Nofima

Satser stort på fiskepulver

Del

Sammen med Myre Havbruk AS jobber Nofima med å lage et produkt som skal løfte proteinpulver av fisk opp i nye prisklasser.

– Målet er mest mulig protein med best mulig smak, sier forsker Birthe Vang. Foto: Audun Iversen © Nofima
– Målet er mest mulig protein med best mulig smak, sier forsker Birthe Vang. Foto: Audun Iversen © Nofima

Fiskemel er ingen ny oppfinnelse. Det er å framstille et pulver nesten uten lukt og smak, og det å gjøre det i industriell skala, som er utfordringen.

I et tidligere prosjekt har Nofima utviklet en prosess som sikrer et smakfullt proteinpulver fra torskerygger. Nå jobber forskere og industri sammen med å øke denne prosessen til industriskala.

Så mye verdi som mulig

André Reinholdtsen i Myre Havbruk er pioner innenfor levende lagring av torsk. Med sylferskt råstoff vil han utvinne proteinet også fra den delen av fisken som blir igjen etter at filétmaskinene har gjort jobben.

– Vi vil skape så mye verdi som mulig av levendefisken, slik at vi kan betale fiskerne så godt at dette fisket er lønnsomt, også uten bonusordninger, sier Reinholdtsen.

Levendelagret fisk skal sammenlignes med linefanget fisk for å kartlegge hvordan kvalitet på råstoffet kan påvirke sluttproduktet. Metoden som brukes for å hente ut proteinet
fra restråstoffet, kalles hydrolyse. Ulike hydrolysemoduler skal testes ut.

– Målet er mest mulig protein med best mulig smak. De resultatene vi oppnår i liten skala i laboratoriene, skal skaleres opp til industriproduksjon. Det gjør vi i det nasjonale test anlegget for bioprosessering – Biotep – i Tromsø som Nofima driver, sier forsker Birthe Vang.

Stor nytte for hele industrien

Svarene forskerne skal komme fram til, er altså hva slags råstoff, prosess og infrastruktur som er ideelle for å maksimere utbytte og inntjening av det som er igjen når fileter er tatt ut av torsken.

Fiskepulveret vil kunne brukes som kosttilskudd, men også i industrien, som proteintilskudd i for eksempel fiskesupper, fiskekaker og andre bearbeidede sjømatprodukter.

– Prosesser som utvikles på bruk av restråstoff fra hvitfisk vil også være til stor nytte for hele industrien, slår forskeren fast.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

– Målet er mest mulig protein med best mulig smak, sier forsker Birthe Vang. Foto: Audun Iversen © Nofima
– Målet er mest mulig protein med best mulig smak, sier forsker Birthe Vang. Foto: Audun Iversen © Nofima
Last ned bilde

Om Nofima

Nofima
Nofima
Postboks 6122 Langnes
NO-9291 Tromsø

77 62 90 00http://nofima.no

Nofima er et av Europas største næringsrettede forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.

Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Alta, Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 370 ansatte.

Følg saker fra Nofima

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Nofima

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom