Stiftelsen Norsk Mat

Setersmør i Europaligaen for mat

Del
- Setersmør ble tatt opp som av våre nasjonale nasjonal matskatter og ble behørig hedret under åpningen av av Norges stand på den store mat- og reiselivsmessen Grune Woche i Berlin. - Skal vi lykkes med å gjøre Norge til en matnasjon av rang, så trenger vi dedikerte lokalmatprodusenter som dere, sa Landbruks- og matminister Olaug Bollestad på åpningen
Setersmør mottar diplom i Berlin. F.v: nina Sundqvist, Matmerk, Widar Skogan statssekretær , Olaug Bollestad statsråd, Landbruks- og matdepartementet. Siv Beate Eggen og Knut Ola Bredesen Storbråten fra Norsk seterkultur. foto: Matmerk
Setersmør mottar diplom i Berlin. F.v: nina Sundqvist, Matmerk, Widar Skogan statssekretær , Olaug Bollestad statsråd, Landbruks- og matdepartementet. Siv Beate Eggen og Knut Ola Bredesen Storbråten fra Norsk seterkultur. foto: Matmerk

Det er Norsk seterkultur som står bak søknaden om "Beskyttet tradisjonelt særpreg" for setersmør. Norsk seterkultur arbeider for å bevare og utvikle seterkulturen. 

- Det er ikke mange norske mat- og drikkeprodukter som kvalifiserer til en Beskyttet betegnelse. Dette er det strengeste vernet mot juks og kopiering man kan få. Og når du er i denne ligaen, da spiller du i samme divisjon som Champagne, Parma og Roqefort, sier administrenede direktør i Matmerk Nina Sundqvist.

- All ære til både produsentforeningen Norsk seterkultur og setersmør. Dette er en stor merkedag for både oss og dem. Velkommen som nasjonal matskatt!, jubler Sundqvist

Fordi setersmøret fortjener det! 

- En skatt er noe som er verdifullt – en nasjonal matskatt er mat som er verdifull for hele nasjonen. Setersmøret har en mange hundre – kanskje flere tusen år gammel tradisjon. I tillegg til unik smak, farge og kvalitet inneholder setersmøret historien om samspillet mellom menneske, dyr og natur. I setersmør skal kuene høste minst 70% av tørrstoffet fra utmark. Hvis noe skal kunne kalles bærekraftig så er det den urgamle høstingskulturen. Og hvis noe fortjener status som nasjonal matskatt så må det være setersmøret!, sier Siv Beate Eggen fra Norske seterkultur.

Sammen med Knut Ola Storbråten mottok hun det offisielle beviset fra statsråd Bollestad, under åpningen av Grune Woche.

- Det er mange produkter har fått navn som gir seterassosiasjoner. I butikkhyllene finnes mange såkalte «seterprodukter» som ikke har noen som helst tilknytning til seterdrift. Ved å gi setersmøret beskytta betegnelse kan vi forsikre forbruker om at dette produktet faktisk er fra en seter – laget på tradisjonelt vis uten annen tilsetning enn salt. Nettopp derfor er det viktig å få den juridiske beskyttelsen som Beskyttet tradisjonell betegnelse gir, sier Eggen.

Les mer om Norske seterkultur her

Her finner du forskriftsteksten som beskytter setersmøret

 Hva er Beskyttede Betegnelser?

Beskyttede Betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener. Formålet med Beskyttede Betegnelser er større matmangfold og økt verdiskaping ved å stimulere til regional og lokal matproduksjon. En tildeling av Beskyttede Betegnelse er med på å sikre forbrukeren pålitelig informasjon om produktets geografiske tilhørighet, tradisjon og særegne kvaliteter.

Les mer om Beskyttede Betegnelser

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Setersmør mottar diplom i Berlin. F.v: nina Sundqvist, Matmerk, Widar Skogan statssekretær , Olaug Bollestad statsråd, Landbruks- og matdepartementet. Siv Beate Eggen og Knut Ola Bredesen Storbråten fra Norsk seterkultur. foto: Matmerk
Setersmør mottar diplom i Berlin. F.v: nina Sundqvist, Matmerk, Widar Skogan statssekretær , Olaug Bollestad statsråd, Landbruks- og matdepartementet. Siv Beate Eggen og Knut Ola Bredesen Storbråten fra Norsk seterkultur. foto: Matmerk
Last ned bilde
Setersmør skal komme fra kyr som er på setra. Foto: Caroline Roka
Setersmør skal komme fra kyr som er på setra. Foto: Caroline Roka
Last ned bilde
Setersmør: En nasjonal matskatt! Foto: Caroline Roka
Setersmør: En nasjonal matskatt! Foto: Caroline Roka
Last ned bilde

Lenker

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye