UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Så mye tjener bleiesmuglerne

Del

Norge har Europas billigste bleier. Prisforskjellen er stor nok til å gjøre bleiesmugling fra Norge til Øst-Europa lønnsomt. Bleiene kjøpes inn på lovlig vis i Norge og fraktes i bil til Øst-Europeiske land, som Litauen og Polen, hvor de selges på det svarte markedet. Ny masteroppgave gir en empirisk analyse av omfang og effekter av smuglingen.

Dette skriver veileder Tone Ognedal om oppgavens bidrag:

Oppgavens viktigste bidrag er et originalt og oppfinnsomt forsøk på å beregne ulike størrelser knyttet til bleiesmugling fra Norge til Øst-Europa. Åmot beregner blant annet fortjeneste på en smuglertur Litauen-Norge-Litauen under ulike forutsetninger om sannsynlighet for å bli tatt. Hun ser også på fortjenesten på en tur dersom (hypotetisk) alle skatter og avgifter ble betalt. Et interessant funn er at selv om alle skatter og avgifter ble betalt gir en tur høyere fortjeneste enn en gjennomsnittlig månedslønn i Litauen. Siden bleiehandelen foregår som smugling, må dette være enda mer lønnsomt. Åmot bruker dette til å vise at sannsynlighet for å bli oppdaget og straffet er relativt lav. Oppgaven gir også anslag på totalt omfang av smuglingen og av unndratt skatt.  

Som for all virksomhet som forsøkes skjult er det vanskelig å finne data for omfang og priser. Åmot har vist stor oppfinnsomhet i å sette sammen informasjon fra ulike kilder, fra bleieannonser i Litauen til informasjon om enkeltbeslag fra Tollvesenets rapporter.

Ønsker dere et intervju med student/evn veileder? Ta gjerne kontakt snarlig!

Mvh

Hilde Holsten

Kommunikasjonsrådgiver, SV-fakultetet, UiO

Kontakter

Lenker

Om UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet
UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Moltke Moes vei 31
0851 Oslo

+47 22 85 62 64http://www.sv.uio.no/

Følg saker fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom