Norsk Revmatikerforbund

Seks gode samlivsråd for kronikere

Del

- 1 av 4 lever med en kronisk sykdom. Forskning viser at kronikere oftere har samlivsbrudd enn friske. I anledning Revmatikerdagen 15. mars, har vi utviklet seks gode samlivsråd for kronikere, sier generalsekretær Tone Granaas i Norsk Revmatikerforbund (NRF),

NRF setter helse, sex og samliv på dagsorden på Revmatikerdagen. Smerter, utmattelse og depresjoner er vanlig blant de som lever med kroniske sykdommer, og dette påvirker samliv og nære relasjoner. NRF er en av norges største pasientforeninger. Som et ledd i sitt mestringsarbeid for medlemmene, har NRF utviklet 6 gode samlivsråd i samarbeid med forfatter og sexinspirator Cecilie Kjensli som deltar på Revmatikerdagen i år.

1. Vær åpen

Kommunikasjon er ekstra viktig når en i forholdet er syk. Vær åpen med nære relasjoner, leger, kjære, venner og med Norsk Revmatikerforbund. Mange kvier seg for å klage over smerter og utbrenthet, av frykt for å skremme den andre vekk. Minn deg selv på at partneren din er glad i deg og ønsker deg alt godt. Ærlighet skaper tillit, og det er avgjørende for å lykkes i både gode og onde dager. Når partnerne forstår hverandre er det lettere å vise omsorg og empati for den som er syk.

2. Håndter følelsene

Det å være syk, påvirker også følelsene og tankene dine. Bekymringer, frustrasjon, sinne og tristhet er følelser som kan dukker opp både hos den som er syk og hos de som står rundt. Det å snakke med andre som har vært i samme situasjon og sette deg inn i hva sykdommen og behandling går ut på, gir bedre kontroll. Skap samtidig rom for å kjenne på det som er vanskelig, og sett ord på det som gnager. Delt sorg er halv sorg.

3. Vær sosial med god samvittighet

Å ha venner og et sosialt nettverk utenom forholdet er viktig for den mentale helsen. Den friske i forholdet må få lov til å leve et mer aktivt sosialt liv enn den syke uten å ha dårlig samvittighet – selv om den som er syk ikke orker. Det er også viktig for den syke å ha et sosialt nettverk og møte venner. Det gir energi!

4. Vær tydelig og ha realistiske forventninger

Forventningene vi har til oss selv og til andre når det gjelder samliv og sexliv er ofte urealistiske. Tenk gjennom hva som er viktig for deg, og for dere sammen. Senk terskelen, sett grenser og gjør prioriteringer sammen, slik at begge parter blir hørt.

5. Vis at du setter pris på den andre

Både den som er syk og den som er frisk trenger oppmerksomhet og omsorg fra partneren. Fokuser på det positive dere har sammen, som hjem, barn, venner og felles opplevelser. Husk at din partner valgte deg, ikke sykdommen din. Du ER ikke diagnosen din!

6. Våg å leke

Husk å prioritere kos og kjærlighet. Avtale en date. Sett sex på dagsorden. Sex gir glede og skaper nærhet. Det kan også være smertelindrende, viser ny forskning. Sex er ikke en prestasjonsidrett. Det er mye mellom «null og knull». Kos, ha det gøy og nyt hverandre!.

Tilbyr samlivskurs
-  Å leve med et annet menneske hele livet er krevende nok om du er frisk og rask. Blir den ene kronisk syk, settes parforholdet på en alvorlig prøve. NRF arrangerer kurs om samliv. Vi tar mestring av helseproblemer på alvor, og helsa påvirker sexlivet. Derfor har NRF invitert sexinspirator Cecilie Kjensli med på laget når vi nå jobber med dette temaet. Vi har frisklivsfokus og tilbyr alle med muskel- og skjelettplager kurs og aktiviteter for å få et bedre liv. Den 15. mars er den nasjonale Revmatikerdagen. I år setter NRF helse, sex og samliv på agendaen. Vi har i anledning dagen også en vervekampanje. Alle som melder seg inn hos oss nå, får en treningsstrikk gratis, fortellerTone Granaas i Norsk Revmatikerforbund.

Nøkkelord

Bilder

Lenker

Om Norsk Revmatikerforbund

Norsk Revmatikerforbund
Norsk Revmatikerforbund
Postboks 2653 Solli
0203 Oslo

22 54 76 00https://www.revmatiker.no

Én av fire nordmenn har en sykdom relatert til muskel- og skjelettsystemet. Mer enn 300 000 av disse har en revmatisk diagnose. NRF taler deres sak.

Norsk Revmatikerforbund (NRF) har 34.000 medlemmer, og 225 lokallag over hele Norge. NRF er en av Norges største pasientforeninger, og tilbyr medlemmene fellesskap, informasjon, forskningsnytt, kurs og trening. NRF jobber interessepolitisk og samarbeider med helsefaglige eksperter for å bedre hverdagen til medlemmene.

Følg saker fra Norsk Revmatikerforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Revmatikerforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Revmatikerforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom