NAF

Se godt i lav høstferiesol - Vask frontruten på begge sider

Del

Har du en tynn grå film på innsiden av frontruten? Lav høstsol og skitten frontrute er en farlig kombinasjon. - Skitten på innsiden av frontruten gjør at du ser dårlig når det er lav sol. Ta derfor en grundig vask også på innsiden før du kjører avgårde på høstferie, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Vask med salmiakkvann på innsiden av frontruten for å få god sikt. (Foto: Colourbox)
Vask med salmiakkvann på innsiden av frontruten for å få god sikt. (Foto: Colourbox)

Innsiden av frontruten er skitnere enn du tror, og årsaken er at luften fra varmeapparatet ikke nødvendigvis er så ren. I løpet av et år legger det seg et belegg på innsiden som blir spesielt synlig når solen går lavere på høsten.

- Lav sol er utfordrende nok, men blir bare verre med en skitten rute. Vi vasker utvendig, men glemmer innsiden, mener Sødal.

Et godt råd er å vaske innsiden av frontruta med varmt salmiakkvann som fjerner belegget. Du kan også bruke renholdsprodukter som du vasker speil og vinduer med. Husk å tørke av med en tørr fille slik at det ikke blir skjolder.

- Salmiakkvann er det beste. Det holder med litt salmiakk i vannet, rådgir Nils Sødal. - Du trenger ikke dyre spesialprodukter. Her er ofte det enkle det beste, fortsetter han.

Slitt frontrute gir dårligere sikt

Det er ikke alltid at ren frontrute er nok for å få god sikt når du kjører bil. Frontruten er også en slitedel på bilen. Den burde sjekkes hver 80 000 kilometer fordi steinsprut, isskraping, vindusviskere, skitt og smuss gir slitasje. Pfeiffer-laboratoriet har påvist at en slitt og skadet frontrute kan gi et optisk bedrag på 10 meter i avstandsbedømming. I mørket forsterkes denne effekten.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Vask med salmiakkvann på innsiden av frontruten for å få god sikt. (Foto: Colourbox)
Vask med salmiakkvann på innsiden av frontruten for å få god sikt. (Foto: Colourbox)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom