Norsk Folkehjelp

Rekordfå skred-dødsfall

Del

Etter flere vintre med mange ulykker knyttet til snøskred og friluftsliv må man ved inngangen til påsken i år tilbake til 1993 for å finne så få dødsulykker. Det er Norsk Folkehjelp svært glade for.

Det at ingen har omkommet mens de har vært på tur i fjellet i Norge vinterer helt klart oppløftende for oss som jobber med forebygging på dette feltet. Nå håper vi at tallene holder seg gjennom påsken, sier Vegard Lindbæk, skredleder i Norsk Folkehjelp Midt-Troms.

Hittil i vinter har to personer omkommet i snøskredet som gikk på Svalbard før jul. Dette skredet regnes som ett urbant skred, altså skred som rammer bebyggelse, og teller ikke på statistikken for friluftsliv. Sist man så slike tall i Norge var sesongen 92/93. Også da omkom det en person da skred rammet bebyggelse.

De siste årene har Norsk Folkehjelp rykket ut på mange snøskred med fatale konsekvenser. Verst var det i 2010/2011 da hele 10 personer omkom i snøskred på tur. Nå håper Lindbæk at det positive trenden fra i vinter fortsetter.

– Spesielt i Troms har vi vært hardt rammet de siste årene. Hvert år rykker vi ut på skredulykker og hvert år har vi kommet for sent for å redde liv, sier Lindbæk.

Hvorfor det har vært rolig for skredmannskapene akkruat denne sesongen er ikke like lett for Lindbæk å si helt sikkert.

– Det kan være flere årsaker til det. Mange er mer forsiktig og tar mer gjennomtenkte valg i fjellet og mange har tilegnet seg mer kunnskap om skredfare. Vær, vind og føre har nok også spilt inn. Vi velger å også se dette som et tegn på at det forebyggende arbeidet har hatt en effekt, sier Lindbæk.

Nå når påsken står for døren er Norsk Folkehjelp i beredskap hvis nye skred går.

– Vi vet at mange skal til fjells i påsken og vi har som vanlig høy beredskap. Ikke bare for snøskred men også andre ulykker og hendelser i fjellet. Vi er til stede på fjellet flere plasser i Norge, sier Lindbæk.

Han oppfordrer alle som møter en patrulje fra Norsk Folkehjelp om å ta kontakt – om ikke annet så for gnagsårplaster ogturtips.

For ytterligere informasjon kontakt:

Vegard Lindbæk, skredleder i Norsk Folkehjelp Midt-Troms, tlf 970 58 999 eller mail paaske@npaid.org

 

Nøkkelord

Kontakter

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg saker fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom