Verisure

Seks av ti lar huset stå tomt i ferien (inkluderer video, bilde, tips)

Del

Etter påsken kunne politiet melde om at omreisende bander hadde tatt seg inn i et stort antall boliger, noe som førte til rekordstor pågang hos alarmselskapene. Når sommerferien nå står for døren vil mer enn én million norske hjem stå tomme. Det frister innbruddstyver. – Det beste du kan gjøre er å late som du er hjemme når du er på ferie, sier sikkerhetskonsulent.

Tre millioner nordmenn reiser på ferie i løpet av sommeren. Det fører til at 1,3 millioner norske hus og leiligheter blir stående tomme, i følge reiselivsundersøkelsen til Statistisk Sentralbyrå. – Alle innbruddene i påsken viste oss nok en gang at tyvene ikke tar ferie når vi gjør det, sier sikkerhetskonsulent Anette Granli. Hun jobber hos Norges ledende leverandør av boligalarmer, Verisure, som opplevde 45 prosent økning i antall installerte boligalarmer i tiden etter påske.

Lat som du er hjemme
– Norge har etterhvert en stor tetthet av boliger med alarm, og vi vet at boliger med alarm sjelden opplever innbrudd. De nyeste boligalarmene er både utstyrt med kamera og en tale- og lytteenhet som gjør at alarmsentralen kan snakke rett til innbruddstyven. ­– Tyver som bryter seg inn og blir gjort oppmerksomme på at de både blir sett og hørt, blir ikke lenge på stedet, sier Granli.

Uansett om man har alarm eller ikke, har sikkerhetskonsulenten klare råd til hva man bør gjøre før man reiser på ferie. – En liten egeninnsats kan utgjøre stor forskjell. Alliér deg med naboen, og få hjelp til å ta inn posten, fylle litt søppel i søppelkassen din, klippe gresset og vanne blomstene. På den måten vil det se ut som du er hjemme, og sannsynligheten for innbrudd blir langt mindre, sier hun. – En radio og lys som slår seg av og på ved bruk av en smartkontakt eller et tidsur kan også få det til å se ut som du er hjemme, sier sikkerhetskonsulenten, som har følgende ti sikkerhetstips for deg som skal på ferie.


10 tips for sikring av huset i ferien:

1. Sosiale medier

Sjekk personverninnstillingene på dine sosiale medie-kontoer slik at du har kontroll på om dine ferieoppdateringer er offentlige, bare for venner, eller for en egendefinert gruppe. Ikke del offentlig når du drar på ferie og når du kommer hjem.

2. Få det til å se ut som om du er hjemme
Ikke rydd bort ting som får hjemmet til å se bebodd ut. La gjerne kaffekoppen stå igjen på stuebordet. Tyver ser ofte etter tegn på at du er bortreist, for eksempel gardiner som er trukket for, visne blomster og lignende.

3. Sikre boligens svake punkter

De fleste hjem har flere mulige «innganger» for tyven. Se over sikkerheten på dine vinduer i kjeller og på bakkeplan, balkongdør og garasjeinngang. Hvor kan noen med enkelhet knuse eller bore opp et vindu? Vær ekstra nøye med baksiden eller områder uten innsyn. Tyven skal helst ikke få jobbe uforstyrret.

4. Tom postkasse og full søppeldunk
Be en nabo eller bekjent ta inn posten for deg. Du kan også få posten oppbevart eller midlertidig ettersendt via http://www.posten.no/produkter-og-tjenester/adresseendring-og-oppbevaring/oppbevaring-av-post. En tom søppeldunk eller en uklippet plen er tydelige tegn på at du ikke er hjemme. Samarbeid med naboen om å få huset til å se bebodd ut.

5. Alarm
Skaff deg en alarm som er koblet til en alarmsentral. Det minsker risikoen for innbrudd åtte ganger i følge NHO Service. Nye smartalarmer har også kamera og tale- og lytteenhet som gjør at tyvene både blir sett og snakket til fra alarmsentralen. Det begrenser følgeskader ved innbrudd.

6. Lys og lyd
En elektronisk tidsur eller smartkontakt for lamper og radio kan gi inntrykk av at du er hjemme. Det er også viktig å ha nok utelys.

7. Steng vannet
Steng stoppekraner til oppvaskmaskin og vaskemaskin, eller annet som har trykk i ledningene. Kontroller at varmtvannsbereder eller varmesystem klarer seg uten vann dersom du skal stenge selve hovedstoppekranen, noe du bør gjøre hvis du skal være borte i flere dager.

8. God lås
Den vanligste veien inn og ut for en tyv er gjennom døra. En FG-godkjent lås og sikringsbeslag reduserer risikoen for uønsket besøk. Husk å ta ut nøkkel på innsiden av verandadører og lignende.

9. Pass på verdisakene

Ikke la verdisaker ligge og slenge slik at det syns fra vinduet. Har du alarm bør du oppbevare verdisaker på rom som er dekket av bevegelsesdetektor eller magnetkontakt. Fotografer og merk verdisakene dine.

10. Ikke hjelp innbruddstyven

Lås garasjer og boder. Mange innbrudd er begått i annen etasje av boligen som ofte er dårlig sikret og ved hjelp av huseierens egen stige. Lås derfor stigen godt fast og fjern annet verktøy som ligger ute!

(Kilde for antall nordmenn på ferie: SSBs reiselivsundersøkelse, tabell 04464.)

Bildetekst: Ikke fortell innbuddstyven at du er på ferie! Følger du rådene til hvordan du skal sikre boligen din før du reiser er du trygg. 

Video for forhåndsvisning. passord:consilio
Videokanal

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Verisure

Verisure
Verisure
Drammensveien


http://www.verisure.no

Om Verisure Securitas Direct

Verisure AS (Securitas Direct) er Norges største alarmselskap. Det er også Europas ledende leverandør av profesjonelt overvåket brann- og innbruddsalarm, med aksjonering hvis noe skulle skje. Hvert trettiende sekund monteres det et Verisure-system et sted i verden, og hver dag bruker over 2 millioner kunder vår teknologi i 14 land i Europa og Latin Amerika. Selskapet har 9000 ansatte og partnere. Siden vi startet med alarm i Norge i 1991 har vi hatt en meget positiv utvikling og tilbyr alarmer til boliger og bedrifter over hele landet. Våre alarmsystemer er koblet til vår døgnbemannede alarmsentral. Gjennom bl.a. kamera og tale-og lyttefunksjon kan alarmsentralen raskt sette inn riktig tiltak uansett om det gjelder innbrudd, brann eller ulykke. Vi leverer hele verdikjeden - fra produktutvikling og design til salg, installasjon, service, vedlikehold og utrykning. Takket være fokus på høy kvalitet har vi de mest fornøyde kundene i bransjen (Norsk Kundebarometer 2016). Med Verisure får du mye mer enn en standard bolig- og brannalarm. Ved å bruke moderne, trådløs teknologi gjør Verisure det mulig å overvåke og fjernstyre hjemmet ditt med mobilen via app, uansett hvor du er.

Følg saker fra Verisure

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Verisure på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Verisure