Innovasjon Norge

Rekordmange norske næringslivstopper til Kina

Del

Rundt 310 representanter fra norsk industri – og næringsliv deltar på næringslivsdelegasjonen i forbindelse med kongeparets statsbesøk til Kina neste uke. -Et godt samarbeid med Kina er helt essensielt for vekst i norsk økonomi og ikke minst fra et eksportøkningspotensial, sier Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Fra næringslivsdelegasjonen til Kina 2017. Foto: Tom Hansen.
Fra næringslivsdelegasjonen til Kina 2017. Foto: Tom Hansen.

De norske selskapene representerer interesser innen utdanning, energi, reiseliv, sjømat, finans, maritim og fiskeri, for å nevne noen. De skal delta på et bredt næringslivsprogram i Beijing og Shanghai.  

-Kina er en viktig handelspartner for Norge, og interessen for delegasjonen vitner om at det blir stadig viktigere, sier Krohn Traaseth. Hun skal lede hva som sannsynligvis blir den største norske næringslivsdelegasjonen til et annet land noensinne. Fjorårets delegasjon til Kina så rundt 240 deltagere, som til da var tidenes største.     

Rundt 310 norske næringslivaktører deltar i næringslivsdelegasjonen som Innovasjon Norge og Nærings- og fiskeridepartementet organiserer som del av det offisielle besøket i Kina. I tillegg til kongeparet toppes den norske delegasjonen politisk med utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, samt flere statssekretærer fra andre departementer.   

 

Norske selskaper har mye å bidra med
-Kina har en imponerende infrastruktur, og er aktive brukere av høyteknologi. Men de har store utfordringer med en stadig økende populasjon, forurensing og klimaendringer. Norge kan bidra til å løse flere av disse utfordringene, sier Krohn Traaseth.   

Dette gjenspeiles i næringslivsprogrammene i Beijing og Shanghai, som blant annet tar for seg temaer som smarte byer, fornybar energi, helse og velferdsteknologi, og ikke minst hav. Norge som turistnasjon, spill og entreprenørskap står også på agendaen.  
 

Rundt 40 avtaler skal signeres
Kina er Norges største asiatiske handelspartner. Eksporten av varer og tjenester utgjorde i overkant av 26 milliarder kroner i 2017, og importen fra Kina utgjør rundt 80 milliarder.  

-De viktigste eksportproduktene har tradisjonelt vært utstyr og maskiner relatert til skip og rigger. Det fortsetter å være dominerende men det er interessant at også samarbeid innen energi og miljø blir stadig viktigere, sier Knut Sørlie, Innovasjon Norges direktør i Kina.    

I løpet av statsbesøket skal rundt 40 avtaler signeres mellom norske og kinesiske parter.    

-Vi håper at disse avtalene vil bidra til sterkere samarbeid mellom Kina og Norge. Våre to land er langt fremme innen områder som teknologi og grønne løsninger, og gjennom å jobbe sammen kan vi lære av hverandre så vel som å fremme eksport, sier Sørlie.   

 

 

Fakta:   

  • Første statsbesøk på 21 år. En oppfølging av statsminister Erna Solbergs Kina-besøk i 2017.
  • Statsbesøket foregår 11. - 19. oktober 2018.
  • Næringslivsdelegasjonen foregår 15. - 19. oktober 2018.
  • Kina er Norges største handelspartner i Asia. Eksporten av varer og tjenester til Kina økte fra 23,7 milliarder kroner i 2011 til 26,3 milliarder i 2017.  
  • De viktigste eksportproduktene er utstyr, instrumenter og maskiner relatert til skip og rigger. Eksport av kjemikalier (gjødsel), sjømat og metaller er også viktig.
  • Import av varer fra Kina til Norge har steget fra nærmere 49 milliarder i 2011 til nærmere 80 milliarder i 2016.
  • Det er rundt 150 norske bedrifter i Kina. I dag er Jotun den største norske arbeidsgiveren i Kina med ca 1700 ansatte.
  • De norske selskapene i Kina er hovedsakelig knyttet til maritim og offshore-relatert virksomhet i Shanghai og i naboregioner som Jiangsu og Zhejiang.  

For mer informasjon (nå stengt for registrering): https://www.innovasjonnorge.no/no/sats-internasjonalt/delegasjoner/statsbesok-til-kina/ 

Kontakt for Kina: Knut Sørlie, knut.roald.sorlie@innovasjonnorge.no , +86 108 5319 651 

Kontakt presse: Anne Line Kaxrud, Anne.Line.Kaxrud@innovasjonnorge.no, 906 60 744 eller Kjetil Svorkmo Bergmann, Kjetil.Svorkmo.Bergmann@innovasjonnorge.no, 908 20 918.  

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fra næringslivsdelegasjonen til Kina 2017. Foto: Tom Hansen.
Fra næringslivsdelegasjonen til Kina 2017. Foto: Tom Hansen.
Last ned bilde

Om Innovasjon Norge

Innovasjon Norge
Innovasjon Norge
Akersgata 13
0158 Oslo

22 00 25 00http://www.innovasjonnorge.no

Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, utvikling i distriktene og utvikling av konkurransedyktige norske bedrifter. Innovasjon Norge profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.

Følg saker fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Innovasjon Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom