MODUS - Senter for middelaldermusikk

RAKEL2018

Del

Et musikkverk bestilt av Modus senter for middelaldermusikk til deres 20 års jubileum. Gjennom stemme, middelalderinstrumenter og elektronisk lyd utforsker komponist Kristin Norderval og Gro Siri Ognøy Johansen mekanismer rundt misbruk, makt og mot.

Gro Siri Ognøy Johansen og Kristin Norderval.
Gro Siri Ognøy Johansen og Kristin Norderval.

7. april kl. 18.00 på ModusHuset intimkonsert
9. april kl. 20.00 på Grusomhetens Teater / VoxLAB vårfest

Historien om Herodes og barnemordet i Betlehem samt fredsprisvinner Nadia Murad´s fortelling om folkemord og overgrep har gitt grunnlag for musikalsk utforskning rundt de fysiske og psykologiske reaksjoner når maktmisbruk konfronteres.

Det som er sagt om fredsprisvinner Nadia Murad er at hun har vist et usedvanlig mot ved å fortelle om sin egen lidelse og tale ofrenes sak. Det samme kunne vært sagt om den bibelske Rakel slik hun fremstilles i det liturgiske dramaet fra 1100- tallet “Ad interfectionem puerorum” – om barnemordet i Betlehem dagene før julaften. 

Et lys- og skyggespill som tar i bruk bilder av Shwan Qaradaki er utviklet i samarbeid med kunstnerne. 

Medvirkende:
Gro Siri Ognøy Johansen: sang, kantele, klokker, tekst
Kristin Norderval: Komponist, sang, elektronisk lyd
Steffi Lund: Koreografisk veiledning
Björn Ross: scenografi
Shwan Dler Qaradaki: bilder
NOTAM: Opptak og teknisk veiledning 

Forestillingen er utviklet og co-produsert i et samarbeid mellom MODUS og VoxLAB med støtte fra Det norske komponistfond, Norsk kulturråd, Fond for utøvende kunstnere og NOTAM.

VoxLAB VårFEST er en 3 dagers festival i Oslo, 9-11 april, 2019, med fokus på nye vokalrepertoar og nytt musikkteater. 

Innholdet er hovedsakelig nytt vokal repertoar utviklet av komponister som jobber med et eksperimentelt vokal uttrykk. Kvinnelige komponister representerer flertallet.

https://www.voxlab.no/varfest

www.middelaldermusikk.no

OM UTØVERNE
Gro Siri Ognøy Johansen (Oslo, Norge) er utøvende sanger og kunstnerisk produsent, med vekt på fremføring av tidlig musikk og samtidsmusikk. Hun har bred konsertvirksomhet fra Tidlig Musikk festivaler i Europa, USA og Russland, og har utgitt prisbelønte album med ensemble Dialogos, Paris og Musica Reservata, Caracas. I 1998 startet Gro Siri Modus senter for middelaldermusikk i Gamle Oslo, der hun både er kunstnerisk og daglig leder for Oslo Middelaldermusikkdager, Eufemiadagene og ModusHuset. www.middelaldermusikk.no 

Kristin Norderval (NY/Norge) er utøver, sanger og komponist. I Kristins kompositoriske landskap blander hun klassisk sang og akustisk instrumentering med elektroniske elementer til et helt særegent, stemningsskapende lydbilde. Kristin er opptatt av å utforske nyanser av den menneskelige stemme og få fram et budskap samt å skape levende og organisk uttrykk. http://kristinnorderval.org 

Bilder

Gro Siri Ognøy Johansen og Kristin Norderval.
Gro Siri Ognøy Johansen og Kristin Norderval.
Last ned bilde

Om MODUS - Senter for middelaldermusikk

MODUS - Senter for middelaldermusikk
MODUS - Senter for middelaldermusikk
Saxegaardsgt 17
0192 Oslo

920 81 364http://www.middelaldermusikk.no

Formålet er å vise og fremføre historisk informert musikk med vekt på middelalderen. Modus samarbeider med norske og utenlandske miljøer som deler vårt formål. Modus er medlem av NORDEM, en nordisk forening for tidlig musikk arrangører. 

Vår årlige musikkfestival (OMMD) er en møteplass der enkeltutøvere, ensembler og forelesere fra ulike land deler sin kompetanse og spilleglede med våre festivaldeltagere.

Modus søker om årlig tilskudd av drift og kunstnerisk produksjoner gjennom Oslo kommune og Norsk kulturråd.

Modus har kontorer i Saxegaarden som ligger i Middelalderparken i Gamle Oslo.