Rambøll

Rambøll sikter mot stjernene

Del

Samfunnsrådgiveren skal bistå Universitetet i Tromsø (UiT) i planleggingen av forskningsradar rettet mot verdensrommet.

Prosjektet EISCAT 3D er et samarbeid mellom Storbritannia, Finland, Japan, Kina, Sverige og Norge. EISCAT 3D vil overvåke atmosfæren 70-1000 kilometer over oss. 10.000 små antenner skal skanne luftrommet for å forutsi romvær, farlig solaktivitet, i tillegg til å forstå global oppvarming bedre.

Aldri gjort før
-Det som gjør dette antenneanlegget veldig spesielt er at det ikke er noen som har regulert et slikt anlegg tidligere! En tverrfaglig gruppe fra Rambøll bistår i denne utrolig spennene oppgaven, forteller oppdragsleder Milan Dunderovic.

Rambøll skal, på oppdrag fra UiT– Norges arktiske universitet, jobbe med detaljregulering av EISCAT 3D i Skibotn i Nord-Troms. Utbygning vil foregå i fire trinn. Reguleringsplan utarbeides for trinn én og to. Utredning av tema landbruk, landskap, reindrift og naturmangfold for å kartlegge virkninger av radaren.

Skibotndalen vil fungere som sender- og mottagerantenne og omtales som kjernestasjonen (core site) i prosjektet. I tillegg til hovedantennen vil det bli bygd 10 mindre antennemoduler (array).

Internasjonalt prosjekt
I tillegg til Skibotn i Norge vil det bygges stasjon i Bergfoss (Sverige) og Karesuando (Finland), men de vil kun ha mottagerantenne.

Arealet rundt hovedantennen vil være på 100 x 100 meter og blir planert så jevnt og flatt som mulig. Selve antennen vil være en tilnærmet sirkel med en diameter på 70 meter, og bestå av 109 moduler. Hver modul har 91 småantenner. Modulantennene (arrays) vil kreve et område på ca. 10 x 10 meter. Anlegget vil kreve ca. 12-14 kW elektrisk kraft. Alle antennene vil bli inngjerdet.

Ved kjerneanlegget vil det bli bygd et mindre bygg for plassering av datamaskiner, vedlikehold etc. Størrelsen på bygningen er ikke fastlagt, men det er sannsynlig at 40-60 kvadratmeter kan være realistisk.

Rambøll skal levere utredning for: reindrift, naturmangfold, landbruk, landskap, arkeologisk kulturminner i tillegg til ROS, plankart, bestemmelser og planbeskrivelse.

Prosjektet har nettopp startet og skal være ferdig i juni neste år.


Litt om EISCAT
EISCAT er en internasjonal forskningsorganisasjon (internasjonal stiftelse) med hovedkvarter i Kiruna, Sverige. EISCAT ble etablert i desember 1975 og har i dag følgende vertsmedlemmer Storbritannia, Finland, Japan, Kina, Sverige og Norge. Det norske medlemskapet ivaretas av Norges Forskningsråd. Den daglige driften av det norske medlemskapet ivaretas av UiT, Fakultet for Naturvitenskap og Teknologi (NT-fakultet.)

Kontakter

Bilder

Om Rambøll

Rambøll
Rambøll
Hoffsveien 4
0275 OSLO

22 51 80 00http://www.ramboll.no

Rambøll en global samfunnsrådgiver innen bygg & arkitektur, transport, energi, vann, miljø & helse, olje & gass og management consulting. I Norge er vi 1400 medarbeidere fordelt på 20 kontorer. Virksomheten har totalt 12 800 medarbeidere lokalisert i 35 land.

I Rambøll er vi opptatt av å skape inspirerende og bærekraftige løsninger som skal gi rom for vekst og utvikling, og som er det beste for kunden, sluttbrukeren og samfunnet omkring. Våre tjenester skal resultere i verdier både for oss som lever i dag, og for dem som kommer etter oss.

Følg saker fra Rambøll

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Rambøll på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Rambøll

Konkurransen om Regjeringskvartalet er avgjort – nå begynner jobben28.9.2017 08:21Pressemelding

Nå er det avgjort: Teamet bak Adapt har fått æren av å forme det nye Regjeringskvartalet. Adapt ble før sommeren plukket ut som ett av to konsepter som gikk videre i konkurransen om regjeringskvartalet. Sensommeren og høsten har vært preget av tette leveranser og forhandlinger og i dag annonserte Statsbygg at Team Urbis blir tildelt kontrakten: «Adapt er juryens favoritt, og Team Urbis scorer best på oppgaveforståelse og nøkkelpersonell. Det forklarer vårt valg.»

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom