Felleskjøpet Agri

Rekordvarm høst gir travle tider i kornbransjen

Del

Tross spådommer om nedgang i årets kornavlinger, ligger det totale mottaket per midten av september over fjoråret på Felleskjøpets anlegg. Vær, tilpasningsdyktighet og effektivitet er viktige stikkord når det vises til en totaløkning på nær 30 prosent.

Tresking på Østlandet, krediteres fotograf Morten Brakestad
Tresking på Østlandet, krediteres fotograf Morten Brakestad

Det har lenge sett ut til at årets avling ikke kunne måle seg med fjoråret. Det var helt til vi fikk en rekordvarm høst med overskudd av godt treskevær over store deler av landet. I store kornområder har det vært en lengre sammenhengende periode med godt vær og stående pene åkre med gode avlinger. Høstekapasitet øker for hvert år som går og det er tresket svært store kornvolumer de siste ukene.

– Været er naturligvis en suksessfaktor for avlingen, men norske bønder legger ned en enorm innsats og er dyktige agronomer. Kombinert med godt utstyr gir dette resultater. Vedvarende godvær, lange dager på treskeren, og gode avlinger kan gi utfordringer med å få kornet unna, men med velvilje og pågangsmot fra både kornprodusenter, transportører og kornmottak går vi mot en ny mottakrekord ved våre anlegg, sier Bjørn Stabbetorp, markedssjef korn og plantekultur i Felleskjøpet Agri.

Opp nesten 30 prosent

Per midten av september har Felleskjøpet tatt imot rundt 420 000 tonn korn. På samme tid i fjor var dette tallet rundt 325 000 tonn. Dette er en økning på over 29 prosent.

– Det jobbes godt over hele linja. Bøndene er tålmodige og tilpasser seg samt at det treskes mer effektivt. Dette gir oss en utfordrende og spennende jobb med å motta og ta vare på kornbondens gode avlinger, sier Stabbetorp.

Travle tider krever kreative løsninger

Fjorårets avling gjorde at Felleskjøpet måtte være kreative. Når siloer var fulle, måtte utendørsområder, som parkeringsplasser, benyttes for kort mellomlagring før videre transport til anlegg og siloer med plass. Denne erfaringer kommer til nytte også i år.

– Vi har iverksatt kreative løsninger på flere av våre kornmottak for at bonden skal få levert. Både på Stange og Lena har den store pågangen ført til at korn må lagres utendørs. I tillegg er logistikken giret opp for å få kornet kjapt unna primærmottakene, sier Stabbetorp.

Tall fra store områder

Felleskjøpet viser til tall tatt ut i midten av september. På dette tidspunktet har Felleskjøpet tatt imot 365 000 tonn korn på Østlandet. På samme tid i fjor var dette tallet rundt 300 000 tonn som er en økning på over 21 prosent. I Trøndelag er mottaket doblet i år, med tallene 50 000 tonn korn mot fjorårets 25 000 tonn.

– Tallenes tale er klar. Nå blir det spennende å se hva vi ender opp med totalt sett, avslutter Stabbetorp.

Nøkkelord

Kontakter

Bjørn Stabbetorp, markedssjef korn og plantekultur i Felleskjøpet Agri,
Tlf.: 950 29 880
E-post: bjorn.stabbetorp@felleskjopet.no

Bilder

Tresking på Østlandet, krediteres fotograf Morten Brakestad
Tresking på Østlandet, krediteres fotograf Morten Brakestad
Last ned bilde

Om Felleskjøpet Agri

Felleskjøpet Agri
Felleskjøpet Agri
Depotgata 22
2000 Lillestrøm

72505050https://www.felleskjopet.no

Felleskjøpet har en omsetning på 15,5 milliarder og 3150 ansatte, og er den viktigste leverandøren av driftsmidler og teknologi til norsk landbruk. Felleskjøpets virksomhet omfatter også til sammen 210 butikker i Norge og i Sverige, eiendomsdrift, brød og bakevarer, utstyr til park og anlegg samt fôr og utstyr til kjæledyr. Felleskjøpet er et samvirke eid av 44 000 bønder. Felleskjøpet er markedsregulator for korn, og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpets hovedmål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi på kort og lang sikt.

Følg saker fra Felleskjøpet Agri

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Felleskjøpet Agri på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Felleskjøpet Agri

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom