UiO - Universitetsbiblioteket

Psykisk vold og seksuelle overgrep ødelegger gutter og menns liv

Del

Menn som utsettes for alvorlig partnervold eller har vært utsatt for seksuelle overgrep som barn og tenåringer frykter at hjelpeapparatet ikke vil tro på dem, viser en ny bok som lanseres ved UiO 19.2.

Boken Men`s Experience of Violence in Intimate Relationship av Marianne Inéz Lien og Jørgen Lorentzen behandler menns erfaringer med ulike former for vold og viser at menn utsettes for både psykisk og fysisk partnervold. Det omfatter sabotasje og trusler om å fratas omsorg og samvær med barna. De frykter at å forlate en kvinne som bruker vold, kan føre til at de mister kontakt med barna sine. I tillegg frykter mennene å bli mistenkt for å egentlig være den som bruker vold, hvis de ber om hjelp.

Å leve med psykisk vold kan ha alvorlige konsekvenser for helse, men mennene vet ikke hvor hjelpen finnes og hvor de kan henvende seg. Mennene har lenge bagatellisert volden, og gutter som ble utsatt for seksuelle overgrep som barn eller tenåringer har fortrengt overgrepene.

– Vi finner at volden kan ha sin basis i psykologisk overlegenhet og ikke utelukkende i fysisk styrke, og er dermed mindre knyttet til kvinnelighet og mannlighet, forteller Marianne Inéz Lien.

 

Faktaboks

 • En av fem menn oppgir å ha opplevd vold/overgrep som barn (20 %) (Kilde: Thoresen, S., & Hjemdal, O. K. (Red.) (2014). Vold og voldtekt i Norge. En nasjonal forekomststudie av vold i et livsløpsperspektiv. Oslo: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.)
 • Omtrent 15 prosent oppga å ha opplevd vold fra partner som voksen
  • Mindre alvorlig vold: 16 %
  • Både mindre alvorlig og alvorlig: 2 % (kvinner: 9 %)
  • Kontrollerende atferd: 32 %
   (Kilde: Thoresen, S., & Hjemdal, O. K. (Red.) (2014). Vold og voldtekt i Norge. En nasjonal forekomststudie av vold i et livsløpsperspektiv. Oslo: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.)
 • Selv om hjelpetilbudene i seg selv er kjent, er det mindre kjent at de også retter seg mot menn. (Kilde: Proba samfunnsanalyse, Rapport 2017-02)
 • En av fem brukere av Sentre mot incest og seksuelle overgrep er menn. (Kilde: BufDir, Rapportering fra sentrene mot incest og seksuelle overgrep 2015)

Nøkkelord

Kontakter

Marianne Inez Lien
Tlf. 930 09 063
E-post: m.i.lien@ub.uio.no

Bilder

Men's Experiences of Violence in Intimate Relationships
Authors: Lien, Marianne Inéz, Lorentzen, Jørgen. Forlag: 
Boken utgis på Palgrave MacMillan
Men's Experiences of Violence in Intimate Relationships Authors: Lien, Marianne Inéz, Lorentzen, Jørgen. Forlag: Boken utgis på Palgrave MacMillan
Last ned bilde
Mannsforsker Jørgen Lorentzen. Foto: Privat
Mannsforsker Jørgen Lorentzen. Foto: Privat
Last ned bilde
Sosiolog Marianne Inez Lien, Universitet i Oslo. Foto: Erik Ruud
Sosiolog Marianne Inez Lien, Universitet i Oslo. Foto: Erik Ruud
Last ned bilde

Lenker

Om UiO - Universitetsbiblioteket

UiO - Universitetsbiblioteket+47 22 84 40 50https://www.ub.uio.no

Følg saker fra UiO - Universitetsbiblioteket

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Universitetsbiblioteket på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.