UiO - Det medisinske fakultet

Prestisjetildeling av ca. 25 millioner kroner til Kreftforskning

Del

Professor Harald Stenmark fra Universitetet i Oslo (UiO) får ERC Advanced Grant til sin kreftforskning. Det er to andre i Norge som har fått ERC Advanced Grant to ganger.

Nok en gang får professor Harald Stenmark ERC Advanced Grant til sin kreftforskning. Forskningsprosjektet "Coincidence detection of proteins and lipids in regulation of cellular membrane dynamics (CODE)", skal pågå i fem år, og har blitt tildelt 2,5 millioner Euro.

Prosjektet går ut på å avdekke "koder" som cellene i kroppen vår bruker til å slå på spesielle prosesser på riktig sted i cellen. Dette er av betydning innen kreftforskning fordi vi vet at feil i slike "koder" kan føre til ukontrollert celledeling og utvikling av kreft. Når vi vet hvilke "koder" cellen bruker, kan vi også utnytte disse bioteknologisk, og en del av prosjektet går ut på å utvikle kunstige "koder" som kan brukes i biosensorer.

Det er en eksklusiv klubb Stenmark nå er med i. Kun to andre norske forskere, professor Edvard Moser (NTNU) og professor Kenneth Hugdahl (UiB), har oppnådd å få ERC Advanced Grant to ganger i løpet av sin karriere.

Det er i det hele tatt ikke hverdagskost å få ERC. Likevel er det andre året på rad at forskere ved fakultetet vinner fram. Professor Jukka Corander (UiO) fikk ERC Advanced Grant i fjor, samtidig som førsteamanuensis Ruth Prince (UiO) fikk ERC starting Grant.

Gjennombruddsforskning på kreft

Professor Stenmark, som nå også er i gang med oppstarten av sitt andre SFF, CanCell – Senter for kreftcelle-reprogrammering, er en forsker det er verdt å følge med på fremover. 

– Stenmark befester med sitt andre ERC-grant sin posisjon som en fremragende forsker på sitt felt, med gjennombruddsforskning på europeisk og globalt nivå, sier Per Magnus Kommandantvold, nasjonal kontaktperson for ERC i Forskningsrådet. De sender sine varmeste gratulasjoner.

Instituttets og fakultetets stolthet

Dekan Frode Vartdal, forskningsdekan Hilde Nebb, instituttleder Ivar Prydz Gladhaug og Institutt for klinisk medisin er umåtelig stolte over at en av instituttets professorer ikke bare får to SFF'er på rad, men nå også sitt andre ERC Advanced Grant.

– Stenmark har i mange år vært en av våre ypperste forskere og har nå klart plassert seg i den definitive internasjonale elitedivisjon, sier Gladhaug.

I tillegg er han en spydspiss for UiO innad på Institutt for kreftforskning på Radiumhospitalet, det klart viktigste kreftforskningsmiljøet i Norge, forsetter Gladhaug.

Les mer

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om UiO - Det medisinske fakultet

UiO - Det medisinske fakultet
UiO - Det medisinske fakultet
Klaus Torgårds vei 3
0372 Oslo

22 84 53 00http://www.med.uio.no/

Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.

Les mer om fakultetet

Følg saker fra UiO - Det medisinske fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UiO - Det medisinske fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom