UiO - Det odontologiske fakultet

Pris for å avdekke overgrep mot barn

Del

Klinikksjef og spesialist Anne Rønneberg ved Det odontologiske fakultet er tildelt Karl Evang-prisen for sin mangeårige innsats for å få på plass rutiner for å avdekke omsorgssvikt og overgrep mot barn.

– Vi må tro det for å se det, forklarer Rønneberg, med henvisning til historier om omsorgssvikt som har kommet fram. – Vi er de eneste som ser barna og de unge jevnlig. Derfor er det viktig å øke bevisstheten blant tannhelsepersonell om den rollen de har i å avdekke slike forhold.

Anne Rønneberg har i en rekke år lagt vekt på temaet Tannhelsetjenestens rolle ved barnemishandling og overgrep, både i sin undervisning ved tannlegeutdanningen ved Det odontologiske fakultet, og på seminarer for tannhelsetjenester over hele landet.

Rønneberg mottok prisen på kr. 50 000 på den årlige Folkehelsekonferansen i dag.

Økt bevissthet blant tannhelsepersonell

Karl Evang-prisen deles hvert år ut til «en person eller organisasjon som har gjort en særlig innsats for å fremme folkehelse og sosiale forhold som er viktige for denne, rettssikkerhet og trygghet i barnevernet, helse- og/eller sosialtjenesten, og opplysningsarbeid og medvirkning i samfunnsdebatten om viktige barnevern-, helse- eller sosialpolitiske spørsmål».

– Rønneberg har blant annet satt overgrep på kartet i riktig kontekst og bidratt til å skape åpenhet blant tannhelsepersonell om en tabubelagt og vanskelig sak, begrunner helsedirektør Bjørn Guldvog tildelingen med.

Helsedirektøren begrunnet videre at Rønneberg har «satt i system undersøkelser av barn som avdekker omsorgssvikt. Hun har arbeidet for å høyne bevisstheten hos landets tannhelsepersonell når det gjelder å avdekke omsorgssvikt og overgrep mot barn».

Gjøre en forskjell

– Det er en stor ære og med stor ydmykhet jeg tar i mot denne prisen, sa Anne Rønneberg i sin takketale. Hun understreket videre at prisen anerkjenner betydningen av at tannhelsepersonell virkelig kan gjøre en forskjell, og at de er viktige helsearbeidere med et stort, lovpålagt ansvar for å melde sin bekymring for et barn.

Les mer på Det odontologiske fakultets hjemmesider:
http://www.odont.uio.no/om/aktuelt/aktuelle-saker/2015/tildelt-karl-evangs-pris-for-innsats-for-barn.html

Les mer på Helsedirektoratets hjemmeesider:
https://helsedirektoratet.no/nyheter/far-karl-evang-prisen-for-viktig-innsats-for-tannhelsa

Nøkkelord

Kontakter

Hilde Zwaig Kolstad

Kommunikasjonsrådgiver
Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo

Postboks 1142 Blindern | N-0318 Oslo | Norge
Besøksadresse: Geitmyrsveien 69 | 0455 OSLO
tel: +47 22852211 | mob: +47 480 85 843

Om UiO - Det odontologiske fakultet

UiO - Det odontologiske fakultet
UiO - Det odontologiske fakultet
Geitmyrsveien 69
0455 Oslo

22852000http://www.odont.uio.no/

Følg saker fra UiO - Det odontologiske fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det odontologiske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UiO - Det odontologiske fakultet

Skreddersydd kreftbehandling21.6.2017 11:54Pressemelding

I Norge er det stadig flere som rammes av munn og halskreft. Forekomsten har økt de siste årene mens dødeligheten har forblitt uendret. Cisplatin er en av de vanligste cellegiftene å gi til denne pasientgruppen. I begynnelsen av behandlingen virker cellegiften bra, men etter hvert vil de fleste pasientene oppleve at svulsten utvikler resistens mot denne cellegiften og prognosene for overlevelse blir da svært dårlig. Forskerne Jian Gao og professor Trond Sundby Halstensen har prøvd å finne mekanismen bak denne resistensen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom