Virke

Regjeringen sukrer grensehandelen

Del

– Forslaget om økte avgifter på godteri og brus bommer grovt på målet, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Direktør for Virke Dagligvare, Ingvill Størksen.
Direktør for Virke Dagligvare, Ingvill Størksen.

I statsbudsjettet går Høyre, FrP, KrF og V inn for en sterk økning av sjokolade og sukkeravgiften, samt avgift på alkoholfrie drikkevarer.

 Økt avgift gjør det vanskeligere for dagligvarebransjen å nå målene vi har satt sammen med regjeringen, da vi i desember 2016 skrev under intensjonsavtalen om sunnere kosthold, fortsetter Størksen.

– Sukkerforbruket i Norge går ned. Grensehandel og netthandel fra utlandet øker kraftig. Denne avgiften vil være en gavepakke grensehandel og aktører som utnytter moms- og avgiftshullet for å selge billig godteri til nordmenn fra utlandet, slår hun fast.

Regjeringen og samarbeidspartnerne foreslår ingen endringer i dagens forskjellsbehandling mellom norske og utenlandske nettaktører. I følge statsbudsjettet skal utenlandske nettaktører fortsatt sponses ved at man slipper å betale moms for kjøp under 350 kroner.

Beskjeden om økte avgifter kommer dagen før næringslivgruppen skal møte helse og omsorgsminister Bent Høie for å diskutere videre tiltak under intensjonsavtalen for et sunnere kosthold.

– Nordmenn får ikke sunnere kosthold av at regjeringen velger å legge til rette for import av billige sukkervarer, fremfor å gi norsk handel stabile rammevilkår til å jobbe videre med reduksjon i sukkerforbruket. Vi er svært skuffet, og kommer til å gi klart uttrykk for dette på møtet i morgen, sier Størksen.

Bransjens innsats rundt kosthold har allerede gitt gode resultater:

Helsedirektoratets rapport fra desember 2016, viser at engrosforbruket av sukker har minsket fra 43 til 27 kilo per innbygger fra 2000-2015

Nordmenn drikker stadig mindre brus, og sukkerinntaket fra søte drikker er redusert med 18 % de siste fem årene.

Samtidig går forbruket av grønnsaker, frukt og bær opp.

– Vi er jo ikke i mål, og nettopp derfor har matbransjen og regjeringen satt seg svært ambisiøse og konkrete målsetninger for videre arbeid. Stabile rammevilkår er helt nødvendig for å kunne arbeide godt. Det er ikke økte avgifter som skal til for å nå dem, men et fortsatt godt samarbeid mellom næringslivet og myndighetene. Når regjeringen nå innfører tiltak som kun øker grensehandelen – både digitalt og fysisk – så er det ytterst kontraproduktivt, sier Størksen. 

Kontakter

Bilder

Direktør for Virke Dagligvare, Ingvill Størksen.
Direktør for Virke Dagligvare, Ingvill Størksen.
Last ned bilde

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsensgate 90
0230 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er den ledende hovedorganisasjonen for tjenestenæringene i Norge, og representerer over 21 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på de som driver virksomhet. 

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom