Matmerk

Rørt av boknafisk-heder

Del

-Det er stort å oppleve at den tradisjonsrike boknafisken endelig løftes fram, sier Halvor Hansen. Boknafisk fra Halvors´ ble hedret med Spesialitet-merket under et arrangement i Oslo 3.mai.

Heder og ære til boknafisk fra Halvors, f.v Marit Strand, Fagsjef  Matmerk, Halvor Hansen og Liv Margrethe Hansen fra Halvors. Foto: Matmerk, Maren Nordtorp
Heder og ære til boknafisk fra Halvors, f.v Marit Strand, Fagsjef Matmerk, Halvor Hansen og Liv Margrethe Hansen fra Halvors. Foto: Matmerk, Maren Nordtorp

- Boknafisken har lang tradisjon i Nord-Norge, og den er en viktig del av vår identitet her oppe. Likevel har den aldri fått samme posisjon som lutefisk eller klippfisk. Derfor er det veldig stort å få oppleve at boknafisken nå løftes mot statusen den fortjener.

Det sier en stolt og glad Halvor Hansen fra Halvors Tradisjonsfisk. I formiddag ble Halvors-produktet ”Boknafisk Loin fra Fredvang” tildelt det gjeve Spesialitet-merket under en høytidsstemt boknafisk-feiring på Vaaghals i Oslo.

- Boknafisken er på sett og vis ”en oversett” juvel fra vår matkultur, så det er fantastisk å se at forbrukere og kokker nå lar seg begeistre over den, sier Hansen.

Viggo Valle feiret sambygdingen

Viggo Valle, kjent fra populære Påskelabyrinten på NRK P1, overrakte Spesialitet-merket til Halvor Hansen. Valle er venn av familien Hansen og kommer fra samme bygd, nemlig vesle Fredvang helt nord på Moskenesøy i Lofoten. Det er der Halvors boknafisk tørkes på hjell, tradisjonen tro.

- Halvor fortjener all ros for å ha løftet fram både boknafisk og hjemplassen vår, Fredvang, sier Viggo Valle.
- Selv vokste jeg opp med boknafisk som hverdagsmat, og jeg kan røpe at det er min fiskelivrett. Ja, jeg liker det faktisk bedre enn den mer kjente lutefisken, sier Valle. 

Skrei tørket på hjell

Boknafisk er en tradisjonsrik, tørket spesialitet, i nord er den som oftest laget av skrei. Når skreien henges til tørk, er det boknafisken som først er klar til å spises. Den tørkes som regel bare et par uker, og kjennetegnes av å være tørr utenpå, men fortsatt myk inni. Halvors har ferdigprosessert og vannet ut sin ”Boknafisk Loin fra Fredvang” slik at forbrukeren kan tilberede spesialiteten direkte.

Begeistret fagjury

Spesialitet-merket deles ut av Stiftelsen Matmerk, og produktene velges ut av en uavhengig fagjury som smaker, lukter og drøfter seg gjennom testproduktene i en grundig kvalitetskontroll. Produsenter søker selv om å tildeles merket før fagjuryen vurderer kvalitet, smak og produkthistorie.

- Dette er et fantastisk produkt, det er godt og mildt på smak. Jeg har tro på at denne kan bidra til at boknafisken får sin plass på bord over hele landet, sa juryleder Lars Sponheim da ”Boknafisk Loin fra Fredvang” ble testet i fagjuryen.

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon, kontakt:
Marit Strand, Fagsjef Spesialitet, Matmerk, tlf: 926 14 992
Halvor Hansen, tlf: 959 03 839

Bilder

Heder og ære til boknafisk fra Halvors, f.v Marit Strand, Fagsjef  Matmerk, Halvor Hansen og Liv Margrethe Hansen fra Halvors. Foto: Matmerk, Maren Nordtorp
Heder og ære til boknafisk fra Halvors, f.v Marit Strand, Fagsjef Matmerk, Halvor Hansen og Liv Margrethe Hansen fra Halvors. Foto: Matmerk, Maren Nordtorp
Last ned bilde
Anretning av boknafisk. Foto, Matmerk v/Maren Nordtorp
Anretning av boknafisk. Foto, Matmerk v/Maren Nordtorp
Last ned bilde

Lenker

Om Matmerk

Matmerk
Matmerk
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.matmerk.no/

Matmerk er en stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Matmerks hovedoppgave er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon gjennom kvalitetssystemer, merkeordninger og markedsføring. Matmerk eier merkeordningene Nyt Norge og Spesialitet samt bidrar til lovbeskyttelse av norske matskatter gjennom merkeordningen Beskyttede betegnelser.

Følg saker fra Matmerk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Matmerk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Matmerk

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom