august.
- Nordmenn har spist pinnekjøtt i 1000 år, så pinnekjøtt står sterkt hos det norske folk. I tillegg har pinnekjøttet et bunnsolid omdømme. Vi regner med mange vil mene noe, og at enda flere syns det er på tide å ta «Pinnekjøtt fra Norge» opp i den eksklusive mateliten. Da øker vi også forbrukerens bevissthet om at Norge faktisk er en matnasjon med røtter, tradisjon og kvalitet, sier administrerende direktør i Matmerk Nina Sundqvist.
Har du innspill til forskriften kan du lese den på www.beskyttedebetegnelser.no og så sende brev eller e-post til Matmerk. Bruk: post@matmerk.no eller adressen Matmerk, Postboks 487, 0105 Sentrum, Oslo.
Medlemmer i produsentsammenslutningen «Pinnekjøtt fra Norge»
Bjorli Fjellmat SA, Fatland Jæren AS, Finsbråten AS, Grilstad AS, H. Mydland AS, Nortura SA, Ole Ringdal AS, Oppdal Spekemat AS, Orkla Foods Norway AS, Røroskjøtt AS, Sunnmøre Kjøtt AS, Tind Spekevarer AS.
Nøkkelord
Kontakter
Nina Wærnes Hegdahl
Fagsjef Beskyttede betegnelser/ advokat
Telefon: 928 50 959
E-post: nina.hegdahl@matmerk.no
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder
Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Beskyttede Betegnelser: En merkeordning for Norges matskatter, som sikrer juridisk vern mot kopiering og juks med råvarer. Slik at Fenalår fra Norge har like godt vern som Parmaskinke fra Italia. Mattilsynet eier merket, mens Matmerk administrerer og informerer om ordningen.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom