Fagforbundet

Regjeringen svekker samfunnssikkerheten

Del

Stikk i strid med tidligere løfter har regjeringen nå kuttet i bevilgningene til samfunnssikkerhet så mye at nivået er langt under nivået det var på den 22 juli 2011. – Det er rystende. Å kutte i bevilgninger som skal trygge vår felles sikkerhet er nesten ikke til å tro, sier er nestleder Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet.

Fagforbundet er også sterkt kritisk til resten av kuttlista som DSBs direktør, Cecilie Daae, har lagt fram.

Store kutt gang på gang

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er regjeringens etat for å beskytte sivilbefolkningen mot krig, kjemiske angrep, brann, naturkatastrofer og andre kriser som kan ramme samfunnet. Etter de grusomme terrorhandlingene 22. juli fikk DSB tilført 40 millioner ekstra. I løpet av de siste tre årene har det samme direktoratet får kutt på tilsammen 55,5 millioner kroner. 

Bryter løfter

Fagforbundet har fått løfte om en styrket opplæring av brannpersonell.

– En slik opplæring er viktig for de som skal gjøre jobben, men selvsagt også for de som opplever brann, sier Larsen.

Regjeringen har lovet å trygge den nye brann- og redningsutdanningen som begynner om to år uten at det beroliger Fagforbundet.

–  Dette vil primært bli et tilbud til heltidsbrannmenn, men vi mener at det er stor fare for at kuttene går ut over opplæring avdeltidsbrannmenn og ledere, sier nestleder Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet.

Kutt er kutt av noe

– Det blir veldig lettvint nå politikerne sier det er «bare» å effektivisere.  Det er selvfølgelig ikke slik at det sitter titalls ansatte i DSB uten relevante oppgaver. Skal det kuttes, så går det ut over ett eller annet. Slik er det alltid, sier Larsen.

En av lærdommene fra 22. juli var at nødetatene må øve mer sammen. Det er ille at DSB nå varsler at slik felles øvelser kan bli rammet av kutt. Det samme gjelder Sivilforsvaret. Sivilforsvaret bør styrkes, ikke bygges ned.

–  Fagforbundet forventer at Stortinget sørger for at DSB har de ressursene de trenger for å sikre samfunnssikkerheten, sier Odd Haldgeir Larsen.

Kontakter

Fagforbundets nestleder Odd Haldgeir Larsen: 908 78 575

Om Fagforbundet

Fagforbundet
Fagforbundet
Keysersgate 15
0165 Oslo

23 06 40 00http://www.fagforbundet.no/

Fagforbundet er LOs største forbund, med over 360 000 medlemmer. Vår hovedoppgave er å sikre medlemmene gode og trygge lønns- og arbeidsvilkår. Som landets største arbeidstakerorganisasjon har vi også tyngde og politisk gjennomslagskraft til å styrke og videreutvikle velferdsstaten

Følg saker fra Fagforbundet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fagforbundet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fagforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom