Nordic Light

Røykeslutt på røykernes premisser

Del

En av ti nordmenn røyker daglig, og mange av disse forsøker å slutte - ofte opptil flere ganger. I følge Helsedirektoratet er det å søke hjelp det viktigste du kan gjøre.

Dr. Stig Johannessen, foto: Hung Pham.
Dr. Stig Johannessen, foto: Hung Pham.

Helsepersonell har en viktig rolle med å hjelpe, støtte og gi råd til pasienter som ønsker å stumpe røyken. Likevel oppgir kun 42 prosent av røykere at de har blitt tilbudt nikotinerstattende behandling eller hjelp til røykeslutt fra helsepersonell. Det kom frem i kronikken «Oppfølging etter hjerteinfarkt – er den god nok?» publisert 5. mars i Tidsskriftet for den norske legeforening. I løpet av sin karriere som allmennpraktiserende har Stig W. Johannessen møtt røykere som burde ha stumpet røyken for lengst.

– Det er aldri for sent å slutte og alle vil oppleve en helsegevinst uansett utgangspunkt. Likevel er det ikke så enkelt. Hver enkelt pasienthistorie er unik, og mange faktorer spiller inn. Kronikken peker på noe svært interessant. Vi som helsepersonell kan ta en mer aktiv rolle i å hjelpe røykere til å slutte, sier Johannessen.

Råd som fungerer
Det finnes uendelig mange råd for en som ønsker å stumpe røyken. Flere studier peker på at bruk av elektroniske sigaretter, såkalte e-sigaretter, er svært effektive for røykeslutt.

– Bruk av e-sigaretter er røykeslutt på røykerens premisser. Jeg råder mine røykende pasienter til å prøve, og jeg får gode tilbakemeldinger i etterkant. Ved å inhalere damp opplever du nemlig å beholde noe av følelsen du får ved å røyke. Du har også noe å fikle med, slik som ved røyking, sier han.

I en årrekke røykte Johannessen selv sigaretter daglig. Til tross for at han var fullstendig klar over skadevirkningene. Han oppgir manglende motivasjon som årsaken til at han fortsatte.

– Du må først ville det, så starter selve jobben med å kutte det ut. Jeg hadde behov for nikotinlegemidler, og jeg forsøkte alt; fra plaster, piller, spray og snus. Først da jeg prøvde elektroniske sigaretter fant jeg en vei bort fra sigaretten. Nå har jeg brukt e-sigaretter i fire år og vært helt røykfri i halvannet år. Det er godt nytt at elektroniske sigaretter endelig blir tilgjengelig for salg i Norge, sier han.

Snart tilgjengelig i butikk
Salg av e-sigaretter i Norge blir en realitet etter at Stortinget i desember 2016 vedtok å oppheve forbudet mot salg av e-sigaretter med nikotin. Endringene vil tre i kraft i løpet av 2018, og sannsynligvis vil de første e-sigarettene bli mulig å få kjøpt i butikk og på nett fra 1. januar 2019.

Stig W. Johannessen er rådgiver for Nordic Light Norway AS. Han har også investert i selskapet.

Nøkkelord

Bilder

Dr. Stig Johannessen, foto: Hung Pham.
Dr. Stig Johannessen, foto: Hung Pham.
Last ned bilde

Om Nordic Light

Nordic Light Norway AS
Nordic Light er en norsk merkevare, utviklet av et norsk selskap, med norske eiere, helt uavhengig av tobakksindustrien. Selskap stiftet i 2016 med formål om å tilby markedets beste e-sigaretter, rettet mot personer som ønsker å slutte med helseskadelig tobakksbruk. Selskapet ledes av Norvald Heidel, med internasjonal erfaring fra markedsføring og detaljhandel. Styret består av finansmannen Thomas Christensen (leder), Sparkjøp eier Iwan Eide Knudsen, entreprenør Trond Lyse, advokat Lasse Ødegaard, lege og plastisk kirurg Nils Lykke.

Følg saker fra Nordic Light

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nordic Light på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Nordic Light

Vil bytte ut røyken med damp23.2.2018 15:14:50 CETPressemelding

I løpet av våren vil sannsynligvis forskriftene for salg og markedsføring av e-sigaretter være klare. Etter en seks måneders registreringsperiode, åpner det endelig opp for salg i Norge. Det norske selskapet Nordic Light står klare til å kapre markedsandeler. – 1 av 10 nordmenn røyker daglig, mens det er over en milliard røykere i verden. Tobakk dreper og alle bør slutte. E-sigaretter er det mest effektive røykesluttproduktet i verden, sier daglig leder Norvald Heidel i Nordic Light.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom