NorgesGruppen

SIFO og NorgesGruppen gjennomfører ny studie: Hvordan kan vi redusere svinnet fra frukt og grønt i butikk?

Del

NorgesGruppen skal halvere sitt matsvinn innen 2025, og i arbeidet snus hver stein. Nå skal det gjennomføres en studie i butikkenes frukt- og grøntavdelinger.

Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Høgskolen i Oslo og Akershus skal gjennom en studie i NorgesGruppens butikker kartlegge mulige tiltak for å redusere svinnet av frukt og grønt i butikken. Resultatene vil være vesentlige i NorgesGruppens arbeid med å halvere sitt matsvinn innen 2025.

- Frukt og grønt er en varekategori som tradisjonelt har høyt svinn, vi ser derfor frem til nye forslag og tiltak som kan supplere det vi allerede gjør i dag, sier konsernsjef Runar Hollevik i NorgesGruppen.

Årlig kastes det mer enn 355 000 tonn spiselig mat i Norge, og om lag 17 prosent av dette kastes i dagligvarehandelen. Frukt og grønt er sammen med brød varekategorien med høyest svinn i butikk. Dette er også varegrupper det er krevende å redusere svinnet i. Det er ferskvarer som krever høyt omløp, og de har ikke holdbarhetsdato på lik linje med andre varelinjer.

Ut fra intervjuer med butikksjefer i NorgesGruppens butikker samt tidligere gjennomførte studier på området, vil noen av de mest lovende tiltakene prøves ut i utvalgte butikker. Det kan dreie seg om priskutt, omrokkering av varer, ulike måter å bygge opp kampanjer på, eller annet.  SIFO vil følge opp eksperimentene i butikk. Målet er å avdekke hvilke kunder som reagerer på de ulike tiltakene, og hvilken effekt det har på omsetning, omløp og svinn. 

Prosjektet har fått støtte av Grofondet. Grofondet er eid av Gartnerhallen, BAMA og NorgesGruppen. Det ble etablert i 2016, og det skal i løpet av en tiårsperiode deles ut 100 millioner kroner til prosjekter som bidrar til det grønne skiftet i hele verdikjeden fra jord til bord. Målet er å øke omsetningsverdien og forbruket av norske frukter, bær, grønnsaker og poteter.

- Det er et etisk problem og et miljøproblem at altfor mye spiselig mat går rett i søpla, og initiativer som reduserer matavfallet, er positivt for både produsenter, butikkleddet og kundene, sier Runar Hollevik. 

Kontakter

Signe Bunkholt Sæter
Kommunikasjonssjef bærekraft
Tlf. +47 90 13 72 94

Bilder

Om NorgesGruppen

NorgesGruppen
NorgesGruppen
Karenslyst Allé 12-14
0213 OSLO

(+47) 24 11 31 00http://www.norgesgruppen.no

Våde kjedekonsepter står på hver dag for å gjøre morgendagens handel billigere og bedre, inspirere til gode matopplevelser, og bidra til grønne og sunne valgmuligheter.
Vi har ulike kjedekonsepter i det norske markedet; lavprisbutikker, supermarkeder og distriktsbutikker. Våre konsepter i dagligvare er KIWI, MENY, SPAR og Joker. Deli de Luca, MIX og Jafs er servicehandelskonseptene.

Ca. 1 800 dagligvarebutikker over hele landet, hvorav ca. 1 020 er kjøpmannseide, tilbyr mat- og drikkevarer fra hele spekteret av store internasjonale leverandører til norske lokale leverandører. Effektiv varelevering gjennom ASKO og et godt vareutvalg skal sikre kjøpmenn over hele landet et godt driftsgrunnlag.

NorgesGruppen sysselsetter 28 000 ansatte i egeneid virksomhet og nærmere 40 000 totalt når ansatte i kjøpmannseide butikker inkluderes.

Følg saker fra NorgesGruppen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NorgesGruppen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NorgesGruppen

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom