Den norske kirke

Religionspolitikk høyere på dagsorden

Del
- Med denne plattformen forplikter regjeringen seg på en politikk som både sikrer likebehandling av alle tros- og livssynssamfunn og som anerkjenner folkekirkens viktige rolle i samfunnet. Men vi stiller oss undrende til å overføre livssynsansvaret fra Kulturdepartementet til Barne- og familiedepartementet. Det er også et annet signal enn det plattformen for øvrig legger opp til, sier Kristin Gunleiksrud Raaum, leder i Kirkerådet.
Fra presentasjonen av den nye regjeringen 22. januar. (Foto: Skjermkopi fra direktesending - NRK)
Fra presentasjonen av den nye regjeringen 22. januar. (Foto: Skjermkopi fra direktesending - NRK)

- Regjeringsplattformens mange offensive innsteg for å sette tros- og livssynsspørsmål høyt opp på dagsordenen, viser at sektoren blir regnet som viktig i samfunnet. Det er bra at regjeringen så tydelig uttrykker dette, sier Raaum, og trekker frem en formulering den nye politiske plattformen: «Regjeringen vil føre en helhetlig og aktivt støttende tros- og livssynspolitikk, som anerkjenner tros- og livssamfunnenes rolle og betydning for enkeltmennesker og som samfunnsskapende kraft.»

Men hun er kritisk til at både tros- og livssynsfeltet og likestilling skifter departement.

- Å overføre livssynsansvaret fra sivilsamfunn og kultur til den private sfære er ikke en ønsket utvikling. Det er også et motsatt signal av det plattformen ellers legger opp til. At likestilling og LHBT-politikk fjernes fra familiefeltet er et også et skritt i feil retning. Begge disse områdene handler ikke minst også om familiepolitikk og hører derfor hjemme i det departementet, sier Raaum.

I disse dager har regjeringen en bred gjennomgang av offentlig tros- og livssynspolitikk, og den vil legge frem en stortingsmelding for tros- og livssynsfeltet i løpet av våren 2019. I plattformen heter det at kirken må ha «ressurser som gjør at den kan være til stede i hele landet, utføre kirkens oppdrag og gi mennesker gode tjenester i alle livssituasjoner.»

- Dette er et nødvendig grunnlag for at Den norske kirke fortsatt skal kunne være folkekirke. Men det er avgjørende nå at saker som er planlagt over tid, kommer til Stortinget slik at vi kjenner rammevilkårene for årene fremover, sier kirkerådslederen.

Kristin Gunleiksrud Raaum peker også på at dokumentet sier regjeringen vil legge fram en strategi for hvordan alle fredede og verneverdige kirker kan sikres et forsvarlig vedlikeholdsnivå. - Dette er viktige signaler, men foreløpig dessverre nokså uforpliktende, sier Kirkerådets leder.

Bilder

Fra presentasjonen av den nye regjeringen 22. januar. (Foto: Skjermkopi fra direktesending - NRK)
Fra presentasjonen av den nye regjeringen 22. januar. (Foto: Skjermkopi fra direktesending - NRK)
Last ned bilde

Om Den norske kirke

Den norske kirke
Den norske kirke
Kirkens hus – Rådhusgata 1–3
0151 Oslo

23 08 12 00https://kirken.no

62,6 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.

Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.

Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene, statsbudsjettet og gjennom gaver og frivillig innsats.

kirken.no

 

Følg pressemeldinger fra Den norske kirke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den norske kirke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye