Seks av 20 populære kjøttpålegg inneholdt mer salt enn deklarert
Produktgruppene skinke, servelat, spekeskinke og leverpostei ble analysert for næringsstoffer og tungmetallene arsen, bly, kadmium og kvikksølv. Analysene er utført av Havforskningsinstituttet. Analysene viste at det var avvik mellom oppgitte og analyserte mengder salt i seks av produktene.
- Vi har vurdert resultatene ut fra en forutsetning om at næringsdeklarasjonen ikke skal ha større avvik enn 20 prosent mellom analysert innhold og oppgitt saltverdi. Det vil være naturlig variasjon av næringsstoffer i produktene, og det er vanskelig å oppgi en eksakt saltverdi i et produkt, men i seks av 20 produkter var det over 20 prosent mer salt enn det som var oppgitt i næringsdeklarasjonen ifølge våre analyser, sier seniorrådgiver Ellen Kielland i Mattilsynet.
I helsemyndighetenes strategi for å redusere saltinntaket er arbeid med reduksjon av saltinnholdet i industribearbeidede matvarer og merking av salt sentralt. Det er derfor viktig for myndighetene at merkingen av salt er korrekt slik at forbrukere ikke blir villedet.
Mattilsynet vil følge opp saltavvikene i merkingen med produsentene.
Vitamin A innhold i norsk leverpostei
Mattilsynet ønsker mer kunnskap om vitamin A innhold i leverpostei da høyt inntak av leverpostei kan medvirke til for mye vitamin A i kosten. Variasjon i vitamin A innhold i leverpostei kan skyldes ulik oppskrift på leverpostei, ulik fôrpraksis, dyreraser eller alder på dyrene som er brukt til produksjon av leverpostei.
For å analysere innholdet har Mattilsynet tatt ut leverpostei fra flere produksjoner, og i ulike tidsrom. Et analysert gjennomsnitt av fire bestselgere innen leverpostei med svinlever som ingrediens inneholdt i overkant av 5000 mikrogram vitamin A per 100 gram leverpostei. Tilsvarende analyser av svensk leverpostei utført av svenske helsemyndigheter viste 3150 mikrogram vitamin A per 100 gram.
-Bransjen er klar over problemstillingen med mye vitamin A i norsk svinelever og jobber med reduksjon av vitamin A i norsk svinefôr. Det er viktig at bransjen har kontroll på produksjon av leverpostei i forhold til vitamin A. Vi i Mattilsynet vil også følge opp næringsinnhold i leverpostei med videre vitamin A analyser, sier seniorrådgiver Ellen Kielland.
Mattilsynet overvåker regelmessig også innholdet av miljøgifter i næringsmidler. Kjøttproduktene ble analysert for arsen, bly, kadmium og kvikksølv som er tungmetaller som kan påføre både mennesker og dyr helseskade. Alle analysene viste resultater som er under grenseverdiene som gjelder for de ulike matvarekategoriene.
Analyseresultatene for kjøttpålegg finner du i Matvaretabellen
Matvaretabellen.no gir en samlet oversikt over innhold av energi og næringsstoffer for mange av matvarene vi spiser i Norge. I Matvaretabellen versjon 2018 finner du nå analyseresultatene for kjøttpåleggene fra prosjektet som var: skinke, servelat, salami, spekeskinke og leverpostei.
Bilder
Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Mattilsynet opphever alle restriksjoner etter fugleinfluensa i Lund i Rogaland25.3.2024 10:11:02 CET | Pressemelding
Den 18. februar ble det påvist fugleinfluensa i et kommersielt fjørfehold i Lund kommune. Mattilsynet innførte raskt soner med tiltak for å hindre at smitten skulle spre seg.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset21.3.2024 13:04:07 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
Mattilsynet vil trappe opp virkemiddelbruken overfor de som omsetter produksjonsfisk ulovlig20.3.2024 12:49:03 CET | Pressemelding
Mattilsynet får stadig meldinger om at det omsettes ubearbeidet produksjonsfisk ut av Norge. - Dette er brudd på regelverket. Mattilsynet følger opp saker vi varsles om, og vi vil trappe opp virkemiddelbruken hvis vi ser at virksomheter fortsatt bryter regelverket.
Ingen funn av antibiotikaresistente bakterier (LA-MRSA) i svinehold på fire år7.3.2024 10:22:12 CET | Pressemelding
For fjerde året på rad ble det i 2023 ikke påvist noen tilfeller av MRSA-smitte i norske svinehold. Det viser at vi så langt har lykkes med å forhindre etablering av LA-MRSA i svinepopulasjonen.
Fugleinfluensa påvist i et kommersielt fjørfehold i Rogaland18.2.2024 22:51:03 CET | Pressemelding
Det ble 18. februar påvist høypatogen fugleinfluensa i et fjørfeanlegg i Lund kommune i Rogaland. Risiko for smitte til mennesker vurderes av Folkehelseinstituttet som svært lav. Generelt er det også minimal risiko for at menneske kan bli smittet via produkter som kjøtt, egg og fjær.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom