Reinsdyrkjøtt fra Jotunheimen sikter mot mesterligaen for mat
Fire tamreinlag rundt Jotunheimen søker i fellesskap om Beskyttet geografisk betegnelse på reinsdyrkjøtt fra Jotunheimen. Betegnelsen "Reinsdyrkjøtt fra Jotunheimen" er et foreløpig navn og endelig navn vil bli bestemt senere. Dette er den første søknaden om å få reinsdyrkjøttgodkjent i den strengeste kvalitetsmerkeordningen for mat og drikke i Norge.
- Reinsdyrkjøtt er en fenomenal råvare, og fortjener absolutt det beste juridiske vernet som finnes for mat. Reinsdyrkjøttet fra Jotunheimen sikter mot samme status som de europeiske velkjente matskattene Serranoskinke, Parmaskinke og Roquefort. Finland har allerede beskyttet tre reinsdyrprodukter, så det er jammen på tide at vi også løfter fram dette for mange eksotiske kjøttet. Så håper vi at dette også vekker konkurranseinstinktet til reineierne i Finnmark og Rørostraktene, for vi tar gjerne i mot flere søknader, sier en glad Sundqvist.
Viktig kvalitetsstempel
- Reinsdyra våre beiter i Jotunheimen nasjonalpark og området rundt, og våre fire tamreinslagutgjør samlet sett en betydelig aktør i reindriftsnæringen i Norge. Vi produserer mer enn 200 tonn med kjøtt i året. Få kjenner til næringen vår og vi håper anerkjennelsen med en Beskyttet betegnelse kan bidra til å endre det. Reinkjøtt fra Jotunheimen oppnår et solid kvalitetsstempel på kjøttkvalitet og smak med en Beskyttet betegnelse i ryggen, sier Øystein Opdal, representant fra et av tamreinlagene og prosjektleder for søknaden.
- På lang sikt ønsker vi Reinkjøtt fra Jotunheimensom en etterspurt merkevare. Vi vil selvfølgelig bruke anerkjennelsen og logoen på emballasje, ulike eksponeringsflater i butikk, nettsider etc. Sammen med våre samarbeidspartnere ønsker vi at flere skal verdsette hvilken unik råvare vi har og dermed øke etterspørselen. Litt høyere pris gjør jo heller ingenting – vi snakker tross alt om det definitivt beste kjøttet vi kan oppdrive i Norge, avslutter Opdal.
Om Beskyttede betegnelser
Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener. Norge har i dag 29 mat- og drikkeprodukter med Beskyttet betegnelse, og er ledende i Norden. EU har ca 1300 beskyttede produkter med tilsvarende krav om dokumentasjon og sammenheng mellom jordsmonn, klima, tradisjon og håndverk.
Formålet med Beskyttede betegnelser er å skape større matmangfold og økt verdiskaping ved å stimulere til regional og lokal matproduksjon. Merkeordningen skal sikre forbrukeren pålitelig informasjon om produktets geografiske tilhørighet, tradisjon og særegne kvaliteter.
Merkeordingen forvaltes av Mattilsynet i samarbeid med Matmerk. Matmerk gir råd og veiledning, samt foretar saksbehandling av søknader og innstilling til Mattilsynet. Mattilsynet fatter den endelige avgjørelsen om søknaden skal godkjennes. Vi kan forvente at vi har en godkjennelse på plass høsten 2020.
Nøkkelord
Kontakter
Øystein Opdal
Mob: +47 932 13335
Prosjektleder
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noNina Wærnes HegdahlFagsjef lokalmat og advokat
Tel:928 50 959nina.hegdahl@matmerk.noBilder
Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom