ECPAT Norge

Setter seksuell utnyttelse av barn i reiselivet på politisk dagsorden!

Del
Det er ingen hemmelighet, hvert eneste år utsettes millioner av barn for seksuell utnyttelse, hvorav mange er ofre for reisende overgripere. Traumene og problemene mange av disse barna får etter et overgrep er dramatisk. Reisende overgripere må stanses nå.

Derfor arrangeres Stortingsseminaret «Forebygging av seksuell utnyttelse av barn i reiseliv og turisme» onsdag den 19. juni 2019, der justisminister Jøran Kallmyr vil delta i diskusjonen om å finne løsninger som effektivt forebygger utnyttelse av barn.

Det vil også bli satt søkelys på helt konkrete tiltak som reiselivsbransjen kan iverksette for å forebygge at deres egne tjenester og infrastruktur blir brukt til å få tilgang til utsatte barn.

Kripos forteller at transnasjonale seksualforbrytere både forgriper seg på barn i form av direkteoverførte overgrep som bestilles på nett, samt at nordmenn fysisk reiser til andre land med mål om å begå seksuelle overgrep mot barn.

ECPAT Norge er en del verdens største nettverk av ideelle aktører som arbeider for å bekjempe seksuell utnyttelse av barn. Organisasjonen tar et aktivt standpunkt for å bekjempe seksuell utnyttelse av barn i reiseliv og turisme, et verdensomspennende problem som også norske borgere er involvert i, enten som ofre eller som overgripere. 

The Code of Conduct

ECPAT Norge ble nylig lokal representant for “The Code of Conduct for the Protection of Children from Sexual Exploitation in Travel and Tourism”. The Code er reiselivsbransjens etiske retningslinjer som beskytter barn mot utnyttelse og overgrep.

Vi er stolte av at vi endelig kan tilby The Code til norske turoperatører, flyselskap og hoteller forteller generalsekretær Ann-Kristin Vervik i ECPAT Norge. The Code består av konkrete handlinger reiseliv- og turistnæringen kan utrette i egne organisasjoner for å identifisere risikofylte situasjoner og forebygge.

Vi inviterer alle norske reiselivsbedrifter til å bli ECPAT Partner og dermed medlem av The Code. I tillegg vil bedriftene kunne delta i den viktige internasjonale #IkkeSeBort kampanjen som sørger for å gi informasjon til turister og andre reisende om temaet. Når vanlige mennesker vet hvordan de skal melde ifra i et fremmed land, så kommer vi veldig mye lenger, sier Vervik.

Skadelig frivillighetsturisme

Det høres ut som en god gjerning å reise til et barnehjem i et fattig land og bidra som frivillig. Erfaringer fra Universitetet i Stavanger (Norsk hotelskole) viser at det ikke alltid er slikt sier førsteamanuensis Åsa Helen Grahn. Det anslås at 80 % av barna som bor på et barnehjem ikke har behov for å bo der, fordi de har foresatte som kan ta seg av dem. Men fattige familier blir fortalt at barnehjem er et bedre alternativ som sikrer skolegang og bedre levevilkår. Dermed har frivillighetsturisme blitt til en milliardindustri som separerer barn fra familiene sine. Samtidig blir barna mer utsatt for overgrep, forteller Grahn.

Skal vi lykkes med å redde barn fra reisende overgripere, er det avgjørende at myndighetene, reiselivssektoren, organisasjoner som ECPAT og privatpersoner jobber sammen mot problematikken, avslutter justisminister Kallmyr.

Nøkkelord

Kontakter

Ann-Kristin Vervik (Generalsekretær ECPAT Norge) mobil, 92832848, e-post ak.vervik@ecpatnorge.no


Silje Hjemdal (Stortingsrepresentant Familie og kulturkomiteen), mobil 92029330 e-post silje.hjemdal@stortinget.no

Om ECPAT Norge

ECPAT Norge
ECPAT Norge
C/O Sentralen, PB 183
0102 Oslo

41360767http://www.ecpatnorge.no

ECPAT er et internasjonalt nettverk av organisasjoner som arbeider mot seksuell utnyttelse av barn. Nettverket ble etablert i Thailand i 1990 og markerte sitt 30-årsjubileum i 2020. ECPAT Norge startet sitt viktige arbeid i 2015.

FNs barnekonvensjon slår fast at alle barn har rett til at ingen skader eller misbruker dem. Dette er grunnlaget for ECPAT Norges arbeid. Barnekonvensjonen er et viktig skritt mot allmenn anerkjennelse av at også barn er selvstendige individer, med særskilte behov og rettigheter. Seksuell utnyttelse av barn et av de mest alvorlige bruddene på barns rettigheter.

I samarbeid med våre 122 søsterorganisasjoner i 104 land, arbeider ECPAT Norge for at seksuelle overgrep skal stoppes før de begås. For å klare dette må kunnskap om seksuell utnyttelse av barn økes, og overgripere må bli stilt til ansvar for sine handlinger.    

ECPAT er i dag den eneste organisasjonen i verden som dedikerer seg kun til kampen mot seksuell utnyttelse av barn. Det gjør arbeidet vårt desto viktigere.     

Vårt mål er en verden der barn lever fri for seksuell utnyttelse!

Følg pressemeldinger fra ECPAT Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra ECPAT Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra ECPAT Norge

Statsbudsjettet 2022 – et krisebudsjett for barns beskyttelse15.10.2021 14:47:16 CEST | Pressemelding

Denne uka kom Solberg-regjeringens forslag til Statsbudsjettet 2022. Det er svært positivt og på høy tid at det settes inn penger til opprettelsen av samiske barnehus. Samtidig mener vi at den tidligere regjeringens statsbudsjett er utilstrekkelig for å beskytte barn på internett, i hverdagen og i utlandet. ECPAT mener at det reviderte budsjettet derfor er nødt til å øremerke midler for å sørge for at barn har en trygg hverdag digitalt og fysisk. Det må rettes inn penger til effektive tiltak for å forebygge seksuell utnyttelse og overgrep av barn. Det må også sørges for at barneofre i utlandet som blir utsatt for seksuell utnyttelse begått av norske borgere får den beskyttelsen og behandlingen de har rett på.

Ny rapport om seksuell utnyttelse og overgrep av barn på internett8.4.2021 10:25:00 CEST | Pressemelding

I 2019 startet ECPAT Norge å kartlegge norsk rettspraksis relatert til seksuell utnyttelse og overgrep av barn på nettet. Dette ga et viktig kunnskapsgrunnlag om ofrene og deres sårbarhet, om overgriperne og hvordan de opererer, og ikke minst hvordan norske domstoler håndhever norsk lov på dette området. Rapporten vurderer disse funnene i lys av internasjonale normer og standarder, samt utviklingen av nye relevante lover som fant sted høsten 2020.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye