Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Rødt farenivå for Veslemannen

Del

På bakgrunn av store bevegelser, varsler NVE onsdag kveld rødt farenivå for Veslemannen.

- Det har hittil kommet 6,3 mm nedbør det siste døgnet og ifølge nedbørsprognosene vil det fortsette å komme nedbør utover natta. Siste halvtimen har det kommet 0,3 mm nedbør, men noe av nedbøren har kommet som snø. Sensitiviteten til nedbør i fjellet er stor, og fjellet reagerer på små nedbørsmengder. På bakgrunn av de økte bevegelsene høyner med dette NVE farenivået til rødt (ekstrem) farenivå, sier geolog Gudrun Dreiås Majala i NVE.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. De årlige bevegelsene i Mannen (utenfor Veslemannen) utgjør noen få cm i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg mer enn 2 m det siste året og nedre delen 16 cm. 

Veslemannen har et volum på 120 000 - 180 000 m3, det vil si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen. 

Det skal fortsette å regne fram til tirsdag, men med lavere temperaturer. 

Hastighetene i fjellet er nå over 10 cm/d i øvre del av fjellpartiet og rundt 1,5 cm/d i nedre del av Veslemannen.

Neste rapport kommer torsdag kl. 10.00. Det blir også organisert en pressebrief på Rauma kulturhus kl. 10.00. NVE og Rauma kommune vil være til stede. 

Dagsrapporter for bevegelsene blir publisert her

Kontakt:

Vakthavende geolog:  
tlf. 474 55 454 (ikke sms)

Pressetelefon: 
tlf. 489 97 667 (ikke sms)

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom