Regjeringen vil spare flere hundre millioner på at elever velger feil studie

Del

I forslaget til statsbudsjettet for 2019 foreslår regjeringen å endre på kravene for å få deler av studielånet omgjort til stipend. Regjeringen foreslår nå at studielånet omgjøres til stipend på 40% ved fullført grad, men studenter får 25% stipend dersom de ikke fullfører.

-        Regjeringens forslag er basert på at rådgivingen er god nok, men det er feil.

Mange velger feil på grunn av dårlige råd fra rådgivertjenesten. Det er fordi rådgiverne mangler formell kompetanse. Det er for få rådgivere, og de vi har mangler kompetanse, sier Agathe Waage, leder av Elevorganisasjonen.

Regjeringen begrunner forslaget med at insentivet til å fullføre en grad skal styrkes.

- Vi vet ikke om forslaget vil ha den effekten fordi de ikke har undersøkt konsekvensene for forslaget. I verste fall tør ikke elever å søke seg inn på høyere utdanning i frykt av at det kommer til å bli dyrt.

Waage fortsetter

-        Regjeringen vil spare 250 millioner kroner på at elevene velger feil, i stedet for å hjelpe oss med å velge rett.

-        Det er nødvendig med flere midler for å gjøre rådgivertjenesten bedre. Det er rett og slett rart å foreslå strengere tiltak, samtidig som man ikke styrker karriereveiledningen, avslutter Waage.

 

Nøkkelord

Kontakter

Agathe@elev.no
Agathe Waage
Leder av elevorganisasjonen
454 21 290

Om Elevorganisasjonen

Elevorganisasjonen
Kolstadgata 1
0652 Oslo

http://elev.no

Elevorganisasjonen (EO) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon av, med og for elever og lærlinger i videregående opplæring og ungdomsskoler i Norge. Organisasjonen har rundt 400 medlemsskoler.

Følg saker fra Elevorganisasjonen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Elevorganisasjonen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.